Naar inhoud springen

Gebruiker:Farahilde/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Viva Las Vega's (afgekort VLV) is een Nederlandse organisatie die mensen informeert over de voordelen van lekker en gezond plantaardig eten. Viva Las Vega's is de zusterorganisatie van het Belgische EVA Ethisch Vegetarisch Alternatief. De missie van de stichting is het maximaliseren van plantaardige productie en consumptie, ten koste van dierlijke, om zo bij te dragen aan een mens-, dier- en milieuvriendelijke samenleving. De stichting Viva Las Vega's werd in oktober 2011 opgericht. In 2013 deden ruim 4000 Nederlanders mee aan de VeggieChallenge en VeganChallenge campagne van de stichting waarbij deelnemers een maand lang plantaardig aten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Viva Las Vega’s is opgericht door een aantal enthousiaste jongeren met een passie voor plantaardig eten. Die passie groeide in maart 2011 al snel uit tot de eerste editie van het Viva Las Vega’s Festival op de Vrije Universiteit Amsterdam.

Naast het eerste Viva Las Vega’s festival, lanceerde de stichting in 2011 de VegaMap Amsterdam, een plattegrond van Amsterdam met alle vega hotspots. Om mensen kennis te laten maken met vega eten, organiseerde Viva Las Vega's de VeggieChallenge 2011 waarbij deelnemers gedurende de lente een aantal dagen per week minder dierlijke producten aten. Daarnaast bezochten de Viva Las Vega’s vrijwilligers regelmatig festivals en activiteiten met een infostand en honderden plantaardige cupcakes. De initiatiefnemers kregen de smaak te pakken en besloten in oktober 2011 de Viva Las Vega’s stichting in het leven te roepen.

Sindsdien is er in 2012 een vernieuwde versie van de Vegamap Amsterdam uitgegeven, hebben ruim 4.000 mensen meegedaan aan de VeggieChallenge en VeganChallenge en vond de tweede en derde editie van het Viva Las Vega’s Food Festival plaats bij Studio/K in Amsterdam.

Missie en visie[bewerken | brontekst bewerken]

In Viva Las Vega’s ideale wereld kiest de consument resoluut voor plantaardige voeding. Dierlijke producten worden niet langer beschouwd als onmisbaar of zelfs maar wenselijk. De maatschappelijke omgeving vergemakkelijkt en stimuleert deze voedingskeuze zo veel mogelijk. De verschillende economische sectoren (landbouw, verwerking, distributie, horeca…) voorzien smakelijke, gezonde en duurzame plantaardige alternatieven. De overheid creëert hiervoor de nodige randvoorwaarden. De consument heeft alle kansen, informatie en vaardigheden om te kiezen voor maaltijden zonder dierlijke producten.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks organiseert de stichting het Viva Las Vega's Food Festival in Amsterdam. Dit volledig plantaardige festival biedt ruimte aan een food en lifestyle markt, proeverijen, kookworkshops, een live programma, muziek en een vegetarisch kinderprogramma. Ook worden hier de Viva Las Vega's Awards voor het vega-vriendelijkste restaurant en het beste vega-vfiendelijke kookboek uitgereikt.

Naast het Food Festival verleidt stichting Viva Las Vega's het hele jaar door mensen om vaker plantaardig te eten. In de maand mei doen duizenden mensen mee aan de VeggieChallenge, waarbij ze een maand lang hun eigen uitdaging bepalen. In de maand juni is er de VeganChallenge waarbij deelnemers 30 dagen volledig plantaardig eten onder begeleiding van Viva Las Vega's en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Deelnemers krijgen gratis toegang tot een uitgebreide receptendatabase, voedingsadvies van diëtisten en een dagelijkse nieuwsbrief met tips.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Nederlandse stichting]] [[Categorie:Vegetarisme]] [[Categorie:Veganisme]]