Gebruiker:Haaftjlv/DeborahBirx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Deborah Birx
Haaftjlv/DeborahBirx
Beroep Coordinator bestrijding Coronavirus
Huidige functie
Aangetreden 27 februari 2020
President Donald Trump
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Deborah Leah Birx, Pennsylvania, V.S., 4 april, 1956 is een Amerikaanse arts en diplomate, gespecialiseerd in Hiv/AIDS-immunologie, vaccinonderzoek en wereldwijd gezondheidsbeleid.[1].

Na te hebben gediend als Amerikaans mondiaal AIDS-coordinator voor de presidenten Barack Obama en Donald Trump sinds 2014, fungeerde zij als Coordinator van de Coronavirus Task Force sinds 2020.

Eerder fungeerde zij van 2014 tot 2020 als ambassadeur in algemene dienst en wereldwijd AIDS coordinator van de V.S., waar zij verantwoordelijk was voor het presidentieel noodplan voor AIDS-bestrijding (PEPFAR) in 65 landen. die het programma voor bestrijding en het voorkomen van HIV/AIDS steunen.[4]

Afkomst en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Birx werd geboren in Pennsylvania. Zij is een dochter van Donald Birx, electriciteits ingenieur en Adele Sparks Birx, instructrice verpleegkunde.[7][8][9] Haar overleden broer Danny was een wetenschapper en haar oudere broer Don Birx is president van de Plymouth State University in Plymouth (Pennsylvania).[10]

Haar familie woonde in haar jeugd in Lancaster County (Pennsylvania), waar zij de Lampeter-Strasburg High School doorliep. De broers en zussen maakten in hun jeugd gebruik van een schuur achter het woonhuis, die als geimproviseerd laboratorium diende voor het beoefenen van astronomie, geologie, biologie, en in één geval als zelfgemaakte satelliet-schotelantenne, gemonteerd op rolschaatsen.[10] Birx won tijdens haar middelbare schooltijd diverse prijzen in wetenschappelijke competities. Volgens haar broer stimuleerde die ervaring haar om voor een wetenschappelijke loopbaan te kiezen. In 1976 behaalde zij een bachelorgraad in chemie aan Houghton College en in 1980 een mastergraad aan het Hershey Medical Center van Pennsylvania State University.

Carriere[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1980 tot 1998 diende Birx als dienstdoend reserve-officier in het Amerikaanse leger, waar ze de rang van kolonel bereikte. Van 1980 to 1989 was Birx werkzaam als arts in het Walter Reed Army Medical Center aan de oostkust van de VS. In 1981 voltooide zij een stage van een jaar en studeerde zij twee jaar interne geneeskunde. Van 1983 tot 1986 benutte zij twee studiebeurzen voor klinische immunologie op het gebied van allergieen en diagnoses, waar zij werkte in het laboratorium van dokter Anthony Fauci. Van 1985 tot 1989 was Birx was assistent-hoofd van het Walter Reed Allergy/Immunology Service.

Birx started haar loopbaan als klinisch immunoloog door zich uiteindelijk te focussen op het onderzoek naar een vaccin tegen HIV/AIDS vaccine research.[4][14] Van 1986 to 1989 werkte Birx bij het National Institutes of Health als een onderzoeker, dat zich specialiseert in cellulaire immunologie. Birx keerde terug naar de onderzoeksafdeling van het Walter Reed Army Institute, waar zij van 1989 tot 1995 werkte op de afdeling retroviraal onderzoek, aanvankelijk als assistent-hoofd en daarna als hoofd van deze divisie. Een jaar lang was zij hoofd van het laberatorium voor de ontwikkeling van het HIV-1-vaccin.

Hierna werd Birx directeur van het United States Military HIV Research Program van het Walter Reed Army Institute of Research, een positie die zij negen jaar, van 1996 tot 2005, bekleedde. In deze functie leidde Birx het klinisch testen van het HIV RV 144 vaccin, het eerste bewijs van welk vaccin dan ook dat er één te maken is dat de infectie met HIV effectief vermindert.

Birx met Vice-President Mike Pence in maart 2020

CDC[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2005 tot 2014 fungeerde Birx als directeur van het Centrum voor Behandeling en Preventie van HIV/AIDS (DGHA) op wereldschaal, onderdeel van het Agentschap voor Mondiale Gezondheid.[15]

Presidentieel noodplan voor AIDS-bestrijding[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2014 benoemde president Obama Birx tot algemeen ambassadeur en mondiaal Amerikaans AIDS-coordinator, als onderdeel van het Presidentieel Noodplan ter bestrijding van AIDS, het (PEPFAR) programma.[16][17]. Birx werd als zodanig na hoofdelijke stemming door de Senaat geinstalleerd op 2 april 2014,[18] waarna zij twee dagen later werd ingezworen.[19]

Zij beschreef haar rol van ambassadeur als helper om de - door president Obama - in 2015 gestelde doelstellingen voor behandeling en preventie van de AIDS-epidemie tegen 2030 te bereiken. Haar rol spitste zich toe tot de terreinen van HIV/AIDS-immunologie, vaccinonderzoek en de mondiale gezondheids-aangelegenheden rond HIV/AIDS. Als onderdeel van haar werk aan Hiv-preventie, ontwierp Birx het programma DREAMS (Determined, Resilient, Empowered, AIDS-free, Mentored and Safe), een publiek-private vennootschap, die zich richt op het reduceren van de infecties onder adolescenten.

