Gebruiker:Gielie1994/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nog doen: Toeschouwersaantal Braunschweig Open, tennis challenger: http://www.brunswiek-marketing.de/atptennisturnier.html - WK afstanden: in alle infoboxen de medailles verwerken

Test[bewerken | brontekst bewerken]

Ledenaantallen[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder de ontwikkeling van het ledenaantal en het aantal verenigingen:[1]

Jaar Ledenaantallen Aantal
verenigingen
Jongens Meisjes Totaal
jeugd
Mannen Vrouwen Totaal
volwas.
Totaal
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
1999
1996
1993
1990
1987
1984
1981
1978

Ledenaantallen[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder de ontwikkeling van het ledenaantal:[2]

Jaar Ledenaantallen
Jongens Meisjes Totaal
jeugd
Mannen Vrouwen Totaal
volwas.
Totaal
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Oranje begon niet goed aan het duel, terwijl de Spaanse ploeg uit de startblokken schoot. Daardoor keek Nederland al snel tegen een achterstand aan van 6-2 en 9-5. Maar de ploeg rechtte al snel de rug, zag Tess Wester enkele cruciale reddingen verrichten, en wist terug te komen tot 9-9.

Daarna nam Nederland, dat in de halve finale verrassend olympisch kampioen Rusland in een thriller had verslagen (33-32), het initiatief en kwam het steeds beter in het spel. Vlak voor rust nam het team van bondscoach Emmanuel Mayonnade voor het eerst een voorsprong en bij de pauze was de marge zelfs drie: 16-13.

In de tweede helft liep Nederland uit naar een marge van zelfs vijf doelpunten, maar Spanje knokte zich terug in de wedstrijd (23-21, 25-24). De spanning nam vervolgens toe, toen zowel Nederland als Spanje fouten maakte en de marge maar klein bleef. Met nog vijf minuten op de klok leidde Oranje met 28-26.

Spanje bracht het verschil weer terug naar één en kreeg de kans op gelijke hoogte te komen. Met een geweldige redding voorkwam Tess Wester dat in eerste instantie. Twee minuten voor het einde kwamen de Spaanse vrouwen alsnog langszij: 29-29.

Een bloedstollende ontknoping volgde. Iets meer dan een halve minuut voor het einde verloor Nederland de bal en mocht Spanje de tijd uitspelen en op jacht gaan naar de winnende treffer.

Het was opnieuw Wester die Nederland redde met een geweldige save, waarna Hernandez rood kreeg vanwege het hinderen van Wester bij het uitgooien. Deze arbitrale beslissing was controversieel. Hernandez blokte de bal naar interpretatie van de scheidsrechters binnen het doelgebied (uit de beelden is echter zeer lastig waar te nemen of ze de bal binnen het doelgebied blokte[3]). In de laatste 30 seconden van de wedstrijd leidt zo'n overtreding tot een diskwalificatie (rode kaart) en een 7-meterworp.[4]

De 7-meterworp benutte Lois Abbingh koelbloedig.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

TV 2 heeft in verband met dit project een bijdrage ontvangen van Gjensidige.


1. DE DOORBRAAK 1986 is in goud geschreven in de Noorse handbalgeschiedenis, hoewel er alleen bronzen medailles waren voor de Noorse meisjes.

Want juist die bronzen medaille was het begin van het Noorse handbalavontuur. Het was de grote internationale doorbraak voor Noors dameshandbal.

Sven-Tore Jacobsen nam in 1984 het roer over als bondscoach en besloot al vroeg vooruit te denken. Hij gaf de aanvoerder van Hanne Hegh, en concentreerde zich op jonge meisjes zoals Trine Haltvik, Ingrid Steen en Cathrine Svendsen.

Maar het was helemaal niet verwacht dat het jonge Noorse team tijdens het WK in Nederland om medailles zou vechten. Een paar dagen voor vertrek werd de grootmacht Oost-Duitsland destijds met 19-30 verslagen.

