Gebruiker:HHahn/WIU6

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


xxxx

Doorverwijsjungle[bewerken | brontekst bewerken]

De weinige malen dat ik me in dicsussies over doorverwijsconstructies heb gemengd, duizelde het me al gauw van de Amsterdam-redirect-accent-omgekeerd-dubbelaccent-en-weet-ik-wat-nog-meer-constructies. Natuurlijk is er een pagina Wikipedia:Doorverwijsconstructies. Die had ik al eerder gevonden. Maar zoiets onthoud je toch niet als je er niet dagelijks mee te maken hebt?

Om te beginnen heb ik zojuist eerst maar even de plaatjes op Wikipedia:Doorverwijsconstructies op een leesbare grootte gebracht. Zo kun je er tenminte iets mee. Plaatjes -- en zeker deze! -- dienen niet alleen maar ter bevrediging van een of ander botje dat plaatjesloze pagina's sprokkelt om een "afbeeldingensuggestie" op de bijbehorende overlegpagina te zetten.

Het heeft even geduurd voor ik begon te vermoeden waar de kreet "Amsterdamconstructie" vandaan kwam. Waarschijnlijk is dat (of was dat op enig moment) de constructie die voor Amsterdam werd gebruikt. Maar wie garandeert dat die pagina over een x-aantal jaren nog steeds diezelfde constructie heeft? Intussen geef ik je op een briefje dat we die kreet te zijner tijd nog steeds gebruiken. Lekker helder voor beginners! En wij ons maar afvragen waarom er steeds minder mensen aan WP werken. Als we ze niet door nodeloos felle discussies de tent uitjagen, dan wel door dergelijk incrowd-jargon.

Voorstel 1: Noem constructies niet naar een op een concreet lemma gehanteerde constructie[bewerken | brontekst bewerken]

De feitelijk op dat lemma gebruikte constructie kan morgen veranderen. De term wordt daar alleen maar verwarrender door.

Voorstel 2: Hoe denkt en werkt de lezer?[bewerken | brontekst bewerken]

Toen u of ik ooit voor het eerst op Wikipedia kwam, hebben we ongetwijfeld een keer iets in het zoekveld getypt. Er verschijnt dan een aantal "voorstellen" van lemma's die met het ingetypte woorddeel beginnen. Je ziet dan bijvoorbeeld:

Amsterdam
Amsterdam (gemeente)
Amsterdam ArenA
Amsterdamse school (bouwstijl)
Amsterdam-Noord
Amsterdam-Zuid
Amsterdam Zuidoost
Amsterdamse-Rijnkanaal
Amsterdamse metro
Amsterdam-West

Ze staan niet-alfabetisch, en ik weet ook niet of ze altjd in dezelfde volgorde staan. Maar de "kale" versie Amsterdam staat, voor zover ik me herinner, meestal bovenaan. De lezer ziet nu de belangrijkste (helaas niet alle) verante lemma's en kan vaak al kiezen. Het maakt hem dan weinig meer uit of Amsterdam nu een doorverwijspagina is of niet. Als dat het wél was, zou er ook een lemma "Amsterdam (stad)" bij staan. Als de lijst met voorstellen tenminste niet te lang wordt, want er worden er maximaal een stuk of 10 genoemd.

Belangrijker lijkt me een redelijk consequente constructie. Dus bijv. altijd de stadsnaam als direct lemma, en de gemeentenaam met toevoeging "(gemeente)" erachter. Inderdaad is aan te nemen dat de meeste lezers eerder de stad dan de gemeente zullen zoeken.

Wel kun je je afvragen of paragrafen over politiek, bestuur, e.d. niet eerder onder Plaatsnaam (gemeente) dan onder Plaatsnaam thuishoren. Immers die bestuurlijke zaken betreffen evenzeer de andere woonplaatsen binnen de gemeente. Iets dergelijks geldt voor een paragraaf Aangrenzende gemeentes.


@@@@@@@@@@@@@@@@@

@@@@@@@@@@@@@@@@@