Naar inhoud springen

Gebruiker:Frestrobbe/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
du Quesne
Logo
Motto of slagzin Less is More
Oprichting 1925
Eigenaar Bertrand du Quesne
Industrie banden wisselaars
Website www.dqn.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

DQN - du Quesne is een familiebedrijf dat al drie generaties machines produceert om banden te monteren en demonteren. Een bandenmachine wordt ook wel bandenwisselaar of bandenapparaat genoemd.

Het familiebedrijf is opgericht door Victor du Quesne in 1925 onder de naam Duquesne Fréres. Het bedrijf was eerst gehuisvest in de Kerkstraat nummer 67 te Antwerpen, in 1927 is het familiebedrijf verhuisd naar de Sint-Jacobsmarkt 83 te Antwerpen om in 1929 naar de Quillinstraat 42 in Antwerpen te verhuizen waar het familiebedrijf meer dan 90 jaar gehuisvest was. In 2020 is het familiebedrijf naar Neerveld 9 te Kontich verhuisd waar op deze locatie nog steeds de machines om banden te monteren en demonteren geproduceerd worden.

Geschiedenis[1][bewerken | brontekst bewerken]

In 1925 leidde Victor du Quesne een bandencentrale en ondervond hierbij de moeilijkheden die zijn medewerkers hadden bij het monteren van banden. Daarom ontwikkelde hij een werktuig dat hen zou helpen. Het duurde niet lang vooraleer de eerste bandenwisselaar bedrijfsklaar was. Al in 1929 begon de productie van deze revolutionaire machine voor professioneel gebruik en vrijwel meteen werd deze wereldwijd geëxporteerd. Sindsdien zijn deze machines voortdurend blijven evolueren en te vinden in bandencentrales.

Bedrijfswaarden[bewerken | brontekst bewerken]

"Less is More" is de bedrijfswaarde die DQN, volgens het familieverhaal op de officiële site van DQN, hanteert. In deze geest drijft DQN oplossingen te bedenken zonder toegevingen. DQN ontwerpt bandenwisselaars waarbij eenvoud het belangrijkste aspect is. Het bedrijf heeft een honderdtal verschillende octrooien op haar naam staan. "Dit familiebedrijf heeft op dit gebied bijna alles uitgevonden" is te lezen op hun familieverhaal, een gedurfd statement, als men kijkt naar de historiek van de banden machine en de rol van dit familiebedrijf in de ontwikkeling ervan is deze stelling zeker niet zo ver gezocht.

De producten van DQN worden 100% geproduceerd in Europa en in België gemonteerd! Dit garandeert dat het arbeidsrecht en de kwaliteit van de producten worden nageleefd en sluit aan bij de "compromisloze ethiek" die het familiebedrijf DQN - du Quesne nauw aan het hart ligt. De DQN-bandenwisselaars verbruiken weinig energie en zijn volledig recycleerbaar. De lange levensduur is een ander ecologisch voordeel. In de filosofie van du Quesne staat de mens centraal.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (nl) (fr) (en) Officiële Belgische website

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Een familieverhaal - DQN. www.dqn.be. Geraadpleegd op 28 september 2022.


Categorie:Belgisch bedrijf