Naar inhoud springen

Gebruiker:Haaftjlv/AlfonsOldeLoohuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Alfons Olde Loohuis, (Oldenzaal, 2 mei 1951) is een Nederlands gewezen huisarts en zoönosen-expert.

Olde Loohuis was als huisarts in Herpen de eerste die in 2007 de Q-koorts-uitbraak in Nederland signaleerde [1].

Op grond van zijn ervaringen met die Q-koorts-uitbraak in Noord-Brabant hanteert hij vanaf 2010 als opleider van huisartsen een scenario van een epidemie, dat veel overeenkomst vertoont met de Covid-19-pandemie, die eind 2019 - begin 2020 realiteit is geworden.

Werkervaring[bewerken | brontekst bewerken]

2014 – heden - Olde Loohuis Medisch Adviseur Zoönosen.

2013 – heden - medisch adviseur Q support

2009 – heden - medeoprichter Brabants kennisnetwerk Zoönosen - nog steeds actief/

1998 – heden - stafmedewerker huisartsopleiding Radboudumc Nijmegen

1981 – 2015 - eigen Huisartsenpraktijk Herpen (eigen duo-praktijk).

1978 - 1979 - Agro (Helmond)

1977 - 1978 - Tropenarts

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

1979-1980 Huisartsopleiding Nijmegen VOHA

1969-1977 Geneeskunde Radboud Universiteit

1968-1969 Biologie Radboud Universiteit

"Klein China"[bewerken | brontekst bewerken]

De alertheid van Olde Loohuis op infectieziekten ontstond toen hij nog een huisartspraktijk in Herpen had. Rond 2007 zag hij meer en meer patiënten met -op het eerste gezicht- onverklaarbare klachten, zoals hoesten, koude rillingen, koorts, hoofdpijn, spierpijn, enz. Het bleek Q-koorts te zijn, een zoönose, een ziekte die van dier op mens wordt overgedragen. Belangrijkste bron van besmetting bleken geitenhouderijen. Hoewel het virus niet van mens op mens werd overgedragen, raakten naar schatting enkele tienduizenden mensen in Zuid-Nederland besmet. Officieel vielen er 95 doden, mar aangenomen wordt dat het er in werkelijkheid veel meer waren. Verder kampen vele geinfecteerden nog met een chronisch vermoeidheidssyndroom. Hoewel de Q-koorts-crisis zich enige tijd tot een hoofdpijn-punt voor het kabinet-Balkenende IV ontwikkelde, bleef de dramatiek hoofdzakelijk beperkt tot de regio ten zuiden van de grote rivieren. In tegenstelling tot het coronavirus werd het nooit een enorm onderwerp.

Olde Loohuis wijt dat aan het gegeven dat we in een ‘global village’ leven. Grenzen en afstanden tellen nauwelijks meer: "iedereen is overal en heeft contact met iedereen. Op de markt in Wuhan leven dieren en mensen op sommige plekken door elkaar heen. Op andere plekken, o.a. in Noord-Brabant, staan megastallen vol dieren in dichtbevolkte gebieden. Dat brengt mee dat zoonosen zich zullen blijven voordoen. Olde Loohuis kan ook nu niet om de constatering heen dat het huidige coronavirus vaste grond vindt in Noord-Oost Brabant, in de vee-rijke regio waar ruim tien jaar geleden de Q-koorts woekerde. Relatief veel mensen raken er besmet en niet zelden dood. In een vroeg stadium van de uitbraak stond het regioziekenhuis Bernhoven in Uden onder hoogspanning. Olde Loohuis: "We zijn hier "Klein China", ik roep het al jaren. Heel dichtbevolkt, en met veruit het meeste vee!. Hoewel het moeilijk is om een sluitend bewijs te leveren lijkt er een link te bestaan tussen de verspreiding van het coronavirus en de omvang van de veestapel". Hij benadrukt de urgentie van goede nazorg nadat de pandemie zal zijn ingedamd. "De impact van zo'n ernstige infectieziekte is enorm. Er is een soort leegte, waardoor je moeilijk weer je weg kunt vinden in het normale leven. Alleen ex-patiënten kunnen vertellen hoe dat voelt." [2].

Initiatief huisartsenopleiding signalering infectieziekten[bewerken | brontekst bewerken]

Olde Loohuis is ook verbonden aan de huisartsenopleiding in Nijmegen. Met behulp van een bevriende dierenarts, een game-ontwerper gamemaker en zijn studenten om tot een educatief spel, dat inmiddels onderdeel uitmaakt van de Nederlandse huisartsenopleiding. Ratio is dat de studenten zich bewust worden van het latente gevaar van een virus. [3]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Boek Zoönosen in Huisartsenpraktijk, accredidact Olde Loohuis en Overgauw

van Dam AS, van Loenhout JA, Peters JB, Rietveld A, Paget WJ, Akkermans RP, Olde Loohuis A, Hautvast JL, van der Velden.

  • Van Dam AS, van Loenhout JA, Peters JB, Rietveld A, Paget WJ, Akkermans RP, Olde Loohuis A,

Hautvast JL, van der Velden J.; a cross-sectional study to assess the long-term health status of patients with lower respiratory tract infections, including Q-fever., 2014, Epidemiol Infect. 14: 1-7 .

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]