Naar inhoud springen

Gebruiker:Falkon4/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Game Over (boek)[bewerken | brontekst bewerken]

Game over: How Nintendo Zapped an American Industry, Captured Your Dollars, and Enslaved Your Children is een non-fictie boek geschreven door David Sheff. Het boek werd uitgegeven door Random House New York in 1993.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek brengt een overzicht van de moderne geschiedenis van Nintendo en zijn opmars tot het meest krachtige elektronische gaming bedrijf in de wereld vanaf 1993.

Het boek heeft een zeer specifieke titel, maar de inhoud er van is vrij neutraal: het gaat algemeen over de geschiedenis van het bedrijf waarbij zowel de positieve als negatieve zaken van hun werk worden bekeken. Sheff suggereert wel dat vele successen toe te schrijven zijn aan wat James Fallows benoemd als " Het Japanse systeem dat een monopolie tolereert". Hij verdedigt ook de nauwkeurigheid van het " verslaafd jou kinderen" gedeelte van de ondertitel, veronderstelend dat " kinderen de games dwangmatig en voortdurend zullen spelen".

Het boek is opvallend doordat de auteur vele verschillende figuren uit die industrie heeft geïnterviewd, zoals Howard Lincoln, Nolan Bushnell,Shigeru Miyamoto, Alexey Pajitnov en andere. Ook hebben enkele personen een anoniem interview afgelegd. Door het hoge niveau van toegang tot belangrijke figuren in de Nintendo geschiedenis, wat US Gamer beschrijft als ongezien, wordt Game Over het "definitieve werk" waar naar bijna alle andere later boeken en artikels over Nintendo's geschiedenis verwijzen.

Review[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de eerste publicatie is Game Over herdrukt geweest met veel verschillende ondertitels. Enkele voorbeelden:

  • Game Over: Nintendo's Battle to Dominate Videogames.
  • Game Over: How Nintendo Conquered the World. Dit is een editie gepubliceerd door Vintage Press in 1994. Het bevat een nieuw voorwoord van de auteur (David Sheff) met betrekking tot de controversie over de inhoud van videospelletjes in de vroege jaren 1990.
  • Game Over: Press Start to Continue – The Maturing of Mario. Deze is een herziene editie die uitkwam in 1999. Er werden niet enkel correctie in gedaan, maar men voegde foto's en nieuwe hoofdstukken geschreven door Andy Eddy toe.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Next Generation gaf het boek een goede recensie. Het prees de kwaliteit van het onderzoek dat vooraf werd gedaan en de eenvoudige leesbaarheid. De enige opmerking die ze hebben is dat door de vele omwegen uit het Nintendo verhaal de lezer het gevoel krijgt dat het boek een overzicht is van de gaming gegeschiedenis in het algemeen met een eenzijdige focus op Nintendo. Zij concluderen dat zij zelf Game Over als referentiegids gebruiken op dagdagelijkse basis en dat ze geen betere aanbeveling kunnen geven.