Gebruiker:Gvrt17/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Metallo Belgium[bewerken | brontekst bewerken]

Metallo Belgium, opgericht in 1919 onder de naam ‘Metallo-Chimique N.V.’, maakt onderdeel uit van de Metallo Group. Metallo Belgium is gevestigd in het in de provincie Antwerpen gelegen Beerse. Naast deze vestiging in België, heeft de Metallo Group ook een vestiging in de Spaans-Baskische gemeente Berango (Metallo Spain). Metallo Belgium

Metallo Belgium
Motto of slagzin Recycling multi-metals for tomorrow
Oprichting 1919
Voorganger(s) Metallo-Chimique
Land België
Hoofdkantoor Beerse
Werknemers 450
Moederonderneming Aurubis AG
Industrie Koperindustrie
Website www.metallo.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

bestaat uit 450 fulltime werknemers, Metallo Spain uit 90 fulltime werknemers.

De Metallo Group is gespecialiseerd in de recyclage van de meest complexe secundaire materialen (zoals koper, tin en lood) en verwerkt deze tot hoogwaardige metalen en mineralen. Op die manier heeft de Metallo Group een unieke wereldwijde positie op gebied van non-ferro metalen recyclage.


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ontstaan (1899-1918)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 18 juli 1899 werd in Beerse ‘Antwerp Chemical Works’ opgericht. Nog geen tien jaar later, in 1908, werd deze fabriek alweer gesloten en bouwde ‘Compagnie des Métaux Rares’ er een fabriek, met de productie van kopersulfaat als intentie. In 1909 werd ‘Compagnie des Métaux Rares’ omgevormd tot ‘Compagnie Métallurgie de la Campine’.

Ontwikkeling en expertise in kopersulfaat (1919-1945)[bewerken | brontekst bewerken]

In nasleep van de Eerste Wereldoorlog verkocht ‘Compagnie Métallurgie de la Campine’ op 10 november 1919 haar materiële vaste activa aan een nieuw opgerichte onderneming: Metallo-Chimique. Dit bedrijf, onder leiding van succesvol Belgisch zakenman Adolphe Stoclet , focuste op de omzetting van koperafval en geconcentreerd kopererts in kopersulfaat en wist zich uit te breiden tijdens het interbellum. Respect voor het milieu en de chemische zuiverheid van de afgeleverde producten als stokpaardjes, zorgden ervoor dat het bedrijf zich wist te onderscheiden.

Ondanks een hevige brand op 17 juli 1932 floreerde het bedrijf en had het ongeveer 250 mensen in dienst. De belangrijkste afzetmarkten in die periode waren Frankrijk en zijn koloniën, Engeland en Noord- en Zuid-Amerika.

Tijdens de oorlogsjaren verliep alles moeizamer, maar verkocht Metallo sneeuw en aluminiumsulfaat als bestrijdingsmiddel voor brand, veroorzaakt door brandbommen op basis van fosfor.

Innovatie in non-ferro pyrometallurgie (1946-1983)[bewerken | brontekst bewerken]

In de Jaren 1950 werd een nieuwe smelterij gebouwd om de capaciteit voor het recycleren van koperafval te vergroten. Tevens werd de productie van koper uit sulfide-ertsen (ook wel chalcopyrieten genaamd) ontwikkeld met behulp van een roostoven en een zwavelzuurfabriek. Niet veel later werd een elektrolyse raffinage oven  in werking gesteld en op die manier maakte de fabriek gebruik van de beste technieken voorhanden in die tijd.

Metallo-Chimique hield het daar echter niet bij en bleef innoveren. Zo werd er vanaf de tweede helft van de jaren 60 gebruik gemaakt van een Kaldo-oven (of TRBC) voor de recyclage van het koperafval. Deze oven was in die tijd een veelbelovend instrument en de introductie ervan zorgde voor de nodige successen. Beetje bij beetje ging het bedrijf zich reorganiseren rond het proces van recyclage van koper, tin en lood uit complexe secundaire grondstoffen. Vanaf 1974 kon de Kaldo-oven tin en lood van elkaar scheiden en in de jaren 80 van dezelfde eeuw werd ook van een vacuümoven gebruik gemaakt.

