Naar inhoud springen

Gebruiker:Ericvanderlinden1959/KladMPPool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dirk Blank
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Dirk Blank
Geboren Westzaan, 10 april 1887
Overleden Utrecht, 4 december 1944
Geboorteland Nederland
Nationaliteit Nederlandse
Beroep(en) Clichémaker
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1910 - 1944
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Dirk Blank (Westzaan 1888 - Utrecht 1944) was een Nederlands fotograaf en clichemaker werkzaam tussen 1910 en 1944. Hij was actief binnen de Nederlandsche Amateur Fotografen Vereeniging (NAFV).

Blank was een vakman, door zijn achtergrond in de drukkerij wereld en het cliché maken meer gericht op de afdruk van de foto en minder op de ontwikkeling van het onderwerp.

Tussen 1910 en 1920 was er nog sprake van een verdeling tussen fotografen en Amateurfotografen, waarbij de eerste groep vooral fotografen zijn met een studio die zich toelegden op het portret en de tweede groep ook wel kunstfotografen werden genoemd, de ware liefhebber, soms financieel onafhankelijk en soms een ander beroep uitoefenend zoals dus Blank.

Hoewel hij altijd grote waardering kreeg voor zijn uitputtende technische vaardigheden als "één van die kunstenaars, die het mysterie van het licht wilden uitbeelden", begon dat in de loop van de jaren twintig af te nemen, zijn onderwerpen waren "niet de moeite waard", de moderne fotografie die in het interbellum op kwam werd het onderwerp in combinatie met de wijze waarop het in beeld werd gebracht steeds belangrijker.