Naar inhoud springen

Gebruiker:Galacticlara/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Meidenblad Kwameid[bewerken | brontekst bewerken]

Kwameid is de naam van een Amsterdamse meidengroep die in maart 1981 het eerste Nederlandse blad voor en door meisjes uitgeeft: De Kwameid. De naam, bedacht door Daphne Jansen Adriaans, is een knipoog naar 'kwajongens' maar wordt ook gebruikt als 'kwaaie meiden'. Want als er iets is waar tegen Kwameiden zich verzetten dan zijn het de knellende normen en verwachtingen hoe een meisje hoort te zijn: mooi, lief en bescheiden.

Amsterdams maar landelijk bekend[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste nummer van Kwameid is een gestencild blaadje dat voor 1 gulden aan vriendinnen wordt verkocht. Later is Kwameid een gedrukt blad dat 4x per jaar verschijnt, landelijk wordt verspreid via vrouwen- en alternatieve boekhandels en meer dan 100 abonnees heeft. De redactie wordt aangevuld met jonge freelancers uit het hele land. Onderwerpen waarover Kwameiden schrijven: feminisme, seksualiteit, rolpatronen, weglopen, meisjesdromen, geweld, zelfdoding, discriminatie en vooroordelen.

ANJV[bewerken | brontekst bewerken]

Kwameid begint als meidengroep van het ANJV. Uit onvrede steeds te moeten uitleggen waarom meisjes apart van jongens eigen dingen willen doen, verlaten de meiden het ANJV. Ze doen het voortaan zelf. Geld om een blad te kunnen uitgeven wordt verdiend uit de losse verkoop, abonnementenverkoop, advertenties en soms een subsidie van de gemeente Amsterdam.

Stichting Kwameid[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 januari 1984 richten Maria Oliveira Gomes en Clara Kroes de Stichting Kwameid op. De stichting beoogt jonge vrouwen te stimuleren tot zelfredzaam en zelfontplooiing / seksisme en racisme te bestrijden / maatschappelijke problemen aan de hand van eigen ervaringen uit te werken en aan de kaak te stellen. Redactieadressen zijn achtereenvolgens: Da Costastraat 1 hoog-links, Nieuwe Leliestraat 33, het leegstaande Jan Swammerdam Instituut (nu: Mentrum) en de voormalige directiekamer van het GVB (nu: de Hallen).

Tijdgeest[bewerken | brontekst bewerken]

Kwameid hoort bij de Tweede Feministische Golf en de 'do it yourself' mentaliteit van de punk-/kraakbeweging van de jaren '80. De meiden die Kwameid maken willen een eigen meidenblad omdat ze in feministische bladen en boeken vooral voorbeelden en verhalen lezen van vrouwen van een andere generatie (die van hun moeder). Het zijn problemen waarin zij weinig herkennen.

Feminisme[bewerken | brontekst bewerken]

Feminisme betekent volgens de Kwameiden: je bewust zijn dat je keuzes kunt maken, ervan uitgaan dat je alles kunt (leren) en dat jezelf mag bepalen wat het beste voor je is.

1981-1989[bewerken | brontekst bewerken]

Tientallen meiden hebben het mogelijk dat Kwameid precies 8 jaren heeft bestaan: Aafke, Anja, Anneke, Astrid S, Astrid B, Aya, Carola, Clara, Corita, Ellen, Evelien, Gittan, Hannah, Ilma, Jamila, Jeanette, Jet, Jolanthe, Josje, Josselin, Lucienne, Maaike, Margriet, Maria, Marion, Marina, Mariska, Mireille, Moniek, Monique, Nathalie, Nicette, Olga, Petra, Rita, Saskia, Simone, Sook, Stef en Yvonne.

Het laatste nummer van Kwameid (nummer 32) verschijnt in maart 1989. Nummers en posters van Kwameid zijn o.a. bewaard en in te zien bij de Nationale Bibliotheek (den Haag), het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis Atria (Amsterdam) en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsterdam).

Andere meidenbladen[bewerken | brontekst bewerken]

Kwameid was het eerste maar niet enige meidenblad. Andere titels: Jeetje Mina en Kattekop.