Gebruiker:Haaftjlv/KlaasvanMiddelkoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Klaas van Middelkoop, Oudshoorn, 5 november 1917Driebergen, 15 januari 2019 was een Nederlandse bankier en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Van Middelkoop stamde uit een orthodox gereformeerd geslacht. Zijn vader was graanhandelaar in Oudshoorn. Op jonge leeftijd van Klaas verhuisde het gezin naar Driebergen. Hij doorliep er de HBS en trad er in dienst van de Stichtse Boazbank , een voorloper van de Nederlandsche Middenstandsbank, thans de ING.

Hulp aan onderduikers[bewerken | brontekst bewerken]

In 1942 ging hij in op verzoeken om hulp bij de financiering en aankoop van distributiebonnen voor onderduikers. Hij kwam in contact met de regionale leider van het verzet, Ninaber van Eijben, en raakte dieper betrokken bij verzetshandelingen. Hij verborg onderduikers in zijn woning boven de bank en nam deel aan gewapende sabotageacties. Na arrestatie van Van Eijben, en later van diens opvolger Jan van Bijnen door de Duitsers, stapte Van Middelkoop in hun voetsporen als districtscommandant van de inmiddels geformaliseerde Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO}.

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog was Van Middelkoop werkzaam bij de Metaalwarenfabriek Van de Wetering, later Intergas.

In 1966 werd hij directeur van de Stichting ’40-’45 in Rotterdam, waar hij zich bezighield met de uitkeringen aan nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Ook was hij gedurende vijftien jaar wethouder van de gemeente Driebergen.

Prive[bewerken | brontekst bewerken]

Van Middelkoop was gehuwd met Ans de Greef. Het echtpaar kreeg vier kinderen, waarvan er een jong overleed. Hij was een gelovig protest en weigerde elke onderscheiding.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


Categorie: Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog Categorie: Nederlands bankier