Naar inhoud springen

Gebruiker:Ethologica/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In 1992 is de praktijk Ehtologica door drs C. Westerbeek opgericht. Voor herkenbaarheid was het een praktijk voor Haptotherapie. In de wandelgangen is de manier van werken altijd omschreven als Ethotherapie. Vanaf 2013 zijn de praktijk activiteiten van Ethologica omschreven als Ethoterapie.

Wat is Ethotherapie: Ethotherapie is een verweving van: - Ethologie (De wetenschap van de biologie van gedrag; observeren en beschrijven van vorm en doel van gedrag.) - Haptonomie (De wetenschap van de tast/het gevoel; observeren en begeleiden van hoe tast/ gevoel het gedrag leiden.) - Kinesiologie (Hoe de hersenen betrokken zijn bij bewegen en bewegen bij het leren/gedrag.)

Door boven staande vakgebieden te combineren is er een therapie ontstaan die doelgericht inspeelt op het gedrag van de cliënt (zichtbaar en gevoelsmatig) en helpt bij het bewust maken van de gedrag dat de cliënt vertoont. Ethotherapie richt zich voornamelijk op mensen met: - Faalangst/onderpresteren - Prestatie angst - Pest slachtoffers - Tegenvallende leerprestaties - Hoogbegaafdheidsproblematiek

In de praktijk betekent dit dat, na het goed doorlopen van het programma en vasthouden aan de geleerde technieken, de leerprestaties meetbaar toenemen, waardoor een hoop kinderen buiten het kader "probleem leerling" kunnen blijven.


{Geschreven door K.R.Y.G. van Pinxteren en drs C. Westerbeek, namens Ethologica 15-8-2013}