Jacobsen ging naar het WK zonder zijn vermeende beste doelman Turid Smedsgård, en in de openingswedstrijd tegen China raakte eerste doelman Linn Siri Jensen geblesseerd. Maar wat een keeperscrisis zou kunnen lijken, zou iets heel anders moeten blijken te zijn.

Kjerstin Andersen kwam in het doel, die eigenlijk als derde keuze naar het WK ging.

De Noorse meisjes verloren in de openingswedstrijd met 19-20 van China, maar veel dankzij Andersen tilden ze zichzelf op en haalden ze een bronzen finale.

Daar zou men Oost-Duitsland weer ontmoeten. Met Andersen als muur achterin leidde Noorwegen sensationeel met 14-8 bij de rust.

Noorwegen had de voorsprong met 21-11 vergroot voordat de ernst voor de Oost-Duitse sterren toenam. Toen was het te laat. Noorwegen won met 23-19 en werd het eerste West-Europese team met een medaille sinds 1965. Een barrière was gebroken. En minstens zo belangrijk als de medaille; Noorwegen kwalificeerde zich twee jaar later voor de Olympische Spelen in Seoul.

- Dit was de eerste medaille en het begin van een avontuur dat niet lijkt te eindigen. Noorwegen heeft de muur naar het oostblok afgebroken, een paar jaar voordat de echte muur werd afgebroken, vat TV 2's handbal-expert Bent Svele samen.

2. "WIJ HEBBEN DE USSR VERLAGEN" Het WK-brons in 1986 kwalificeerde Noorwegen voor de eerste keer voor de Olympische Spelen. En twee jaar later nam Sven-Tore Jacobsen zijn meisjes mee naar Seoul.

Handbal was in die tijd nog een kleine Olympische sport. En het was een toernooiformat waar het eindigde met een groepsspel - geen finale.


Na 19-19 tegen de Sovjet-Unie en 20-23 voor het gastland Zuid-Korea was Noorwegen uit de gouden wedstrijd, maar kon nog steeds zilver pakken met de overwinning op Joegoslavië en de hulp van Zuid-Korea tegen de Sovjet-Unie.

Noorwegen won met 20-15 van Joegoslavië, en toen Zuid-Korea met 21-19 won van de Sovjet-Unie, werden de zilveren medailles veiliggesteld.

Na een ietwat teleurstellend WK in 1990, waar het "slechts" zesde eindigde, waren ze niet echt gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Barcelona in 1992.

Maar vanwege de politieke situatie in Joegoslavië, trad Noorwegen toe als reserve toen de Joegoslaven van de Spelen werden verbannen.

En het zou het kampioenschap worden waar een nieuwe barrière werd doorbroken.

Noorwegen had namelijk nog nooit de Sovjet-Unie verslagen in een belangrijke interland. De meisjes van Igor Turchin waren twee keer gestraft, maar beide keren poseerden ze met een verzwakt team.

Daarom waren er niet veel die Noorwegen kansen lieten liggen toen ze oog in oog kwamen te staan ​​met de Sovjetmeisjes in de halve finales in Barcelona.

Maar onder leiding van Heidi Sundal steeg Noorwegen weer op het moment dat het er het meest toe deed. En het winnende doelpunt van Siri Eftedal twee seconden voor het einde is een van de meest iconische momenten van het Noorse handbal geworden.

"We hebben de Sovjets verslagen. We hebben de Sovjet-Unie verslagen ”, riep NRK-commentator Gunnar Grimstad, ook al ging het land in 1992 onder de naam Gemenebest van Onafhankelijke Staten.

- De handbalmeisjes begonnen aan wat hun kenmerk is geworden, het opnieuw creëren van succes. Bronzen meisjes werden zilveren meisjes. En de finish van Siri Eftedal tegen Rusland in de halve finale in '92 was zo goed als goud, vat Harald Bredeli samen.

In de finale werden de Olympische specialisten Zuid-Korea te sterk. Het eindigde op 21-28. Maar nu was er nog maar één stap over om het podium voor de Noorse meisjes te beklimmen.

3. DA KJERSTI GRINI GERED MARIT BREIVIK In 1994 kreeg Marit Breivik de ondankbare taak om het over te nemen van Sven-Tore Jacobsen.

