Gebruiker:Haaftjlv/kairos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kairos (Filosofie)

Kairos is een oud-Grieks woord, dat staat voor de subjectieve, kwalitatieve tijd. In oorsprong werd het in bijzonder gebruikt als term voor ‘’het geschikte ogenblik’’. Het moment bij uitstek om een kans te benutten’’. De Grieken kenden twee woorden voor ‘’tijd’’: ‘’chronos’’ en ‘’kairos’’. Chronos is de kloktijd, de objectieve, meetbare kwantitatieve tijd, waarmee we de wereld, de maatschappij en ons dagelijkse leven in praktische zin ordenen en beheren. Kairos staat haaks op dit universele, lineaire tijdsbegrip.


Kairotische interval[bewerken | brontekst bewerken]

Als subjectieve beleving van een individu is ’’Kairos’’ een tijdelijke onderbreking van de kloktijd. Door onder andere aandacht, rust en zorgvuldig wikken en wegen van argumenten en omstandigheden kan aan de voorwaarden voor manifestatie van het kairotische moment, oftewel de kairotische interval worden voldaan. Het moment waarop alles voorhanden is voor het tot stand komen van de goede beslissing, het sublieme inzicht of de diepe waarheid. nunc stans

Retorica[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de sofisten was ‘’’kairos’’’ de cruciale vaardigheid van de redenaar om het moment te herkennen, waarop er een opening in het discours ontstaat en daaruit voordeel te behalen. Voor de grondlegger van de retorica, de filosoof Aristoteles, is ‘’’kairos’’’ de context van tijd en ruimte, waarbinnen het woord wordt gevoerd. Het staat naast de contextuele elementen als gehoor ( ) en ( prepon)