Witte Huis Coronavirus Task Force[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 februari 2020, stelde vice-president Mike Pence Birx aan in de functie van Witte Huis-coordinator voor de Bestrijding van de Coronavirus-pandemie. Als onderdeel van deze rol rapporteert Birx aan Pence als voorzitter van de Witte Huis Coronavirus Task Force. Pence noemde haar "zijn rechterarm" in de task force. In deze rol kwam zij prominent in beeld als medisch specialist naast de nationale super-medicus dokter Anthony Fauci. In t.v.-communiqué's interreteerde Birx data over het virus, drong ze er bij het publiek op aan "social distancing" na te komen, en probeerde zo veel mogelijk te vermijden president Trump publiekelijk tegen te spreken, die veelvuldig niet wetenschappelijk gefundeerde uitlatingen deed.

Op 26 maart 2020 probeerde Birx de Amerikanen er in een persconferentie van te overtuigen dat dat "er uitgerekend nu in de VS niet een situatie is die garandeert dat er sprake van is van voldoende ventilators en/of IC-ziekenhuizen-bedden ... Ondanks dat u mogelijk verwacht dat er zo nodig voldoende ziekenhuisbedden zijn, moet ik u zeggen dat dat niet geval zal zijn. Evenmin als dat het geval is met ventilators. Die zijn er ook niet. We kunnen dat domweg bevestigen.[26}. Birx leidde het ontwikkelen van een plan tot heropeningen, gepresenteerd door Trump op 16 april 2020 met per staat gekozen eigen regels voor het beeindigen van de coronavirus lockdowns. Tijdens de heropeningen waarschuwde Birx individuen om voorzorgsmaatregelen tegen het virus, en verzette zij zich tegen sommige professionele activiteiten zoals knipbeurten. "U moet "social distancing" in acht blijven nemen, zei ze op 3 mei 2020.

Critici beschuldigden Birx ervan dat zij de gevaren van het virus bagatelliseerde en tekorten aan medische hulpmiddelen verbloemde. Zij was de voornaamste Witte Huis-spreekbuis die in april het idee verspreidde dat de Covid-19-infecties hadden gepiekt en dat het virus snel verdwenen, terwijl daarna de infecties juist stegen. Een bestuurslid van het Amerikaanse College van Eerste Hulp-artsen, Dr. Ryan A. Stanton, verklaarde dat Birx klonk als “de bouwers van de Titanic, die zeiden dat het schip niet kon zinken." Birx werd er ook van beschuldigd haar geloofwaardigheid te vergooien en haar onafhankelijkheid ter discussie te stellen met haar publieke loftuitingen tegen president Trump, die volgens velen de bestrijding van het coronavirus verknoeide. Een bizar voorbeeld hiervan was zijn suggestie tijdens een persconferentie eind april, dat een agressief bleekmiddel een adekwaat geneesmiddel was tegen het virus, waarna hij Birx het woord ontnam toe deze weigerde dit te bevestigen.[2]. Medio juli 2020 leek president Trump gelet op voor hem ongunstige peilingen voor de naderende presidentsverkiezing voor een constructieve beleidslijn te kiezen. Voor het eerst beaamde hij de waarde van het dragen van een mondkapje, sterker nog verscheen hij zelf voor de camera's met een zwart mondkapje. Voorspellingen dat hij niet de discipline zou opbrengen dit vol te houden werden na een week bewaarheid. [3]. Veertien dagen later haalde Birx zich de woede van de president op de hals door in een persconferentie bekend te maken dat het virus nog lang niet was bedwongen en dat het zich ook in de rurale delen van de VS steeds heviger verspreidt [4].

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Birx woont met haar ouders, echtgenoot, en het gezin van één van haar dochters in een multigenerationeel huis.

Lidmaatschappen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Birx is bestuurslid van het Global Fund to Fight AIDS,Tuberculosis and Malaria.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1989: Departement van Defensie USA, "Legion of Merit"
  • 1991: Departement van Defensie USA, "Meritorious Service Medal".
  • 2008: Federal Executive Board USA, "Outstanding Manager".
  • 2011: Afrikaanse Maatschappij voor microbiologische Geneeskunde, "ASLM Lifetime Achievement Award".
  • 2014: USA Centrum voor Ziektecontrole en Preventie(CDC), "Medal of Excellence".
  • 2019: USA Raad voor Buitenlandse betrekkingen, "Distinguished Service Award for International Statesmanship".