Internationalisering (vanaf 1983)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1983 werd Metallo-Chimique International N.V. opgericht voor de handel in non-ferroafval en de verkoop van afgewerkte producten. Met deze oprichting werd de wil van het bedrijf, om ook internationaal een rol te spelen, in de verf gezet. En daar bleef het niet bij, want in 1988 nam Metallo-Chimique International N.V. ‘Ercosa SA’ over. Ercosa SA bestond uit kopersmelterijen in Biskaje en Bilbao en een elektrolysefabriek in Berango. De Spaanse fabrieken werden geïntegreerd onder de naam Elmet S.L.U. In 1992 werd de verouderde smelterij van Bilbao gesloten, terwijl de fabriek van Berango uitgerust werd met een extra oven.

Desondanks de internationale inspanningen, bleef ook de smelterij in Beerse op volle toeren draaien. In 1986 begon men daar met de productie van zuiver tin, lood en zuur lood. In 1993 werd er overigens ook een identieke oven als die van in Berango geïnstalleerd.

De vele inspanningen en investeringen loonden. Metallo behaalde op 29 oktober 1997 zijn eerste ‘ISO-certificaat 9001' en op 29 november 2000 het ‘ISO-certificaat 14001’ . Deze certificaten staan respectievelijk voor een goed kwaliteitsmanagementsysteem en een goed milieumanagementsysteem. Ook verkreeg het bedrijf het ‘Authorized Economic Operator (AEO) certificate’ , een certificaat dat bedrijven voordelen biedt inzake het internationale handelsverkeer.

Recentere corporate ontwikkelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 21 maart 2007 werd het bedrijf onderdeel van Metallum Holding SA, dat op 2 september 2015 dan weer werd overgenomen door Thommen Group. Twee jaar later, in 2017, werden Metallo Chimique en Elmet samengevoegd onder dezelfde noemer: ‘Metallo’. Meer specifiek ging Metallo Chimique verder onder de naam Metallo Belgium en Elmet onder de naam Metallo Spain. Op die manier werden die twee sites geconcentreerd in één Metallo, met één en dezelfde huisstijl.

Op 6 maart 2018 werd een nieuwe fumerinstallatie ter waarde van 36 miljoen euro ingehuldigd door toenmalig Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur, Joke Schauvliege.

In 2019 sloot de Metallo Group een koopovereenkomst met Aurubis AG, waarvoor laatstgenoemde 380 miljoen euro betaalde. Op 1 juni 2020 werd deze overname goedgekeurd door de mededingingscommissie van de Europese Unie.

Activiteit en productie[bewerken | brontekst bewerken]

Metallo Group verwerkt ongeveer 660 verschillende soorten recyclagematerialen en op jaarlijkse basis verwerkt het meer dan 350.000 ton aan secundaire grondstoffen (zoals slakken en assen van koper- en bronsgieterijen, radiatoren, koperkabelafval en elektrische motoren), waaruit vervolgens -via allerlei raffinagetechnieken- metalen en metaalproducten worden gewonnen. Deze metalen worden opnieuw in de waardeketen gebracht als geraffineerd koper, tin en lood, of als metaalproduct zoals nikkelsulfaatoplossing, zinkoxides en metaalslib. In 2015 werd uit 400.000 ton afval 120.000 ton koper, 25.000 ton lood, 10.000 ton tin en 600 ton nikkel gerecycleerd. Verder is Metallo ook gespecialiseerd in de productie van Koranel®, een zuiver synthetisch mineraal.

Metallo Group bedient een wereldwijd leveranciersbestand van maar liefst 500 spelers in 56 landen.

Voorbeeld: onze tablets, televisies, auto’s… bevatten allemaal een hoeveelheid koper, lood of tin. Wanneer we deze producten niet meer zullen gebruiken, is het uiterst interessant om de materialen die deze producten bevatten te gaan recycleren.  Dit is wat Metallo doet. Op die manier draagt het bedrijf bij tot een efficiënter en duurzamer economisch bestel en versterkt het haar impact op de circulaire industrie/economie.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals reeds vermeld, werd de Metallo Group, bestaande uit Metallo Belgium en Metallo Spain, in 2020 overgenomen door Aurubis AG. Metallo Group is dus volledig eigendom van Aurubis, dat op haar beurt lid is van de Deutsche Börse en genoteerd staat aan de MDAX en aan de Global Challenges Index (GCX).