De critici waren talrijk en het hielp haar niet dat ze het doel van een finale op de eerste Europese kampioenschappen, die in 1994 werden gehouden, niet haalde. Evenmin dat het "slechts" vierde werd op het WK in 1995 en de Olympische Spelen in 1996.

Het was bijna een vereiste dat er een medaille moest zijn op de Europese kampioenschappen in 1996 om Breivik te laten overleven in de baan.

Een gelijkspel tegen Rusland betekende dat Noorwegen in de laatste groepswedstrijd punten moest hebben tegen Roemenië om de halve finales te bereiken.

Met nog minder dan een minuut te spelen stond Roemenië met 26-25 voor. Ze moesten gewoon de time-out spelen en een plekje in de halve finales veiligstellen. Maar van allemaal was het de veteraan en ster Mariana Tirca die faalde. Ze speelde de bal recht in de Noorse armen en Trine Haltvik kon richting het Roemeense doel stormen.

Ze werd met een paar seconden te gaan op de grond gezet en Noorwegen kreeg een worp van zeven meter. Kjersti Grini werd naar voren gestuurd.

Grini legde de bal veilig in doel en stuurde Noorwegen naar de halve finale - dacht ze. Maar toen de bal Grini's hand verliet, klonk het laatste fluitsignaal in de gang. De regels zeggen dan dat de strafworp opnieuw moet worden genomen.

Grini ging weer naar de zeven meter lijn en had deze keer net zo veel vertrouwen. De score stuurde Noorwegen ten koste van Roemenië naar de halve finale.

In de halve finale werd Oostenrijk met 22-20 verslagen, en hoewel Denemarken te sterk was in de finale, kon niemand Breivik aanraken voor zilver op het EK.

- Dit toont de kleine marges tussen succes en mislukking in de topsport. De vrije worp van Kjersti Grini in de verlenging tegen Roemenië stuurde Noorwegen naar de medaillewedstrijd. Een worp die waarschijnlijk de carrière van Marit Breivik heeft gered, herinnert Harald Bredeli zich.


4. HET EERSTE GOUD Er was een nieuwe zilveren medaille op het WK in 1997, en nu begon de vereiste te verschijnen om helemaal naar de top van het podium te klimmen.

In 1998 bracht Marit Breivik voor het eerst zowel de twee superkeepers Cecilie Leganger als Heidi Tjugum naar een kampioenschap. Ze liet de twee om de andere wedstrijd staan, ongeacht hoe de prestatie in de wedstrijd ervoor was.

In de laatste groepswedstrijd tegen Denemarken speelde Tjugum groot tussen de palen. Zij was de belangrijkste reden waarom Noorwegen met 28-19 won en klaar was voor de halve finales als groepswinnaar.

Toch was het Leganger die in de halve finale tegen Hongarije in doel begon. En het was nauwelijks een keuze die Breivik achteraf betreurde. Voor de doelman uit Bergen hield de legende stand met een ongelooflijke 26 reddingen op 39 schoten.

Tjugum kwam pas het veld op na een strafworp toen Noorwegen met 28-14 won.

Maar een spaarpercentage van 67 was niet genoeg om Breivik van zijn principe te laten afwijken. Viborg-doelman Tjugum kreeg vanaf de start vertrouwen in de finale tegen Denemarken.

Ze bedankte haar voor het vertrouwen om de beste van het veld te zijn toen Noorwegen met 24-16 won.

Voor het eerst werd "Yes, we love" gespeeld tijdens de medailleceremonie tijdens een handbalkampioenschap.

- Slechts een jaar nadat ze door Denemarken werden gespeeld in de WK-finale, was Noorwegen fantastisch toen ze hun eerste goud pakten. Breivik had ook nieuwe gezichten zoals Else-Marthe Sørlie Lybekk en Mia Hundvin, zegt Bent Svele.

Het was de perfecte opmaat naar het WK thuis het volgende jaar.

