Gebruiker:ErikZoethout/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Zwemclub Aqualero[bewerken | brontekst bewerken]

Zwemclub Aqualero (Leek/Roden) (ook wel: Aqualero) is een zwemvereniging in de plaatsen Leek (Westerkwartier (gemeente)) en Roden (gemeente Noordenveld). Aqualero is in 1996 opgericht en telt ongeveer 95 leden. Om leden te kunnen laten deelnemen aan georganiseerde competities en zwemwedstrijden is de vereniging aangesloten bij de KNZB. Aqualero neemt deel aan wedstrijden in de regio Noord (provincies Groningen, Friesland & Drenthe). Zie de Lijst van Nederlandse zwemverenigingen per provincie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zwem Club Aqualero Leek/Roden is opgericht op 13 december 1996 door een aantal oud-leden van de zwemverenigingen ZPC Roden uit Roden en ZPC Nienoord uit Leek. Onze leden komen voornamelijk uit de gemeenten Westerkwartier (voorheen Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn), Noordenveld en Groningen.

ZPC Roden is opgericht op 21 mei 1954. Vanaf dat moment is zij ook al lid van de KNZB. ZPC Nienoord is in 1972 opgericht. In 1996 zijn ZPC Nienoord en ZPC Roden een samenwerking/fusie aangegaan.

Accommodatie[bewerken | brontekst bewerken]

De traniningslocaties van Aqualero zijn het Zwemkasteel op het landgoed Nienoord in Leek en het zwembad in Sportcentrum de Hullen in Roden.

Wedstrijdzwemmen[bewerken | brontekst bewerken]

De afdeling wedstrijdzwemmen van Aqualero telt 34 leden en zwemt in de “C-KLASSE REGIO NOORD” competitie.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Wedstrijdzwemmers worden op twee criteria gescheiden. Dit gebeurt op basis van leeftijd en op basis van zwemsnelheid.

Qua leeftijd zijn zij als volgt verdeeld:

  • Minioren (tot 12 jaar)
  • Junioren (12-14 jaar)
  • Jeugd (14-17 jaar)

Masters zwemmen[bewerken | brontekst bewerken]

De afdeling masterszwemmen van Aqualero telt 35 leden en ...

Masterszwemmen is de zwemsport die wordt beoefend door zwemmers in de leeftijdsklasse 20 jaar of ouder. Deze zwemmers zwemmen om hun conditie te onderhouden of om deel te nemen aan zwemwedstrijden tegen andere masterzwemmers.

De groep masterzwemmers bij Aqualero bestaat veelal uit oud-wedstrijdzwemmers en oud-waterpoloërs van de eigen vereniging. De "masters" zijn verdeeld in 2 groepen. Waarbij beide groepen de mogelijkheid hebben om één of twee keer per week een training te volgen.

Recrea

Deze groep richt zich vooral op het uithoudingsvermogen. Enkele leden nemen af en toe deel aan wedstrijden.

Wedstrijd

Deze groep richt zich naast het onderhouden/verbeteren van het uithoudingsvermogen vooral op het verbeteren van de snelheid, maar ook op het verbeteren van de zwemtechniek. Door het verbeteren van de techniek zal de snelheid, in theorie, toenemen.

Deze twee elementen zorgen dat de prestaties op wedstrijden kunnen verbeteren. Van de zwemmers in deze groep wordt verwacht dat ze twee keer per week een training volgen. Van deze zwemmers neemt een select groepje regelmatig deel aan regionale, landelijke en Europese wedstrijden.

Trimzwemmen[bewerken | brontekst bewerken]

De afdeling trimzwemmen van Aqualero telt 8 leden en ....

Voor deze volwassenen biedt Aqualero, één keer per week, trimzwemmen aan. Volwassenen kunnen hier een half uur of drie kwartier zwemmen op eigen niveau onder begeleiding van een trainer. De groep varieert van fanatiek tot rustig, van opdrachten tot vrij zwemmen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]