Naar inhoud springen

Gebruiker:Fred Libert/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Joseph-François-Antoine-Albert Bessemans (<Sint-Truiden>, <16 februari>, <1888> - <1973>) was een <Belgische> <geneeskundige> en <rector> aan de Universiteit_Gent

Albert Bessemans werd geboren te Sint-Truiden op 16 februari 1888. Zijn middelbaar doorliep hij aldaar in het college. Zijn hogere studies deed Bessemans aan de Katholieke_Universiteit_Leuven. Daar behaalde hij in 1912 het diploma van doctor in de genees-, heel- en vroedkunde. Tijdens zijn studies was hij ook assistent geweest bij het Instituut voor Bacteriologie aan de Leuvense universiteit. In 1913 werd hij benoemd tot Inspecteur van Hygiëne voor de provincie Limburg. Op datzelfde moment werd hij ook benoemd tot directeur van de Provinciale Bacteriologische Ontledingsdienst van dezelfde provincie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij als arts actief en behaalde hij zeven frontstrepen. In 1922 werd hij benoemd tot Hoofdinspecteur van Hygiëne te Brussel, waar hij in 1926 ook de eretitel van kreeg. (memorialis 1960)

In 1924 werd Albert Bessemans benoemd tot docent aan de faculteit geneeskunde te Gent. In de faculteit geneeskunde werd hij belast met de leiding van het laboratorium voor hygiëne en bacteriologie en daarnaast met de cursussen "Openbare en private gezondheidsleer" en "Bacteriologie". In de faculteit wetenschappen kreeg hij verder ook nog de cursus "Theoretische en toegepaste microbenleer"

In 1926 werd hij tot Gewoon Hoogleraar bevorderd. Van 1933 tot 1936 was Albert Bessemans rector van de Universiteit Gent. In 1938 zou hij ook optreden als plaatsvervangend rector. In 1938 kreeg daarnaast aan de School voor Criminologie nog de cursussen "Beginselen van de Criminalistiek" en "Geneeskundige criminele profylaxe". Ten slotte kreeg hij in 1946 de cursus "geneeskundige microbiologie en serologie" aan het Centrum voor Biochemie.

In 1953 verkrijgt Albert Bessemans de titel van ererector van de Universiteit Gent en een jaar later gaat hij op emiraat.

Wetenschappelijke verenigingen en tijdschriften[bewerken | brontekst bewerken]

Bessemans was corresponderend lid van de Académie royale de médecine de Belgique vanaf 1933 en lid vanaf 1959. Daarnaast was hij ook lid van de Société belge de Biologie (1921), de Société scientifique de Bruxelles (1922) en de Société belge de Médicine tropicale (1951). Buiten deze genootschappen was hij ook nog lid van verscheidene buitenlandse verenigingen en academies.

Bessemans was ook lid van de redactie van verscheidene wetenschappelijke bladen, waaronder het tijdschrift Revue Belge des Sciences Médicales.

Maatschappelijke emancipatie en publiek optreden[bewerken | brontekst bewerken]

Albert Bessemans was ook sociaal geëmancipeerd. Zo was hij lid van de Hoge Gezondheidsraad, zat hij in het geneeskundig comité van het Rode Kruis in Brussel, in het comité voor openbare gezondheid van Oost-Vlaanderen en in geneeskundige commissies in diezelfde provincie.

Bessemans hield in zijn leven een groot aantal voordrachten en radiolezingen over wetenschappelijke zaken en zijn eigen onderzoek.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]