5. "HET IS DE HANDBALPRESTATIE VAN EEN INDIVIDU" Cecilie Leganger wordt door de meesten beschouwd als de beste handbalkeeper aller tijden. Al tijdens het WK in 1993 werd ze op 18-jarige leeftijd uitgeroepen tot beste van het kampioenschap.

Na een pauze van het nationale team, en volledig handbal, was ze terug in het Noorse doel toen Noorwegen in 1998 Europees Kampioenschap-goud won.

Het jaar daarop was het thuis het WK en Leganger was misschien wel de grootste ster in een Noors team dat met de favoriete stempel moest leven.

Voor de kwartfinale tegen Oekraïne verklaarde de Oekraïense sluipschutter Natalija Derepasko dat Leganger de speler was die ze vreesden in Noorwegen.

En die angst nam tijdens het gevecht niet af.


Want in een wedstrijd waarin Noorwegen nooit op zijn best was, was Leganger de definitie van een levende muur.

Een strafworp moet normaal gesproken een doelpunt zijn bij handbal. Maar vanavond was er een strijd tussen de Oekraïense spelers om te voorkomen dat ze doorgingen naar de zeven meter lijn toen de Servische scheidsrechters bliezen voor een strafschop.

Op hun beurt werden ze tegengehouden door Leganger, en toen het meisje uit Bergen haar achtste strafworp voor de avond redde, was het bijna te veel voor Harald Bredeli van TV 2.

'Ze pakt het. Ze pakt het. Het is de handbalprestatie aller tijden. Het is de handbalprestatie aller tijden door een individuele atleet ”, riep hij uit.

Noorwegen won de kwartfinales met 24-19, en was op weg naar edelmetaal in eigen huis.

20 jaar later is Bredeli nog steeds even euforisch als hij terugdenkt aan Legangers prestatie.

- Het is de gekste prestatie van een keeper die ik heb meegemaakt. De penaltyschutters voor Oekraïne moesten uiteindelijk naar de strafschopstip worden gejaagd. We hebben haar ook binnengehaald als erelid van de Rescue Society, lacht Bredeli vandaag.

Het is de handbalprestatie aller tijden. Het is de handbalprestatie aller tijden door een individuele atleet 

6. DRAMA EN AKTER SEKS Een handbalwedstrijd duurt meestal twee rondes. Maar toen Noorwegen de WK-troon won, duurde het ook nog eens vier rondes voordat voor het eerst kon worden gezegd dat het de beste ter wereld was.

Nadat Oostenrijk in de halve finales handballes kreeg, was Frankrijk als laatste op weg naar het eerste WK-goud.

Niet velen hadden gedacht dat Frankrijk in een WK-finale zou staan, maar onder leiding van Olivier Krumbholz hadden de Franse meisjes iedereen verrast.

En ze bleven verrassen in de finale. Er was namelijk geenszins een optocht naar het WK-goud voor de geselecteerde Marit Breivik.

11.200 toeschouwers waren aanwezig in Håkons Hall in Lillehammer, en in de duizenden huizen waren 1,2 miljoen mensen gaan zitten kijken hoe Noorwegen WK-goud veroverde.

Maar met een licht zieke Cecilie Leganger in het doel slaagden de Noorse meisjes er niet in om Frankrijk van zich af te schudden. En het waren eigenlijk de Franse gasten die de pauze leidden.

In de tweede helft werd Leganger wakker uit zijn winterslaap en begon hij zichzelf te laten zien. En als ze niet in de laatste seconden het schot op Nodjialem Myaro had genomen, zouden er nooit extra innings zijn geweest.

Zelfs na twee verlengingen konden de ploegen niet meer worden gescheiden en duurde het nog eens twee vijf minuten.

Een penalty redding van Leganger van Leila Duchemann was wat Noorwegen de kleine voorsprong moest geven die ze nodig hadden. En toen Kjersti Grini 25-22 neerzette, konden koning Harald en alle anderen op de tribunes beginnen te zingen "De overwinning is van ons". Toen merkte niemand op dat Frankrijk tegen het einde twee keer verminderde.

Noorwegen was voor het eerst wereldkampioen. En dat thuis.

