Gebruiker:Halandinh/Discussie DP Amsterdam- en Berlijnconstructie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Naar aanleiding van Overleg:'s-Hertogenbosch hier een discussieruimte over de Amsterdamconstructie en de Berlijnconstructie. Hier is de mogelijkheid te discussiëren. Over dit onderwerp. Discussies kunnen hier gehouden worden. Mocht de discussie in een Wikipediaruimte gehouden moeten worden, dan kan de pagina altijd hernoemd worden. Vanar zondag 21 januari 2007 zal er een peiling gehouden worden, naar aanleiding van deze discussie. Deze peiling zal dan ook een week duren.

Verschillende constructies[bewerken | brontekst bewerken]

Amsterdamconstructie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdpagina krijgt de standaard naam (Bijvoorbeeld Amsterdam), daarbij komt er een pagina met een doorverwijspagina (Amsterdam (doorverwijspagina). Boven aan de pagina komt er een link naar de gemeente en de doorverwijspagina.

Men moet hierbij handmatig de links naar Amsterdam controleren, of ze naar de juiste betekenis van Amsterdam verwijzen.

Redirect-constructie[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdpagina wordt hierbij een redirect naar bijvoorbeeld 's-Hertogenbosch. (In dit geval wordt 's-Hertogenbosch dan een redirect). De links naar de redirect 's-Hertogenbosch vallen sneller op en kunnen derhalve makkelijker herlinkt worden naar de juiste betekenis. Voorwaarde is wel, dat de bots de links naar 's-Hertogenbosch met rust laten. De links moeten met de hand aangepast worden.

Omgekeerde redirect-constructie[bewerken | brontekst bewerken]

Op de hoofdpagina (Bijvoorbeeld 's-Hertogenbosch) staat de hoofdpagina. De belangrijkste link wordt een redirect naar deze hoofdpagina, bijvoorbeeld 's-Hertogenbosch (stad). Alle links die naar 's-Hertogenbosch verwijzen, moeten dan gecontroleerd worden of ze naar de stad verwijzen of naar een andere betekenis. Mocht de link de stad bedoelen, dan moet de link toch veranderd worden naar de redirect 's-Hertogenbosch (stad). Voorwaarde is wel, dat de bots de links naar 's-Hertogenbosch (stad) met rust laten. De links moeten met de hand aangepast worden.

Antwerpenconstructie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij deze variant, wordt de hoofdpagina een doorverwijspagina. Alle andere betekenissen krijgen een andere naam met haakjes achter de naam.

Discussieruimte[bewerken | brontekst bewerken]

Het is lastig om in het algemeen iets te zeggen over wat beter is, maar ik ben in het geval van bijvoorbeeld Amsterdam voor de daar gebruikte Amsterdamconstructie, omdat het in 99 % van de gevallen dat iemand Amsterdam intikt, hij/zij zoekt naar de stad Amsterdam, en de 1 % die dat niet is, zit maar twee klikken verwijdert van de andere betekenis. Het is in het algemeen het meest gebruikersvriendelijk. Anders wordt het natuurlijk bij woorden/namen waarbij de betekenis veel varieert, dan lijkt me de Antwerpenconstructie het meest voor de hand liggend. Meestal is het verschil tussen de twee wel duidelijk, soms zal het een discussiepunt zijn. Groet, Hajo 15 jan 2007 17:47 (CET)

Ik ben eigenlijk voor de Antwerpenconstructie, maar ik weet dat dat niet haalbaar is. Dus ik hoop dat er een oplossing komt, die voor iedereen werkzaam is. het gaat mij met name om de controleerbaarheid van de links. Dus ik ben ook voorstander van de redirectconstructie. Hsf-toshiba 15 jan 2007 22:34 (CET)
Enkele opmerkingen:
  • ik heb niet gezien dat er inderdaad op 21 januari een peiling gestart is
  • nergens staat wat Hsf verstaat onder 'hoofdpagina' (en ik maak het ook niet op de uit de context); hierdoor zijn de beschrijvingen niet duidelijk genoeg
  • de beschrijving van de redirect-constructie is volgens mij niet juist; m.i. is het bij een redirect zo dat bijvoorbeeld Fribourg een redirect is naar 'Fribourg (stad)', en dat 'Fribourg (stad)' een artikel is dat gaat over de stad, en waarin bovenaan wordt verwezen naar de dp; vanuit artikelen wordt er gelinkt naar 'Fribourg (stad)', nieuwe linken naar 'Fribourg' kunnen worden gefixt
Bob.v.R 30 jan 2007 12:25 (CET)