Naar inhoud springen

Gebruiker:Dirkmjk/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Rijwielpadvereniging[bewerken | brontekst bewerken]

Monument als dank voor de activiteiten van Rijwielpadvereniging Utrecht Met Omstreken, vervaardigd door kunstenaar Theo van de Vathorst in opdracht van de provincie Utrecht. Het monument staat in de boswachterij Austerlitz te Zeist.

Rijwielpadverenigingen onstonden als particulier initiatief om recreatieve fietspaden aan te leggen. De eerste rijwielpadvereniging was Vereniging Het Fietspad, opgericht in 1906 in Meppel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk vormden contributies van leden de belangrijkste inkomstenbron van de rijwielpadverenigingen. Het Drentsche Rijwielpad, opgericht in 1916, had bijvoorbeeld binnen een half jaar 7.000 leden die een contributie betaalden van 50 cent per jaar (begunstigers betaalden tenminste een gulden).

Al gauw gingen overheden bijdragen in de vorm van subsidies en ook de middenstand leverde soms een bijdrage. Een belangrijk motief was het bevorderen van het rijwieltoerisme.

Vanaf de jaren dertig werden op grote schaal werklozen ingezet om fietspaden aan te leggen in het kader van de werkverschaffing. De rol van de overheid werd hierdoor groter en de aanleg van fietspaden werd afhankelijk van de conjunctuur. Veel fietspaden werden aangelegd in tijden van grote werkloosheid.

Vanaf de jaren vijftig nam de belangstelling voor de rijwielverenigingen af en sommige verenigingen zagen hun ledental dalen. Het aanleggen van fietspaden werd meer en meer als overheidstaak gezien.

Verenigingen in 1950[bewerken | brontekst bewerken]

In 1950 publiceerde de A.N.W.B. het boekje Fiets en geniet! waarin een overzicht is opgenomen van de rijwielpadverenigingen die op dat moment actief waren:

Naam Opgericht Lengte fietspaden (km)
Gooi en Eemland 1917 110
Twenthe 1917 783
Noord-Veluwe 1917 80
Utrecht met Omstreken 1918 101
Noord Kennemerland 1920 10
Walcheren 1926 22
West Veluwe 1926 200
Bond van Rijwielpadverenigingen Oostelijk Gelderland 1930 550
Vereniging Rijwielpaden in de Gelderse Achterhoek 1947 29
Vereniging Rijwielpaden Zuid Veluwe 1950 0

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

A.N.W.B. (1950). Fiets en geniet! Samengesteld door de Kon. Ned. Toeristenbond A.N.W.B. Uitgave van de Federatie van Ned. Rijwielpadverenigingen.

W.J. Simons (1990). Daar fietst men toch zo heerlijk heen. Stichting Het Drentse Fietspad.