- Dit is nog steeds de strijd van de tijd voor mij. Het had genoeg drama voor 100 games en had ook een happy end, herinnert Harald Bredeli zich.

7. DE GROTE BINNENSTAD Soms moet je een stap terug doen om er twee vooruit te gaan. Dit was ook het geval toen de handbalmeisjes onder Marit Breivik hun grootste terugval beleefden.

Er ontbrak nog een gouden medaille in de collectie handbalmeisjes, en het was Olympisch goud. Het plan was om het op te halen in Athene. De eerste stap naar Olympisch goud in Athene was het heroveren van de Wereldbekertitel in Kroatië in 2003.

Voor het eerst sinds de Olympische Spelen in Sydney werden Cecilie Leganger en Heidi Tjugum herenigd in het doel. Bovendien was er een nieuwe, jonge generatie met Gro Hammerseng aan het roer gekomen.

Alles was klaar voor een nieuwe medaille. En er was sprake van goud.

Maar al in de openingswedstrijd was er een bericht dat dit kampioenschap niet per se een happy end zou hebben.

Marit Breivik had zowel Leganger als Tjugum ter beschikking, maar koos er toch voor om de openingswedstrijd tegen Oekraïne te beginnen met kampioensdebuut Katrine Lunde tussen de palen.

Lunde had geen goede dag op het werk en eindigde met een verrassend verlies van 29-30.

Het verlies had gevolgen voor de rest van het WK. Noorwegen moest Hongarije verslaan in de laatste pauze-wedstrijd om de halve finale te bereiken. De druk lag zwaar op de Noorse meisjes, maar op 14-11 naar Hongarije kreeg Noorwegen een verrassende reddingsboei gestuurd. De stroom ging en verduisterde de hele hal!

Het kostte bijna twee uur om de bug op te lossen. De Hongaarse meisjes gebruikten de pauze om sigaretten te roken en hielden de warmte op de radiatoren in de kledingkast. In de Noorse garderobe hield Tonje Larsen een gecombineerde aerobics- en stand-upshow.

Toen de wedstrijd opnieuw begon, kwam Noorwegen terug en wist het gelijk te trekken, maar het was niet genoeg voor een halve finale. In plaats daarvan was het een strijd tegen Spanje om de vijfde plaats, die het laatste olympische ticket opleverde.

Spanje speelde een energieke en aanvallende verdediging, die Noorwegen helemaal niet paste. En tegen het einde van de wedstrijd waren het de Spaanse meisjes die het meest wilden. De angst om te verliezen was groter dan de wens om voor Noorwegen te winnen.

Spanje won met 27-26 en het ondenkbare was gebeurd. Noorwegen zat voor het eerst sinds 1984 zonder Olympische plaats.

- Dit was de teleurstelling aller tijden. Een team dat goed genoeg was voor goud werd nummer zes en verloor zijn Olympische plaats. Een rage gewoon. Maar dit waren momenten waarop we gemiddeld 850.000 kijkers in anderhalf uur konden hebben met een zwart scherm, herinnert TV 2-expert Bent Svele zich.

8. DRAAIPUNT De mislukking op het WK in 2003 was het grote keerpunt in de tijd van Marit Breivik als bondscoach. Alle stenen werden omgedraaid om erachter te komen wat het sportieve succes in Kroatië veroorzaakte.

De conclusie was om de basis te leggen voor een sportieve opleving die niemand zich kon voorstellen, en vormde het leiderschap van Breivik voor altijd.

De tijd met een duidelijke bondscoach was voorbij. Breivik bouwde een team om hem heen en er werd veel meer nadruk gelegd op wat er buiten het veld gebeurt. Welzijn en een goede teamomgeving werden net zo belangrijk als wat er op het veld zou gebeuren. En een die hier een grote rol zou spelen, was Karoline Dyhre Breivang.

Voorbij waren een aantal van de oude sterren. Nu was het de nieuwe generatie om op te focussen. Gro Hammerseng-Edin werd de grote baas op het veld. En leidde zijn troepen naar overwinning na overwinning.

