Naar inhoud springen

Gebruiker:Emmajanssens83/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

FWU is een internationale groep die financiële diensten aanbiedt en is opgericht in 1983. Het moederbedrijf, FWU AG, is gevestigd in München, Duitsland. De belangrijkste activiteiten zijn levensverzekeringen in rekeneenheden en financiële diensten. In de voorbije veertig jaar ging FWU van een adviesbureau tot een wereldwijde speler in de financiële en levensverzekeringensector.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste jaren van FWU (Forward You)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1983[1][2], neemt Dr Manfred Dirrheimer een radicale beslissing: hij zegt zijn baan als professor aan de universiteit op en start het bedrijf dat later FWU zou worden. FWU staat voor 'Forschungsgesellschaft für Wettbewerb- und Unternehmensorganisation[3]', met andere woorden: 'vereniging voor onderzoek naar de mededinging en organisatie van ondernemingen'. Na jaren van advies geven wijzigt FWU in 1991 zijn bedrijfsmodel volledig en richt het zijn eigen verzekeringsmaatschappij op: FWU Factoring[4][5].

FWU breidt uit op de Franse markt[bewerken | brontekst bewerken]

In 1994 maakt FWU zich net als vele start-ups los van de moedermaatschappij om op eigen benen te staan. FWU ontwikkelt beleggingsfondsproducten voor Europese levensverzekeringsmaatschappijen en brengt zijn eerste levensverzekeringsproduct in rekeneenheden op de markt in Luxemburg en Duitsland. FWU Life Austria[6][7] is de eerste levensverzekeringsmaatschappij die een product in rekeneenheden verkoopt in Oostenrijk, vervolgens in Frankrijk in 1997.

In 1999 krijgt het moederbedrijf van FWU, FWU AG, de Luxemburgse levensverzekeringsmaatschappij FWU Life Lux, voorheen Atlanticlux[8][9], in handen en richt zo FWU Invest op, dat vandaag activa ter waarde van 2 miljard euro beheert[10]. FWU heeft ook e-avis ontwikkeld, het eerste online inschrijvingssysteem, de voorloper van FILOS.

In 2003 zijn er twee grote gebeurtenissen bij FWU: De onderneming neemt beleggingsbeslissingen op basis van de expertise in kwantitatieve technologie. FWU brengt zijn eerste Takaful-product[11][12][13] op de markt, dat volledig voldoet aan de islamitische sharia-wetgeving.

FWU wordt een wereldwijde speler[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 breidt FWU zijn wereldwijde aanwezigheid uit, met name in de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Koeweit met FWU Takaful[13][14][15]. Dat is ook het jaar waarin FWU de eerste versie van FILOS lanceert, om zo de basis van zijn samenwerking met distributeurs tot stand te brengen, maar ook om zijn technologische innovatie te tonen.

In 2006 gaat FWU van start in Italië[16], een markt waar zijn combinatie van garantieconcepten voor de beleggingsfondsen vruchten lijkt af te werpen; Italië blijft de markt waar FWU zijn snelste groei kent en over het grootste klantenbestand beschikt.

Terwijl FWU in 2007 uitbreidt naar de Verenigde Arabische Emiraten en Maleisië[17] via FWU Dubai Services GmbH[18] en FWU Malaysia Sdn Bhd[19], neemt het bankverzekeringsmodel in het Europa voor zaken in omvang toe.

In 2009 doet FWU zijn intrede op de Pakistaanse markt[20][21].

In 2014 bouwt de onderneming aan een stevig netwerk van partners en lanceert ze haar garantiefondsproducten op de Spaanse markt[22]. Spanje staat vandaag nog op de tweede plaats en is dus op Italië na de grootste markt. In 2015 wordt het moederbedrijf van FWU, FWU AG, de enige aandeelhouder van Atlanticlux Lebensversicherung S.A.[23][24].

Met deze verwerving van portefeuilles en entiteiten groeien het personeelsbestand, klantenbestand en het aantal activa van FWU aanzienlijk. Na de overname van het voormalige Skandia Austria[25][26] door het moederbedrijf van FWU, FWU AG, telt de onderneming voortaan 65.000 extra klanten.

Op 25 november 2016 wordt FWU Forward You[27][28][29], door 25 groepen onder zijn holding te verenigen, ofwel Atlanticlux Lebensversicherungen S.A. met Skandia Lebensversicherung Österreich AG[30] en 23 ondernemingen van de oude FWU Groep.

In 2017 breidt FWU uit naar de Belgische markt. Het Luxemburgse filiaal FWU Life Lux stelt sinds 2017 volledig gedematerialiseerde levensverzekeringsoplossingen voor dankzij zijn digitale ondertekening op tablet, via zijn alles-in-één advies- en distributieplatform: FILOS[31].

Van 2017 tot 2019 neemt FWU deel aan de handelsbeurs 'Journées du courtage[32]' in Parijs. FWU neemt ook deel aan het 'Rendez-vous du courtage' in Marseille[33] op 17 juni 2021.

In 2018 brengt FWU zijn nieuwste versie van FILOS op de markt, samen met zijn eigen ICBE-fonds met compartimenten, evenals het product Forward Quant, gebaseerd op kwantitatieve technologie. Deze twee laatste lijken zichtbaar de goedkeuring te krijgen van klanten en partners-distributeurs, met prestigieuze bekroningen (bijvoorbeeld FWU Group: beste productportefeuille in rekeneenheden voor Europa in 2018 volgens CFI[34]).

