Naar inhoud springen

Gebruiker:Guy~nlwiki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hallo iedereen, eind mei 2002 heb ik WikiNL ontdekt via de Engelstalige versie van Wikipedia.

Ik ben gefascineerd door Australië, reizen in het algemeen en aardrijkskunde. Omdat ik een Vlaamse Belg ben heb ik daar ook belangstelling voor, evenals voor het Nederlands. Er zijn natuurlijk nog andere onderwerpen waarin ik geïnteresseerd ben en WikiNL kan dat aantal alleen maar vergroten.

Ik heb de laatste tijd meer bijgedragen tot WikiNl dan tot de Engelstalige Wikipedia. Ik wil dit meer in evenwicht brengen, temeer omdat ik er een WikiProject Protected Areas voorgesteld heb waaraan ik wil werken.

Door onverwacht (en veel) werk zal ik de komende tijd alleen maar sporadisch kunnen bijdragen tot WikiNL.

Laatste aanpassing: 20 augustus 2002


2/8/02 Guy, je bent hier nu ook 'aanwezig'. Kun je even een blik werpen op een van de dagpagina's die ik aan het outlinen ben? (van het 365 dagenschema). Januari heb ik gedaan. Mist er nog iets? Moet er iets veranderen, denk je? Zo nee, dan ga ik door met de rest enz. --tk

Op het eerste zicht lijkt mij dit in orde, inclusief de links (de link terug naar het 365 Dagenschema is heel praktisch). Layout OK. Verder geen opmerkingen. -- Guy
Bedankt.--tk


Waar haal je eigenlijk al die informatie die je in Wikipedia steekt ? Jou bedragen zijn enorm. -- giskart

Wel, je zult al wel gemerkt hebben dat mijn bijdragen veelal over aardrijkskunde en aanverwante onderwerpen gaan. Dat onderwerp is iets wat me mateloos interesseert. Ik kan me bijvoorbeeld uren in een atlas verdiepen. Ook heb ik van 1990 tot 1993 een wereldreis gemaakt (Europa - Azië - Australië - Midden- en Zuid-Amerika), en ik heb in de Verenigde Staten, Albanië en Rusland gewerkt. Aan al die periodes en nog wat vakantiereizen heb ik toch wat informatie overgehouden, en sommige zaken volg ik nog altijd (bijvoorbeeld: ik hou lijsten bij van de nationale parken in Australië, vandaar de vrij volledige en recente bijdragen over dat onderwerp - al moeten er wel meer beschrijvingen bijkomen). Andere zaken haal ik uit verschillende bronnen (lectuur, internet, televisie, ...) en dan check ik de informatie en schrijf ik er een artikeltje over (bijvoorbeeld: mijn bijdrage over de Federale Staten van Micronesia).
Ik heb zelf eigenlijk nog een vraagje. Mijn wereldreis en andere reizen hebben enkele duizenden dia's opgeleverd. Indien ik tijd vind om er een aantal te scannen, wil ik die best ter beschikking stellen van Wikipedia. Maar dat wil waarschijnlijk zeggen dat ik er het copyright volledig op verlies, niet? Indien dat zo is, moet ik er toch nog even over nadenken.
Geeft dit antwoord voldoening?
Absoluut. Over uw dia´s & copyright; er daar juist een tread over in Intlwiki-L] Moet kunnen lijkt mij. U zou ze kunnen merken zoals [deze -- giskart

Uiteraard verlies je het auteursrecht over je foto's niet, want jij blijft de auteur. Je geeft alleen een licentie aan Wikipedia en soortgelijke afgeleide informatiebronnen om het beeldmateriaal te gebruiken in het (beperkte) formaat waarin je de foto's in Wikipedia zet. Kan alleen maar gunstig danwel neutraal uitpakken, want je foto's krijgen gratis een grotere bekendheid. Wanneer je trouwens echt geld met je foto's wilt verdienen komt er heel wat meer bij kijken. Je moet je foto's dan via een foto-stock-aanbieder zoals 'Beeldbankiers' aanbieden. Zie www.beeldbankiers.nl, nu blijkbaar onderdeel van Mindlift. Ik heb trouwens indertijd over deze materie begrepen dat serieuze bladen (ook serieuze roddelbladen) altijd het liefst nieuw en uniek materiaal willen hebben en liever zelf een fotograaf sturen dan oud materiaal uit een database halen. Wat er een maand na het uitkomen van hun blad met de foto's gebeurd kan ze natuurlijk worst wezen, maar wat er voorheen met de foto is gedaan is heel erg van belang. Het is dus heel belangrijk dat het fotootje nog nooit bij een concurrent in het blad heeft gestaan, want roddelbladenlezers beperken zich meestal niet tot een enkel blad. Dit natuurlijk weer in tegenstelling tot bijvoorbeeld omroepbladen waarvan de meeste mensen er jarenlang maar een en dezelfde lezen. Kortom, het verkopen van foto's is een vak apart en je meeste foto's zijn over zeg vijf jaar niets meer waard. (Er zal maar net een reclame voor Worldcom, Enron of KPNQWest in beeld zijn... ;-) 20020809/Jaap van Ganswijk, die nog duizenden hele mooie dia's van rond 1977 heeft die hij overweegt in te (laten) scannen.

Jaap, hartelijk bedankt voor de nuttige informatie. Ik was niet van plan om mijn dia's te verkopen, maar ik wou toch zeker weten hoe de vork in de steel zat.