Goed verdedigend spel en bliksemsnelle tegenaanvallen waren de kenmerken van "Nieuw Noorwegen".

In de halve finales was gastland Hongarije de tegenstander. Een Hongaars team dat het hele kampioenschap geweldig had gespeeld.

Het was eigenlijk gewoon de vraag hoeveel de Hongaren zouden winnen van een onervaren Noors team.

Maar waar Breivik en haar team Hongarije grondig hadden geanalyseerd en een tactisch masterplan hadden opgesteld, ging Hongarije zelfverzekerd het veld op zonder een tweede voorbereiding op Noorwegen te hebben doorgebracht.

De Hongaarse bondscoach Szilard Kiss pleegde bijna een tactische zelfmoord toen hij tot drie verdedigingsaanvallen uitvoerde tegen de bliksemsnelle tegenaanvallen van Noorwegen.

Met Katja Nyberg als quarterback brachten de Noorse meisjes de Hongaren aan flarden. De 10.000 enthousiaste Hongaarse toeschouwers begrepen gewoon niet wat er gebeurde. Nadat ik voor de wedstrijd urenlang leven en leven had gemaakt, werd het helemaal stil.

Noorwegen won met 44-29 en was klaar voor een nieuwe finale.

Als de halve finale een feest was, dan was de finale tegen Denemarken een kleine anticlimax. Maar niet erger dan dat Noorwegen de troon van het EK terugneemt.

Karoline Dyhre Breivang trotseerde de instructies van de bank en vocht in de laatste seconden in 27-25. "Burgerlijke ongehoorzaamheid" besliste de strijd in het voordeel van Noorwegen. Noorwegen was opnieuw de beste van Europa.

- Ik vind dit de beste prestatie van Marit Breivik en de handbalmeisjes. Verandering van operatie van mislukking op het WK naar goud in de EG in één jaar. De manier waarop Hongarije in de halve finale werd afgebroken, zette een nieuwe standaard voor snel handbal, zegt Harald Bredeli.

9. TOEN DE OLYMPISCHE DROOM ECHT WERD Het laatste wat Marit Breivik deed als bondscoach was Noorwegen naar het Olympische goud leiden waar ze sinds 1988 van hadden gedroomd. Maar tot op de dag van vandaag is er grote onenigheid over de vraag of het winnende doelpunt van Noorwegen in de halve finales goedgekeurd had moeten worden.

Nadat ze zich niet hadden gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Athene, zorgde het WK-zilver in 2007 ervoor dat de handbalmeisjes weer in goed gezelschap waren toen de spelen naar Peking verhuisden.

Noorwegen veegde alle tegenstand weg en alles was op zijn plaats voor Breivik om eindelijk de gouden medaille te krijgen die in haar kast ontbrak.

Maar in de halve finale bood Zuid-Korea een verrassend lastige wedstrijd. Zuid-Korea heeft altijd bekend gestaan ​​als "Olympische experts". Het zijn de Olympische Spelen die voor hen het hoogst zijn, en ze hadden vier jaar besteed aan het opbouwen van dit toernooi.

En met stevige steun op de tribunes, handelden ze respectloos en leidden ze grote delen van de wedstrijd. Maar dankzij een fantastische Katrine Lunde achterin draaide Noorwegen de wedstrijd in de tweede helft om.

Met nog ruim een ​​minuut te spelen stond Noorwegen met 28-26 voor en leek de laatste plaats veilig te stellen. Maar toen kookte het over in het Noorse team en wisten de Zuid-Koreanen twee keer te scoren.

Toen besloot Gro Hammerseng-Edin het heft in eigen handen te nemen.  

De aanvoerder nam de bal mee en deed alles zelf. In die wedstrijdklok ging van 59.59 naar 60.00 de bal over de streep.

Zuid-Korea weigerde te accepteren dat de bal in doel was voordat het eindsignaal klonk. De spelers zaten 20 minuten op het veld in de hoop extra innings te spelen. Maar hun protest werd afgewezen en Noorwegen was klaar voor de finale.

Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds velen die geloven dat het eindsignaal klonk voordat de bal de lijn passeerde. Hier van de protestbijeenkomst.

De finale tegen de wereldkampioenen van Rusland was nooit spannend. Het oude recept met harde verdediging en goede doelmannen, en daaropvolgende tegenaanvallen, werkte nog steeds. Na een kwartier spelen stond Noorwegen met 13-3 voor en het was niet langer spannend wie zou winnen.

Noorwegen won uiteindelijk met 34-27, en uiteindelijk kreeg Breivik het Olympische goud dat ontbrak in de collectie.

- Na een handvol knallen was dit een langverwacht goud. Voor het team de grootste tot dan. De laatste minuut van de halve finale tegen Zuid-Korea is episch, en de round robin van Rusland in de finale is legendarisch, vat Bent Svele samen.

Met een complete collectie medailles koos Marit Brevik er in 2009 voor om ontslag te nemen als manager van het nationale team en het roer over te laten aan Thorir Hergeirsson.

10. TOEN WERD ALLE TITELS NOORS Het overnemen van Marit Breivik was een verre van dankbare taak voor Thorir Hergeirsson. Maar hij zou iets moeten redden wat zijn voorganger nooit is gelukt, namelijk om alle drie de grote titels tegelijkertijd te hebben.

De temperamentvolle IJslander kreeg geen droomstart in zijn carrière. Met een duidelijk verzwakt team moest hij genoegen nemen met een WK-brons in zijn eerste kampioenschap.

Maar al het volgende jaar waren de Noorse meisjes weer waar ze gewend waren; bovenaan het podium.

In 2010 pakte Noorwegen zijn vierde keer op rij goud op het EK toen Zweden in de finale werd verslagen.

Toen het WK in 2011 begon, werd er in de gangen gefluisterd dat als Noorwegen helemaal naar de top zou gaan, zij het tweede damesteam zouden zijn dat alle drie de grote titels tegelijkertijd zou hebben.

Het superteam van Denemarken in de jaren negentig was het eerste toen ze de Olympische Spelen en de Europese kampioenschappen in 1996 wonnen en het jaar daarop volgden met WK-goud.

Maar als Noorwegen uitstekend was geweest op de Europese kampioenschappen in vier opeenvolgende kampioenschappen, dan hadden ze de WK-prestatie uit 1999 nog steeds niet kunnen kopiëren.

In 2011 zou de troon van het WK eindelijk weer in rood, wit en blauw gekleed gaan. En net als in 1999 was Frankrijk de tegenstander in de finale.


Velen waren kritisch over Kristine Lunde-Borgersen die haar plaats in de ploeg zou behouden.

Het meisje uit Kristiansand sloeg sterk terug door de beste speelster van Noorwegen te zijn in zowel de halve finale als de finale. In de finale was ze zowel topscorer als de beste speelster in de finale toen Noorwegen met 32-24 won.

Voor de eerste keer kon Noorwegen bogen op de titel van titelverdediger op de Olympische Spelen, het WK en de Europese kampioenschappen tegelijkertijd.

- Verlies in de opening van de Wereldbeker, en het rook slecht tot de kwartfinales. Daarna werd het wat losser na topteamwork. Voor het eerst droegen de handbalmeisjes alle titelriemen. Olympische Spelen, Europese kampioenschappen en het WK, zegt Bent Svele als hij het kampioenschap samenvat.

En last but not least was de klassieke Tore Tang geboren.

11. DE (VOORLOPIGE) LAATSTE TITEL Noorwegen verloor de titelgordels op zowel de Europese Kampioenschappen als de Wereldbeker, maar verdedigde het Olympisch goud in 2012. Toen ze vervolgens de Europese Kampioenschappen wonnen in 2014 en de Wereldbekertitel terugnamen in 2015, werden ze het eerste land dat tweemaal alle titels won.

De laatste titel tot nu toe kwam in 2016, en daar kan je Nora Mørk grotendeels voor bedanken.

