Gebruiker:Gilliebillie/Kladblok/Block (basketbal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bij basketbal vindt een block of geblokkeerd schot plaats wanneer een verdedigende speler een velddoelpoging van een aanvallende speler legaal afweert om een score te voorkomen. Het is de verdediger niet toegestaan contact te maken met de hand van de aanvallende speler (tenzij de verdediger ook in contact is met de bal) of er wordt een fout gefloten. Om legaal te zijn, moet het blok plaatsvinden terwijl het schot naar boven of op de top beweegt. Een afgeweken velddoelpunt dat wordt gemaakt geldt niet als een geblokkeerd schot en telt eenvoudigweg als een geslaagde velddoelpoging voor de schutter plus de punten die aan het schietende team worden toegekend. Voor de schutter wordt een geblokkeerd schot geteld als een gemiste velddoelpoging. Ook kan bij een schietfout een geblokkeerd schot niet worden toegekend of geteld, zelfs niet als de speler die de velddoelpoging heeft afgewend een andere is dan de speler die de fout heeft begaan. Als de bal naar beneden gaat wanneer de verdediger hem raakt, wordt dit beschouwd als goaltending en telt het als een gemaakte basket. Keepen wordt ook genoemd als de block wordt gemaakt nadat de bal op het bord stuitert (met uitzondering van de NFHS; de NCAA gebruikte deze regel ook tot het seizoen 2009-2010).

Cliff Alexander blokkeerd een shot tijdens de 2013 IHSA playoffs.

Bijnamen voor geblokkeerde schoten zijn onder meer "afwijzingen", "stuffs", "bushed", "fudged", of met name "double-fudged" (blokken met twee handen), "facials", "swats", "weigeringen" en "packs ". Geblokkeerde schoten werden voor het eerst officieel geregistreerd in de NBA tijdens het seizoen 1973-1974.

Grotendeels vanwege hun lengte en positie nabij de basket hebben centeren power forwards de neiging om de meeste blokken te registreren, maar kleinere spelers met een goed springvermogen kunnen ook blokkers zijn, een voorbeeld hiervan is Dwyane Wade, de kortste speler, met een lengte van 1,80 meter, om in één seizoen 100 geblokkeerde schoten te registreren. Een speler met de mogelijkheid om schoten te blokkeren kan een positieve aanwinst zijn voor de verdediging van een team, omdat hij het voor tegenstanders moeilijk kan maken om dichtbij de basket te schieten. In plaats van het buiten de baan te slaan, kan een geblokkeerd schot leiden tot een snelle break, een vaardigheid waar Bill Russell bekend om stond. Om een goede schotblokker te zijn, heeft een speler een geweldig veld nodig. gevoel en timing, en goede hoogte- of springvaardigheid. Eén tactiek is dat een schotblokker tegenstanders kan intimideren om hun schoten te veranderen, wat resulteert in een misser.

Achtervolgingsblock[bewerken | brontekst bewerken]

Een achtervolgingsblok vindt plaats wanneer een speler een tegenstander achtervolgt die voor de verdediging was uitgelopen (zoals bij een snelle break), en vervolgens zijn schotpoging blokkeert. Vaak houdt de block in dat de bal tegen het bord wordt geslagen terwijl de tegenstander een lay-up probeert te voltooien. Een van de meest erkende achtervolgingsblockken was de spelbesparende block van Tayshaun Prince van Detroit Pistons op Reggie Miller in Game 2 van de NBA Eastern Conference Finals van 2004 tegen de Indiana Pacers. Pistons-omroeper Fred McLeod, die voor het eerst getuige was van deze stijl van blokcken van Prince, creëerde later de achtervolgingsterm met de Cleveland Cavaliers. Tijdens het NBA-seizoen 2008-2009 begonnen de Cavaliers met het opsporen van achtervolgingsblockken, waarbij LeBron James dat seizoen 23 en het volgende seizoen 20 werd toegekend. Een ander historisch achtervolgingsblock vond plaats tijdens de NBA-finale van 2016 toen LeBron James in de laatste minuten van het 4e kwartaal, wat bekend werd als "The Block", afleverde na een lay-uppoging van Andre Iguodala met een gelijke stand van 89 en 01:50 minuten resterend in het spel.

Schotblokkeringsrecords in de NBA[bewerken | brontekst bewerken]

  • De meeste blokken in één spel: Elmore Smith (17)
  • De meeste blokken in één helft: Elmore Smith, George T. Johnson, Manute Bol (elk 11)
  • De meeste blokken per spel in een seizoen: Mark Eaton (5,56)
  • De meeste carrièreblokken: Hakeem Olajuwon (3.830)
  • De meeste blokken per wedstrijd in een carrière: Mark Eaton (3,50)
  • De meeste blokken in NBA Finals-wedstrijd: Dwight Howard (9)
  • De meeste blokken in een niet-NBA Finals playoff-wedstrijd: Andrew Bynum, Hakeem Olajuwon, Mark Eaton (elk 10)

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Block (basketball) op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.