Gebruiker:Everpo/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

---

Aanvulling Anna Singer

Anna en William verzamelden aanvankelijk kunstwerken om op te hangen en neer te zetten in hun huizen. Het soort kunst wat ze verzamelden waren schilderijen van nog levende schilders, en kunstwerken van Franse en Nederlandse schilders en beeldhouwers uit de 19e eeuw, antieke meubels en keramiek.

In 19.. richtte ze een museum op in haar geboorteplaats Hagerstown om ook anderen kennis te laten maken met kunst. [Loving art]. Voor de Eerste Wereldoorlog schafte ze werk aan van kunstenaarsvrienden als ................................ In de collectie zitten schilderijen met persoonlijke opdrachten van de kunstenaars. Na de Eerste Wereldoorlog werd kunsthandelaar Joop Siedenburg [LINK?] hun belangrijkste adviseur in kunstaankopen [Loving art].

Na het overlijden van William Singer zette Anna Singer de verzameling voort.


Elka Schrijver is een journalist en verzetsvrouw. Ze is geboren op 30 oktober 1899 en groeide op in een vrijzinnig Joods milieu.

Nadat ze vier jaar had gewerkt voor de uitgever Nijgh & Van Ditmar, werd ze in 1935 freelance journalist en tekstschrijver. Ze schreef voor het reclamebureau van Anne Anton Bosschart en in 1939 sloot ze zich aan bij een antifascistische groep onder zijn leiding. Voor deze groep deed ze contra-spionagewerk en maakte en verspreidde ze illegale bladen. De groep werd in maart 1941 / december 1940 verraden en opgepakt. Elka Schrijver heeft vervolgens in verschillende Duitse vrouwentuchthuizen gezeten, tot 6 mei 1945. Na de oorlog tot de jaren tachtig schreef ze voor verschillende bladen, zoals het Algemeen Handelsblad Daarnaast schreef ze boeken over glas, kristal, zilver, porselein.

Elka Schrijver is overleden op 27 augustus 1989.

Bron: https://atria.nl/nieuws-publicaties/feminisme/feminisme-20e-eeuw/archief-elka-schrijver/

Oorlogsbelevenissen, Elka Schrijver (1984) https://hdl.handle.net/11653/book36423

Archief: ............

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Onbekende_man_(Herman)_en_Elka_Schrijver_in_het_park_van_het_Chateau_de_Chantill,_Bestanddeelnr_255-8658.jp


Vrouwenquotum: idg plenair EK

Marguerite Soeteman-Reijnen