Hoewel de trend in het internationale handbal is dat de spelers groter en sterker worden, koos Thorir Hergeirsson ervoor om zich te concentreren op een achterste rij die allesbehalve ruig is op het terrein.

Met het trio Veronica Kristiansen, Nora Mørk en Stine Bredal Oftedal achterin het veld had Noorwegen een baltempo dat niemand kon bijhouden. Het trio stond centraal toen in 2014 het EK werd gewonnen en het jaar daarop WK-goud nummer drie werd veiliggesteld.

Het WK-goud was de nummer elf van het kampioenschap van Noorwegen. Zo passeerden ze Rusland / Sovjet-Unie als de meest winnende vrouwen ooit.

In de WK-finale in 2015 werd Nederland totaal overklast. Oranje was het jaar daarop weer laatste tegenstanders, maar dit keer was het een drama met Dark in de hoofdrol.

Ze maakte amper een fout in de finale en stopte bij een formidabele twaalf goals en negen assists toen Noorwegen met 30-29 won.

- Handbal is een teamsport, ja. Maar vaak verschijnen er sterren die het team redden. In deze finale was Nora Mørk met haar twaalf goals niet alleen een team, maar de enige die het team nodig had om te winnen, vat Harald Bredeli samen.

Dit is momenteel de laatste titel van Noorwegen. Maar met een totaal van twaalf gouden kampioenschappen is Noorwegen de beste handbalnatie ooit aan de vrouwenkant. Als je er negen zilveren en zes bronzen medailles bij optelt, vertelt dat alles over de Noorse dominantie na de doorbraak in 1986.

Het EK-goud in Zweden betekende ook dat Thorir Hergeirsson Marit Breivik kopieerde. De twee hebben Noorwegen allebei naar zes kampioenstitels geleid.

ATP/WTA toernooi Hamburg 2023[bewerken | brontekst bewerken]

Ticketprijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Dag[5][a] Datum Ronde Categorie 3 Categorie 2 Categorie 1 Premium Seats
Zaterdag[b] 22.07 ATP-/WTA-kwalificatie € 30 € 30 € 30 € 50
Zondag[c] 23.07 ATP-kwalificatie/WTA-1e ronde € 40 € 55 € 65 € 95
Maandag[d] 24.07 ATP-/WTA-1e ronde € 55 € 75 € 95 € 125
Dinsdag[e] 25.07 ATP-1e ronde/WTA-1e/2e ronde € 65 € 85 € 105 € 145
Woensdag[f] 26.07 ATP-/WTA-2e ronde € 65 € 85 € 105 € 145
Donderdag 27.07 ATP-2e ronde/WTA-kwartfinales € 65 € 85 € 105 € 145
Vrijdag 28.07 ATP-kwartfinales/WTA-halve finales € 75 € 95 € 125 € 165
Zaterdag 29.07 ATP-halve finales/WTA-finale € 75 € 95 € 125 € 165
Zondag 30.07 ATP-finale € 65 € 85 € 105 € 145
Weekend-Ticket 29.07 & 30.07 ATP-halve finales, ATP-/WTA-finale - € 160 € 200 € 270
Kortingen
  1. Gratis entree voor kinderen tot 5 jaar, 50% korting voor kinderen van 6 tot 12 jaar, 25% korting voor scholieren, studenten en leerlingen tot 26 jaar.
  2. Zaterdag, 22.07.2023 Welcome Day: vrije plaats keuze (uitgezonderd Premium zitplaatsen).
  3. Zondag, 23.07.2023 ARRIBA Family Day: vrije entree voor kinderen tot 16 jaar.
  4. Maandag, 24.07.2023 EDEKA Kids‘ Day: vrije entree voor kinderen tot 16 jaar, 50% korting voor jeugd tussen 17 en 26 jaar, 25 korting voor senioren vanaf 65 jaar.
  5. Dinsdag, 25.07.2023 Ladies‘ Day: 15% korting voor vrouwen in categorie 1, 2 en op de Premium zitplaatsen.
  6. Woensdag, 25.07.2023 Gentlemen’s Day: 15% korting voor mannen in categorie 1, 2 en op de Premium zitplaatsen.