Gebruiker:HJ Deroo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wie ben ik[bewerken | brontekst bewerken]

In 1986 heb ik de opleiding (Sociale en Militaire Wetenschappen) gevolgd aan de Militaire School voor Onderofficieren te Zedelgem. Gezien in die tijd de Rijkswacht nog een militaire eenheid was en ik toch meer interesse kreeg probeerde ik de overstap naar de Rijkswacht en na in de selectieproeven te zijn geslaagd ben ik in 1989 de opleiding begonnen aan de Koninklijke Rijkswachtschool te Brussel. Na de opleiding werkte ik als jonge politieman in het Gerechtelijk Bureel van de Mobiele Groep Brussel. Na een jaar kon ik mutatie maken naar de Rijkswachtbrigade te Dilbeek alwaar ik vijf jaar gewerkt heb. In 1997 keerde ik terug naar Brussel waar ik als dossierbeheerder werkte bij het Centraal Bureau der Opsporingen, sectie internationale drughandel.

In 1997 heb ik de opleiding Misdaadanalyse bij de Rijkswacht gevolgd. Misdaadanalyse was een nieuw begrip dat was overgewaaid uit Canada en een gespecialiseerde functie werd bij de Rijkswacht. Na deze opleiding heb ik gewerkt voor het Centraal Bureau der Opsporingen, algemene directie Misdrijfanalyse. Internationaal werken was voor mij een droom en mijn interesse naar 'International Policing' groeide gestaag. Ik volgde met veel interesse de ontwikkelingen inzake het toen druk besproken 'Verdrag van Maastricht (1992)' en de oprichting van een Europese Politie. Europol is volledig operationeel sinds 1 juli 1999. Na een reeks van selectieproeven werd ik op 01 januari 2000 door Europol gerekruteerd als 'first officer' bij de 'Intelligence Analysis Unit'. Ik heb er projecten uitgevoerd inzake mensenhandel doch na een korte tijd werd ik projectleider van een sectie die zich uitsluitend richtte op de bestrijding van kinderporno op het internet. Tijdens die periode heb ik verschillende opleidingen gevolgd waaronder een opleiding als Computer Forensisch Analist.

Na vijf jaar voor Europol te hebben gewerkt, werd ik in 2005 gerekruteerd door het OSCE (Organisation for Security and Cooperation Europe). Na de oorlog in de Balkan werd een nieuwe politiedienst opgericht in Kosovo en ik werd gevraagd om een opleiding operationele misdaadanalyse te organiseren in de politieschool te Kosovo (Vushtrri).

In 2007 werd ik aansluitend gevraagd om in het kader van een project ter preventie van financiële misdrijven, witwassen en fraude, gesteund door de EAR (European Agency for Reconstruction)een opleiding misdaadanalyse en een opleiding Computer Forensische Analyse te organiseren voor de Kosovaarse autoriteiten (politie, belastinginspectie, douane).

In mei 2007 lanceerde de Europese Unie een oproep tot kandidaatstelling aan o.a. Europese politiemensen om deel uit te maken van de ESDP-missie EULEX in Kosovo. Tijdens de ministerraad van 27 april 2007 was al door België beslist om 45 Belgen op missie te sturen, onder hen 30 leden van de geïntegreerde politie. Ik werd geselecteerd en op 28 maart 2008 door de Federale Politie voor 18 maanden uitgestuurd als hoofd van de 'Information Management Unit' van het 'Special Police Department' van de EULEX-missie in Kosovo.


Europol Headquarters, The Hague, Netherlands
  • OSCE (Organisation for Security and Cooperation Europe)
  • EULEX