Naar inhoud springen

Gebruiker:Hans19611961/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Biografie Hans van Lier Hans van Lier is een bluesgitarist met Groningse wortels. Hij is gitaarleraar en organiseert veel sessieavonden in Groningen. Op zijn eigen album speelt hij samen met ex- Rolling Stone Mick Taylor en Double Trouble, de begeleidingsband van Stevie Ray Vaughan

In bezetting van Hans van Lier & The Sidekicks gitaar


1961 Hans van Lier wordt geboren op 3 mei 1961 in Schildwolde, Groningen. Hij groeit op in Siddeburen.

1974 - 1976 Van Lier is dertien jaar als hij gitaar gaat spelen. Hij luistert thuis veel naar John Mayall en Ry Cooder. Hij blijkt een talentje te zijn en formeert op zijn vijftiende zijn eerste band. Ze spelen voornamelijk covers van onder meer Creedence Clearwater Revial, maar de gitarist schrijft ook al eigen werk waaronder het liedje My First Love. Hun eerste optreden is in een jeugdsoos in Appelscha. Hij speelt ook veel met zijn oudere broer Harry die basgitaar speelt.

1978 Hij wordt derde bij de Nederlandse Gitaar Kampioenschappen in Paradiso te Amsterdam.

1980 Hij richt zijn eigen bluesband South Side Blues Band op met drummer Fokke de Jong (ex Normaal)

1985 - 1988 Hans van Lier vertrekt in 1985, 1986 en in 1988 naar de Verenigde Staten en speelt met veel verschillende bluesmuzikanten. Hij leert ontzettend veel en krijgt een aanbod om te spelen in een Canadese bluesband. Het blijft echter bij een aanbod.

1989 - 1992 Met de band Plat brengt hij het album Spikanteghaid uit. Naast Hans van Lier bestaat de band uit Fenno de Boer (zang/basgitaar) en Harry Haze (zang/drums). Spikanteghaid is de eerste Groningstalige muziek die op cd wordt uitgebracht. Van Plat verschijnt in 1990 nog het album Sikkom en in 1992 De Drei Musketiers. In 1992 maakt hij met muzikanten uit Groningen het bluesalbum Blues United. Plat

1994 - 1998 In 1994 valt de band uit elkaar, maar gaat na een jaar in een gewijzigde samenstelling weer vrolijk verder. Van Lier maakt in 1997 samen met zangeres Hanneke Kappen (ex-White Honey) de single Je Blaast Me Nieuw Leven In. White Honey

1999 Met Billy and the Bluesdemons speelt Hans van Lier op het Bluesfestival in Oosterpoort. Daar leert hij de directrice Miki Mulvehill van het Amerikaanse Blue Sky World Artists kennen. Mulvehill is onder de indruk van Van Lier en nodigt hem uit een plaat op te nemen in Minneapolis, USA. De uitnodiging resulteert in een paar opnames die hij daar maakt. Zijn oog valt op een foto van Double Trouble, de voormalige band van Stevie Ray Vaughan. Vaughan is een zijn helden. Van Lier doet in Minneapolis nog een korte tour met de lokale band GB Leighton. Met deze groep neemt hij ook de plaat Minnesota Mama op die nog in 1999 verschijnt. Eenmaal thuis grapt hij dat hij graag een plaat wil maken met Double Trouble. Hij trekt uiteindelijk de stoute schoenen aan belt de directrice Mulvehill. Tot zijn verbazing wil de band meewerken aan zijn plaat. In september staat hij in Minneapolis in de studio met Double Trouble.

2003 In 2003 komt zijn plaat Hans van Lier uit bij Maura Music, opgenomen in de Brooklyn Bridge Studio's in Austin Texax, USA. Een van de gasten op dat album is de legendarische ex-Rolling Stone Mick Taylor, die Van Lier voor het eerst heeft ontmoet tijdens een jamsessie in Boven Jan in Groningen. Ook Double Trouble werkt aan het album mee en Marcel Kapteijn is ook weer van de partij.

2004 Treedt hij veel op in café Boven Jan in Groningen. Daar organiseert hij ook veel sessieavonden. Daarnaast geeft hij gitaarles.

2005 De jonge bluesmuzikant, zanger en gitarist Ralph de Jongh voegt zich korte tijd bij de Hans van Lier Band. De Jongh is dan al enkele jaren actief en onder meer te horen op de compilatie Characters (NPI, 1997) samen met o.a. Racoon, Kirsten en Dyzack. Hans neemt in Wisseloord met Ralph de cd Brainmood op.


2007 Van Lier speelt drums in Chiron, de bluesband van zijn leerlingen Chiron Schut (gitaar) en Thomas Wouters (bas). Hij richt zijn eigen Hans van Lier & The Sidekicks op, met vanaf augustus 2009 Teo de Haan (ex-Plat) als zanger.

2008 In dit jaar wordt Hans van Lier & the Sidekicks opgericht met Teo de Haan, Fenno de Boer, Bennie Timmer en drummer Wim Entzinger, er worden twee cd’s uit gegeven, Eyes Like A Hurricane en Blues and More Than Blues, deze wordt geproduceerd door Michiel Hoogenboezem. Wordt in verschillende studio’s opgenomen.


2010 De leden van Chiron, met zanger Marcel Alkema in plaats van Marjon van Dijk, spelen vergelijkbaar bluesrepertoire onder de naam Jailbirds.

2012 De cd Blues And More Than Blues van Hans van Lier & the Sidekicks wordt uitgegeven.

2013 De cd van Van Lier wordt opnieuw uitgebracht met o.a. Marcel Kapteijn, Chris Layton, Tommy Shannon en Mick Taylor.


Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:

1987 - Waiting for Columbus 'Daddy Is The Trouble' 1992 - Blues United 'Blues United' 1999 - Billy and the Bluesdemons 'Live And Dangerous' 1999 – Minnesota Mama 'GB Leighton'