Naar inhoud springen

Gebruiker:Dordognenaar/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Caedere is een Nederlandse deathmetalband uit Twente.

Een mix van US blast death metal en Zweedse (old school) death metal. Bruut, maar met catchy randje.

Het Caedere collectief werd in 1998 opgericht wanneer drie leden (Herbert - basgitaar, Johan – drums en Niels - gitaar/zang) van de band Concrete besluiten een andere muzikale weg te gaan bewandelen. De bandnaam Concrete werd hiervoor omgetoverd tot Caedere (Latijns voor vermoorden). In de zomer van 2000 kwam Michiel in de vorm als losse zanger de formatie versterken en februari 2001 werd er in Sjoerd een nieuwe man voor achter de drumkit gevonden.

Dit alles resulteerde in een herstart voor Caedere. Er werden nieuwe nummers geschreven en na een try-out speelde Caedere in november 2001 met de vernieuwde bezetting haar eerste gig. Hierna ging alles behoorlijk snel.

Februari 2002 trok de band de Ground Zero studio in (o.a. Pulverizer, Devious, Seizure, Izegrim, Exposing Innards en Deifecation) waar ze de E.P. “Gore to Banish Fear” opnamen. In maart werd de band tweede in de Metal Battle competition. Verder ging het ook erg goed met de optredens. Nadat de EP naar verscheidene labels was gestuurd toonde Goregiastic Records interesse in de band en gaf Caedere een aanbod om via hun een full-length album uit te brengen. Caedere ging januari 2003 op dit voorstel in en nam gedurende de maanden april en mei haar debuut wederom in de Ground Zero studio op.

Goregiastic Records bracht de debuut schijf “Mass Emission” uit op 15 november 2003. “Mass Emission” bevat 9 eigen nummers en de Hypocrisy cover “Pleasure of molestation”.

Caedere besloot op zoek te gaan naar een extra gitarist. Hierdoor zou de band meer intens op het podium kunnen staan en meer diversiteit in de muziek kunnen verwerken. Thomas deed een auditie door een aantal weken met de band mee te spelen. Aan het einde van december 2003 vond Caedere dat hij zich genoeg had bewezen en werd hij aan de line-up toegevoegd.

Vanaf het najaar van 2004 speelde Caedere voor het eerst buiten Nederland. Caedere speelde in Porto (Hard Club) en Lissabon, en ook het Ludwigshafen Deathfest werd aangedaan. Een show in Amiens (Frankrijk) volgde en tijdens de zomer van 2005 werd gespeeld op het Obscene Extreme festival in Tjechië.

2006 stond in het teken van het schrijven van materiaal voor het 2e album. Eerst volgde "Promo 2007" als opwarmer, en uiteindelijk werd "Clones of Industry" in 2009 uitgebracht door het Spaanse Grotesque Productions. In de tussentijd bleef Caedere optreden met interessante namen als o.a. Cryptopsy, Sinister, Krisiun, Immolation en Deeds of Flesh, en werd vervolgd met het schrijven van materiaal voor een 3e album.

Wederom volgde er een wissel achter de drumkit. Sjoerd vertrok, en werd voor een jaar door Allard van der Kuip (Grindpad, Detonation) vervangen. Met Allard heeft Caedere op de 2010 editie van Portugese SWR Barroselas gespeeld. Voor Allard werd het ondoenlijk, en gedurende 2011 heeft Frank Schilperoort (Devious, Altar) Caedere als sessiedrummer uit de brand geholpen. Eind dat jaar werd in Jarno Ollinga (Thronar) een nieuwe drummer gevonden. In 2012 volgde met "Corruption" wederom een opwarmer. In dit geval voor het 3e album “The Lost Conveyance”, uitgebracht in 2014 door Sevared Records. Het album is gemixd en gemastered door Nico van Montfort (XPZ Sounnds) en bevat gastvocalen van Mike Hrubovcak van Monstrosity / Vile. Waar het bij de eerste 2 albums vooral om op zichzelf staande nummers gaat is "The Lost Conveyance" een conceptalbum geworden. Muziekale thema's keren in alle nummers in verschillende hoedanigheden terug.