Gebruiker:FloorJacxsens/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Doelen[bewerken | brontekst bewerken]

Sociale cohesie[bewerken | brontekst bewerken]

In het decreet van 4 april 2003 is de gemeenschapsvormende functie van het sociaal-cultureel volwassenenwerk – naast drie andere functies – als volgt gedefinieerd:

De functie die gericht is op het versterken en vernieuwen van het sociale weefsel en op groepsvorming met het oog op een democratische, solidaire, open en cultureel diverse samenleving.

— (Decreet betreffende het sociaal-cultureel volwassenenwerk, 4 april 2003)

Verschillende auteurs trachten de hedendaagse (Westerse) tijdgeest te vatten. Ze beschrijven verschillende maatschappelijke veranderingen en trachten de daarbij horende gevolgen voor het samenleven in kaart te brengen. Niet zelden gaat daarbij de aandacht uit naar aspecten van sociale cohesie en burgerschap. Sociale cohesie of sociale samenhang is de betrokkenheid van mensen op elkaar, op maatschappelijke organisaties en op de samenleving als geheel.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Middelen[bewerken | brontekst bewerken]

Betaalde werkkrachten[bewerken | brontekst bewerken]

Een bachelordiploma Sociaal Werk is een breed inzetbaar diploma met veel toekomstmogelijkheden. Je gaat aan de slag als activator en motivator van mensen om deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Je helpt maatschappelijk kwetsbare groepen om zich te laten horen. Je voert educatief, participatief vormingswerk uit in de brede culturele sector of in de sector buurt- en samenlevingsopbouw.

Concreet kan je onder andere aan de slag bij jeugdwerk, volwassenenwerk, cultureel werk en samenlevingsprojecten.

  • Jeugdwerk: jeugdbewegingen, jeugdhuizen, jeugdwerk met maatschappelijk kwetsbare jongeren en kinderen, gemeentelijke jeugddiensten, vakantie- en speelpleinwerkingen.
  • Volwassenenwerk: bewegingen , verenigingen, vorming plus-centra, instellingen voor bijzondere doelgroepen, vormingscentra van vakbewegingen, lokale dienstencentra voor ouderen, centra voor gezondheidsvoorlichting, ngo’s rond specifieke thema’s (noord-zuid en milieu...), werkingen naar specifieke doelgroepen (mensen met een beperking of organisaties voor mensen in armoede...).
  • Cultureel werk: culturele centra, educatieve diensten van musea, bibliotheken, sociaalartistieke projecten, gemeentelijke cultuur- of vrije tijdsdiensten.
  • Samenlevingsprojecten: initiatieven voor streek en/of buurtontwikkeling en buurthuizen.

Zo kun je actief zijn actief bij Service Punt Vrijwilligers Antwerpen, Integratie en Inburgering Antwerpen, het asielcentrum in Kapellen, 11.11.11, Sensoa, De Kei, …

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]