Gebruiker:DovaModaal/California High-Speed Rail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


DovaModaal/California High-Speed Rail
Basisgegevens
Aantal stations 5 proposed in Interim IOS; up to 24 authorized in completed system
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Status en plannen[bewerken | brontekst bewerken]

Projectplan van maart 2023 met de bouwdelen in de Central Valley, met een iOS-doelstelling van eind 2030 (niet 2029, zoals aangeduid). Opmerking bouwcontracten buiten de CPs in het noorden en zuiden in de IOS (met het label "pending construction") zijn nog niet aanbesteed.


Route en stations[bewerken | brontekst bewerken]

CAHSR connections to other rail systems and "bookend" investments. Not all the other lines are named, and Madera (just south of the wye, between Merced and Fresno) is not shown. Red stars indicate investments in other rail systems.
Cahsr-verbindingen met andere spoorwegsystemen en investeringen in" boekensteun". Niet alle andere lijnen zijn genoemd en Madera (net ten zuiden van de wye, tussen Merced en Fresno) wordt niet getoond. Rode sterren wijzen op investeringen in andere spoorwegsystemen.
Projectplan van maart 2023 met de bouwdelen in de Central Valley, met in het geel de eerste inbedrijfstelling (iOS gepland voor eind 2030).

Het project heeft tot doel de belangrijke grootstedelijke gebieden van Californië met elkaar te verbinden, en daar aan te sluiten op de regionale treinen. Het zal in twee grote fasen worden gebouwd.

Fase 1 verbindt San Francisco en de Bay Area doorheen de San Joaquin Valley (het zuidelijke deel van de Central Valley) naar Anaheim in de Greater Los Angeles Area, een afstand van ongeveer 800 km.

In fase 2 moet het traject in de Central Valley verlengd worden naar het noorden tot Sacramento, en het traject van Los Angeles naar het zuiden, doorheen het Inland Empire, tot San Diego aan de zuidgrens van de VS, voor een totale systeemlengte van ongeveer 1.290 km.

Het aantal stations op de voltooide lijn werd door Proposition 1a beperkt tot 24. Bij de start van de exploitatie van het Interim Initial Operating Segment (Interim IOS, tussen Merced en Bakersfield) zullen er 5 stations zijn.[1]

Route van de Central Valley naar San Francisco[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de CHSRA zich richt op het in werking stellen van de Interim-IOS in de Central Valley tegen 2030, bereidt het ook de volgende stap van fase 1 voor (dat wil zeggen, verbinding maken met San Francisco via de bestaande gemengde spoorlijn van Caltrain. In april 2022 keurde ze het laatste traject in het gedeelte van San Jose naar Merced goed. Deze lijn (alternatief 4) maakt gebruik van de bestaande goederenlijn van de Union Pacific Railroad (UPRR) van San Jose naar Gilroy.[2]

Ten oosten van Gilroy moet de lijn een zuivere hogesnelheidslijn worden met ongeveer 24 km tunnels, via de Pachecopas. De treinen zullen hier 350 km/h kunnen rijden, ook in de tunnels.[3] [[Categorie:Deutsche Bahn]]

  1. 2023 Project Update Report. CHSR Authority.
  2. San Jose to Merced Project Section, Final Environmental Impact Report, Final Environmental Impact Report/Environmental Impact Statement, Executive Summary, February 2022. Geraadpleegd op 30 december 2022.
  3. Tunneling in Northern California, SAN JOSE TO MERCED PROJECT SECTION FACTSHEET.