Naar inhoud springen

Gebruiker:Gert-Jan Reygaert/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Grijze Jager : de ruïnes van Gorlan[bewerken | brontekst bewerken]

De ruïnes van Gorlan is een onderdeel van de reeks De Grijze jager. Het boek werd geschreven door de Australische schrijver John Flanagan. John Flanagan bouwde met de ruïnes van Gorlan zijn serie boeken uit die bestaat uit 14 delen. De roman is opgebouwd uit 32 hoofdstukken. Met in het begin een proloog die vooraf gaat, en aan het einde een epiloog om het verhaal af te sluiten.


Volgorde van het verhaal

De ruïnes van Gorlan wordt voorafgegaan door de prequel ‘de vroege jaren’ en wordt opgevolgd door ‘De brandende brug’,het tweede boek van de serie.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Will droomt er zijn hele leven van ridder te worden, net als zijn vader. Aangezien Will sinds zijn geboorte een weeskind is, heeft hij zijn vader en moeder nooit gekend. Het enige dat hij weet over zijn vader, is dat hij een held was. Will zijn moeder overleed na zijn geboorte. Omdat zijn vader al overleden was en zijn moeder een alleenstaande vrouw was, werd hij door een weeshuis opgenomen. Will weet niet wie hem onderdak bood. Op het moment dat hij oud genoeg is gaat Will naar de Ridderschool van kasteel Redmont om ridder te worden. Hij wordt door de school afgewezen maar Halt (de mysterieuze jager) biedt zichzelf aan om Will wel als zijn leerling op te leiden om jager te worden. Will traint hard. Als grijze jager in opleiding krijgt Will een pony die Trek heet. Hiermee leert hij paardrijden. Na zeven maanden gaat hij met Halt naar een jagersvergadering op voorwaarde dat hij goed genoeg is als jager. Hier ontmoet hij Gilian, de vorige leerling van Halt. Op de jagersvergadering komen ze te weten dat Morgarath oorlog wil voeren. Morgarath is de koning van het gevreesde rijk van het donker en het kwaadaardige. Will ontdekt dat Morgarath Will’s koning wil vermoorden met een kalkara, een groot en gevaarlijk beest met haren als schild. Will, Gilian en Halt moeten de kalkara’s gaan doden. Er zijn 2 kalkara’s die hen te wachten staan. Op het laatste moment dood Will de laatste Kalkara met zijn pijl en boog. Later vertelt Halt dat Will zijn vader hem vroeger heeft gered in een strijd en dat Will’s vader daar stierf als een echte held.

Hoofdpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

Will: Will is een jongen die niet snel voor zichzelf durft op te komen en is al gauw zenuwachtig. In de loop van het boek verandert dat. Hij durft steeds meer. Hij is klein voor zijn leeftijd maar razend snel en zeker niet dom.

Halt: Halt traint Will, hij staat bekend als Grijze Jager. Hij is zelfzeker en verwacht veel van anderen. Hij is tevens de persoon die Will grootbrengt.

Jenny: Een fors meisje die goed kan koken en aan de koksschool wil leren.

Arnaut: een vriend van Will die zich ook wil aansluiten bij de Ridderschool. Hij wordt aanvaard. Hij is groot en sterk.

Alyss: Alyss is een zacht en lief meisje. Zij wil zich verenigen met de diplomatieke dienst.

George: Hij is niet op zijn mondje gevallen en speelt altijd als advocaat, maar als puntje ij paaltje komt is hij zeer zwijgzaam. Hij wil graag bij de klerken op school zitten.

Baron Roderick: Een aardige man, een leider figuur, die voor zichzelf en anderen opkomt. Hij is de baron van de Ridderschool.

Genre[bewerken | brontekst bewerken]

Spanning en avontuur. De grijze Jagers banen zich een weg door dat avontuur.

Auteur[bewerken | brontekst bewerken]

Flanagan begon zijn carrière in de reclamewereld en als co-auteur van het televisieprogramma Hey Dad!. Hij is een van de productiefste schrijvers van televisieprogramma’s in Australië. Flanagan schreef het eerste boek in de serie De Grijze Jager om zijn twaalfjarige zoon Michael aan het lezen te krijgen. Hij wilde hem laten zien dat lezen leuk is en dat helden niet altijd groot en sterk hoeven te zijn.

Bronnen

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/John_Flanagan_(schrijver)

https://commons.wikimedia.org/wiki/Special:UploadWizard