Naar inhoud springen

Gebruiker:Doc Brown/Kameleon personages

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een lijst van personages uit de Kameleon boekenreeks, geschreven door Hotze de Roos.

Familie Klinkhamer[bewerken | brontekst bewerken]

Hielke en Sietse Klinkhamer

De hoofdpersonen van de boekenreeks, een tweeling van ongeveer 12 jaar oud. In de latere delen zijn ze 14 jaar.

Vader Klinkhamer

Smid van beroep, krijgt in de latere delen Evert als voornaam.

Moeder Klinkhamer

Huisvrouw, krijgt in de latere delen Jeltje als voornaam. Haar meisjesnaam is Brandsma.

Familie Vrolijk[bewerken | brontekst bewerken]

De familie Vrolijk heeft jarenlang in een woonboot gewoond totdat ze in problemen komen op het meer van Lenten. Hielke en Sietse kunnen de woonboot net op tijd veilig naar de wal brengen. Later betrekken ze een huisje in het dorp vlak bij de Boterfabriek alwaar Vader Vrolijk gaat werken.

Louw Vrolijk

Wordt al snel goede vrienden met de tweeling en gaat elke keer mee op avontuur.

Familie Dijkstra[bewerken | brontekst bewerken]

Vader Dijkstra

Is molenaar van beroep en woont met zijn familie in de molen 'de Woudaap' aan het meer.

Kees Dijkstra

Na een roerige geschiedenis met veel ruzie wordt hij dikke vrienden met de tweeling Klinkhamer. Hij snoept graag waardoor het vaak voorkomt dat hij misselijk naar huis gaat waar hij dan vaak op zijn kop krijgt van zijn vader. Dit resulteert zich in vader en zoon die om het hardst rond de molen rennen.

Familie Bleker[bewerken | brontekst bewerken]

Meneer en mevrouw Bleker

De familie Bleker zijn de buren van de Klinkhamers. Meneer Bleker is werkzaam bij de notaris als klerk wat reden voor mevrouw Bleker is om zeer deftig te spreken. In latere delen werd de naam ook wel geschreven als Bleeker.

Cor Bleker

Het neefje van meneer en mevrouw Bleker, hij woont in de stad en komt regelmatig logeren in het dorp. Hij wordt goede vrienden met de jongens van Klinkhamer, tot groot ongenoegen van zijn tante die aldoor bang is dat hij vies en vuil thuis komt.

Familie Zonderland[bewerken | brontekst bewerken]

Gerben Zonderland

Is eerst boerenknecht en later opvolger van boer Jellema. Is een echte grappenmaker maar heeft ook een hart van goud. Woonde, voordat hij een bungalow liet bouwen op het erf van de boerderij, bij zijn moeder in het dorp.

Chantel Zonderland-Loots

De vrouw van Gerben, is dochter van meneer Loots die de boterfabriek heeft gekocht om er een meubelmagazijn van te maken.

Anna-Renate

Dochter van Gerben en Chantel.

Familie Zwart[bewerken | brontekst bewerken]

Veldwachter Zwart

Een strenge doch rechtvaardige veldwachter in de gemeente Lenten. Heeft een echte speurneus en kan indien nodig altijd op de hulp van de Klinkhamertjes rekenen. Wil voor nachtelijke achtervolgingen ook wel eens Gerben Zonderland gelasten mee te helpen, wat meestal eindigt in Gerben die als een angsthaas wegrent maar de volgende dag wel het sterkste verhaal heeft.


Overige personages[bewerken | brontekst bewerken]

Sjoerd Bonnema

Postbode van beroep, maar was voorheen slager. Ligt altijd overhoop met Gerben Zonderland.

Brandsma

Een van de boeren in de polder. De jongens brengen hier vaak onderdelen van machines naar toe en gaan dan met een lekkere appel naar huis. Jan Groot is zijn knecht.

Brouwer

De schoolmeester van de jongens.

Brugwachter

Woont in een huis vlak bij de brug, de meeste tijd brengt hij echter door op deze brug waar hij uit kijkt op het meer. Krijgt in de latere delen Postma als naam.

Dokter

Woont naast de Klinkhamers. Uit zijn verongelukte auto komt de motor die de Kameleon zijn kracht geeft.

Jellema

Boer. Baas van Gerben Zonderland die later zijn boerderij overneemt.

Sieger Siegerdsma

Is de rijkste man van het dorp, totdat Hielke en Sietse zijn zoon Tjeerd redden is hij een grote gierigaard. Toen hij met zijn zoon herenigd werd besloot hij zijn leven te beteren en mensen te helpen die hulp nodig hadden. Wordt ook wel geschreven als Siegertsma.

Familie Wijnstra

Moeder Wijnstra woont samen met dochter Paulien in de Mariahoeve. De stallen van deze boerderij zijn door de studenten omgebouwd tot slaapzaal. Regelmatig komen de studenten uit de stad om hier te vertoeven.