In 2019 telt FWU 500.000 klanten in Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk, België, Luxemburg en Oostenrijk, met een totaal aan verzekerde bedragen van meer dan 8 miljard euro. In hetzelfde jaar brengt FWU zijn product PER in Frankrijk op de markt, in overeenstemming met de PACTE-wet.

In april 2020 brengt FWU in volle lockdown wegens COVID-19 in Nederland en België zijn nieuwe oplossing RSS (Remote Sales Solution[35]) op de markt. Hiermee kunnen zijn partners-makelaars inschrijven op contracten zonder fysiek aanwezig te zijn tijdens de gesprekken met de klanten.

In 2021 brengt FWU een nieuwe versie van zijn product Forward Quant MV op de markt in België.

Vandaag telt FWU bijna 500 medewerkers, waarvan ongeveer 20% in de informatietechnologie, zodat ze een middelgrote groep van ondernemingen is. De meerderheid van het moederbedrijf van de FWU Groep, FWU AG, is een familiebedrijf, waarin Swiss Re Europe S.A. een aandeel heeft.

De belangrijkste cijfers[bewerken | brontekst bewerken]

FWU is wereldwijd actief en maakt gebruik van een multidistributiemodel met verschillende netwerken en partners in het kader van de levensverzekering[36].

De hele FWU Groep telt wereldwijd 457 medewerkers in 12 landen en 14 steden met 58.000 klanten in Frankrijk en België, en meer dan 1 miljoen klanten over de hele wereld[37][38]. FWU Invest beheert vandaag activa ter waarde van meer dan 2 miljard euro[10].

Directie van de onderneming[bewerken | brontekst bewerken]

FWU AG[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dr Manfred Dirrheimer, oprichter en CEO | Strategie, Juridisch[39]
  • Owais Ansari, Adjunct Directeur-generaal | Productontwikkeling, Takaful, Bankverzekeringen, Actuarieel
  • Dr Angela Dirrheimer, mede-oprichter en personeelsdirecteur | HR
  • Alexander Dirrhheimer, Commercieel Directeur | Verkoop & Marketing
  • Bernhard Schneider, Operationeel Directeur | IT-systemen, operaties
  • Frank Wolf, lid van de Raad van Bestuur, herfinanciering, financiën


Opmerkingen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Crunchbase - FWU Group.
  2. (en) FWU AG Profile.
  3. (de) FORWARD YOU..
  4. (en) FWU Factoring (Bloomberg).
  5. (de) FWU Factoring GmbH.
  6. (de) FWU Life Austria.
  7. (en) FWU Life Insurance Austria AG.
  8. (en) ENTITY FWU Life Insurance Lux S.A..
  9. (de) FWU AG / FWU AG wird Alleinaktionär bei ATLANTICLUX Lebensversicherung S.A..
  10. a b (fr) FWU Invest S.A. Luxembourg.
  11. (fr) « Le développement du takaful en France coincé entre freins et opportunités ».
  12. (fr) Azurite Courtage lance le troisième contrat d’assurance vie Takaful en France.
  13. a b (en) FWU Group offers largest ever Sukuk bond from a European company.
  14. (en) FWU Takaful GmbH.
  15. (fr) Point Banque - Le magazine de l'industrie bancaire et des moyens de payement.
  16. (en) FWU AG, Milano.
  17. (de) FWU-Gruppe erschließt mit Malaysia einen weiteren Markt für Shari'ah-konforme Fondspolicen.
  18. (en) FWU Group offers largest ever Sukuk bond from a European company.
  19. (de) FWU Malaysia Sdn Bhd.
  20. (en) FWU AG celebrates 10 years of tech-support for Pakistan’s Takaful business.
  21. (de) FWU Gruppe: Markteintritt mit Takaful-Produkten in Pakistan.
  22. (es) FWU Life crece un 18% en España.
  23. (de) OTS: FWU AG / FWU AG wird Alleinaktionär bei ATLANTICLUX Lebensversicherung S.A..
  24. (de) FWU AG wird Alleinaktionär bei ATLANTICLUX Lebensversicherung S.A..
  25. (de) OTS: FWU AG / Skandia-Übernahme durch FWU perfekt / FWU AG erhält ....
  26. (de) Heidelberger Leben stößt Skandia Österreich ab.
  27. (de) Rebranding der Münchner FWU AG.
  28. (de) Münchner Fondspolicen-Spezialist ändert Markenauftritt.
  29. (de) Spezielle Kooperationen, Auszeichnungen und Sterne.
  30. (de) FWU erwirbt Skandia Österreich von Heidelberger Leben.
  31. (de) FWU Life: "Wollen Kunden, die im Cash-Lock sind, ein Angebot machen".
  32. (fr) Les Journées du Courtage.
  33. (fr) Les Rendez-Vous du Courtage.
  34. (en) FWU Group: Best Unit-Linked Product Portfolio Europe 2018.
  35. (fr) SOUSCRIRE DES CONTRATS EN LIGNE DURANT LA CRISE DU CORONAVIRUS : FWU PRÉSENTE UN DISPOSITIF ENTIÈREMENT NUMÉRIQUE POUR LA SOUSCRIPTION D'ASSURANCES-VIE.
  36. (en) Fitchratings for FWU Life Insurance Lux S.A..
  37. (de) FWU AG, GRÜNWALD.
  38. (de) FWU LIFE INSURANCE LUX SA, SAARBRÜCKEN.
  39. (en) FWU AG.