Naar inhoud springen

Gebruiker:Fer van den Boomen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Organisatiecoaching

Organisatiecoaching is een specifieke vorm van coaching, die zich richt op 'processen van interactie tussen individuen en groepen binnen en tussen organisaties, de veranderingsprocessen waarin deze een rol spelen en de bewustwordings- en leerprocessen naar aanleiding daarvan' (Breuer, 2016, p.9).


De bijdrage van een organisatiecoach komt erop neer dat deze:

zich inzet voor het opbouwen en onderhouden van een positieve werkrelatie met het cliëntsysteem het cliëntsysteem helpt om zicht te krijgen op wat het wil bereiken en op welke wijze dat gerealiseerd kan worden ruimte maakt voor leerprocessen die daarvoor op de verschillende niveau's binnen de organisatie nodig zijn de verschillende betrokkenen stimuleert om verantwoordelijkheid te nemen het eigen leer- en ontwikkelproces mede vorm te geven het cliëntsysteem helpt om eigen keuzes te maken en die keuzes ook om te zetten in concreet gedrag streeft naar maximale transparantie ten aanzien van de eigen gemaakte professionele keuzes

Organisatiecoaching als professie kan op verschillende erkende opleidingen geleerd worden:

Alba Academie(post-HBO) Balansgroep(post-HBO) De Haagse Hogeschool(post-HBO en Master) Hogeschool Rotterdam(post-HBO en Master)

Enkele publicaties over organisatiecoaching zijn:

Boomen, F. van den & P. Breman (red.) (2016). Themanummer: Organisatiecoaching, een nieuw perspectief? M&O. Tijdschrift voor Management en Organisatie. Boomen, F. van den, J. van Jaarsveld & N. Mol (2016) ‘Special Organisatiecoaching’. Bundeling van 12 rubrieksteksten verschenen in TvOO. Boomen, F. van den & M. Sybesma (2015) ‘Stimuleren van collectieve leerprocessen. Master Organisatiecoaching Haagse Hogeschool’. In: Tijdschrift voor Begeleidingskundejuni 2015/Jaargang 4. Boomen, F. van den & J. van Jaarsveld (red.) (2011) Organisatiecoaching in de praktijk. Leren verlangen naar de zee. Neer: Kloosterhof. Breuer, F. (2016). Organisatiecoaching: een nieuwe professie? In: M&O, 70, 6, 6-21. Halbertsma, L. & B. Takacs (2016) Organisatiecoaching. De bedrijfscoach als generalist. Tijdschrift voor Coaching. Visieblad voor professioneel begeleiden. Maart 2016 nummer 1, 81-86. Halbertsma, L. & P. Bosse (2013) De impact van organisatiecoaching. In: TvOO nr. 2, 06-2013, jaargang 3. Halbertsma, L. & P. Bosse (2013) De impact van organisatiecoaching 01: het definiëren van het speelveld. In: HD Tijdschrift. Halbertsma, L. & P. Bosse (2013) De impact van organisatiecoaching 02: effecten en rendement van organisatiecoaching. In: HD Tijdschrift. Halbertsma, L. & P. Bosse (2013) De impact van organisatiecoaching 03: de praktijk en invoering van organisatiecoaching. In: HD Tijdschrift. Homan, T. (2016) Het generatieproces van organisatiecoaching. De black box geopend. In: M&O 70, 6, 109-123.