De aandeelhoudersstructuur van Aurubis is als volgt:

·       25% Salzgitter AG

·       30% particuliere investeerders

·       35% andere institutionele investeerders

Milieubescherming en duurzaamheid[bewerken | brontekst bewerken]

De kernactiviteit van Metallo: het recycleren van complexe secundaire materialen, draagt op zich al bij tot een duurzame circulaire samenleving. Met de zero waste focus wordt gestreefd om alle schrootmaterialen om te zetten in waardevolle output. Metallo gebruikt daarvoor innovatieve, milieuvriendelijke en performante installaties om alsnog een nieuw leven te geven aan metalen en mineralen die bij andere bedrijven als afval verloren zouden gaan. Metallo zal deze schrootmaterialen dus opnieuw in de waardeketen brengen.

Daarnaast legt het bedrijf ook de focus op tal van andere factoren om bij te dragen tot duurzaamheid en bescherming van het milieu. Metallo is ervan overtuigd dat maatschappelijk verantwoord ondernemen essentieel is voor de relatie met partners over de hele wereld, waardoor vertrouwen gecreëerd en voortdurend versterkt wordt. Dagelijkse emissiecontrole, inclusief schouwemissies, omgevingsluchtcontrole, werkplekmonitoring en persoonlijke onderzoeken zorgen voor een betrouwbare en veilige werkomgeving.

Investeringen in milieubescherming zijn van groot belang op de site in Beerse. Sinds 2012 heeft Metallo Belgium meer dan € 16 miljoen geïnvesteerd in maatregelen voor de bescherming van het milieu. Ondanks de unieke ligging voldoet de site van Metallo Belgium in Beerse, aan alle milieu-uitdagingen en ondersteunt ze het behoud van de biodiversiteit. Ook in de toekomst is het de bedoeling om dit te blijven ondersteunen, zodat er meer ruimte kan worden gecreëerd voor allerlei dieren en vegetatie.

Aangezien de site omringd wordt door een beschermd natuurgebied en aangrenzende woonzones, zijn er, wat het milieu betreft zeker de nodige uitdagingen. De bescherming van de natuur en de gezondheid van omwonenden en eigen werknemers, wordt gezien als een maatschappelijke plicht, alsook de basis voor het veiligstellen van de continuïteit van de site.

Bijgevolg ondernam/onderneemt men de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de impact van de industriële activiteiten op de omgeving minimaal is.

1)    Water

Het watergebruik dient voornamelijk voor stofbestrijding en koelactiviteiten. Het afvalwater ten gevolge hiervan wordt enerzijds gecentraliseerd en gezuiverd alvorens het in het naburige Dessel-Schoten-kanaal wordt geloosd en anderzijds hergebruikt op de site zelf. Wat het watervoorziening betreft wordt er gebruik gemaakt van grondwaterputten en kanaalwater.

Er zijn reeds enkele verbeteringsprojecten opgezet om het waterbeheer te optimaliseren en ook in de toekomst zal hier aandacht aan besteed worden.

2)    Lucht

De lucht in de omgeving van de site te Beerse wordt gemonitord in een meetstation dat zich in de onmiddellijke nabijheid van het industrieterrein bevindt. Sinds jaren worden alle emissiewaarden voor cadmium, lood, nikkel en arseen nageleefd in overeenstemming met de Europese regelgeving. Naast de eigen luchtemissiemetingen als onderdeel van een uitgebreid stofverminderingsbeheerssysteem, neemt de site nog andere maatregelen zoals het constant nathouden van alle werven en wegen. Het voorbije decennia wist het bedrijf, dankzij een groot aantal technische en organisatorische maatregelen, de uitstoot van vluchtig stof met succes terug te dringen.

3)    Bodem

In 2019 werden, in samenspraak met OVAM, uitgebreide bodemonderzoeken uitgevoerd. Hierbij werd een historische bodemverontreiniging en de noodzaak tot sanering van enkele beperkte zones vastgesteld. Op basis van het bodemonderzoek werd een saneringsplan met preventieve en beschermende maatregelen uitgewerkt, in samenspraak met de verantwoordelijke lokale overheden. Concreet zorgden verscheidene maatregelen voor de reiniging van de vervuilde bodem.

Spilfiguren[bewerken | brontekst bewerken]

1: Adolphe Stoclet

2: Lucien Feron

3: Michel Feron

4: Denis Feron

5: Jos Thoné

6: Ivo Van Vaerenbergh

7: Guy Goolaerts

8: Roger Van Den Vonder

9: Stan Jansens

10: Dirk Vandenberghe


[[Categorie:Metal Company]] [[Categorie:Aurubis]] [[Categorie:Non ferro recyclage]] [[Categorie:Circulaire economie]]