Naar inhoud springen

Gebruiker:Haaftjlv/Karl-JosefKutsch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Karl-Josef Kutsch, (geboren in Gangelt-Brüxgen]] op 11 mei 1924) is een Duitse arts. Hij is met medewerking van de Nederlander Leo Riemens samensteller en uitgever van het Grote Lexicon van Zangers.



Afkomst, opleiding en carriere[bewerken | brontekst bewerken]

Karl-Josef Kutsch studeerde Medicijnen, werd gemobiliseerd en nam als soldaat deel aan de Russische veldtocht in [[WOII]. In 1948 sloot hij zijn studie af aan de Universiteit van Frankfurt am Main. Van 1952 tot 1989 werkte hij als praktiserend arts Gangelt-Brüxgen, samen met zijn echtgenote, de arts Elisabeth Kutsch.

Sinds de 50er jaren bouwde Kutsch een collectie van grammofoonplaten en zanger-biografieen op. Samen met de Nederlandse musicoloog Leo Riemens (1910–1985) publiceerde hij in 1962 een klein zangers-lexicon onder de titel Unvergängliche Stimmen. In 1975 volgde een uitgebreide bewerking onder de titel Unvergängliche Stimmen, Zangers-lexicon. Met medewerking van de Leo Riemens, auteur van het Groot Operaboek werd dit in 1985 opnieuw bewerkt en groeide uit tot een internationaal standaardwerk in het genre. Het hernoemde Grote zangers-lexicon, werd mede dankzij medewerking van Hansjörg Rost substantieel uitgebreid en omvat actueel zeven banden met uitvoerige biografieen van circa 18.760 zangeressen en zangers van de Renaissance tot het heden. [1][2]

De biografieen vermelden de burgerlijke namen, eventuele kunstenaarsnamen, persoonlijke data en de herkomst, evenals de stemsoorten .Ze bieden verder een overzicht van de carriere, naast de bespeelde theaters, alsmede de werken, die gezongen en gespeeld werden. Bovendien bevatten de biografieen korte beschrijvingen van de markante hoogte en dieptepunten, een karakterisering van de stem, evenals bibliografieen en een opgave van plaatopnamen van de grote namen.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Der Gesundheitszustand der Schulkinder im Kreise Geilenkirchen-Heinsberg im Schuljahr 1946–1947. Proefschrift, 1948.
  • Großes Sängerlexikon, (met Leo Riemens) - Vanaf 1962 meerdere bewerkingen, uitgaven en oplagen.
    • Groses Sangerlexikon , Uitbreiding en actualisering van de uitgave. 7 banden (Aarden–Castles; Castori–Frampoli; Franc–Kaidanoff; Kainz–Menkes; Menni–Rappold; Rasa–Sutton; Suvanny–Zysset). Gedrukte uitgave met E-Book. Saur, München 2003. (later overgenomen door De Gruyter, Berlin.

Weblinks[bewerken | brontekst bewerken]

Literatur von und über Karl-Josef Kutsch im Katalog der Deutschen Nationalbibliothek Literatur von und über Karl-Josef Kutsch in der bibliografischen Datenbank WorldCat