Gebruiker:Harten24/ik opdr

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Sabrina D. Harman (geboren op 5 januari 1978) is een Amerikaanse ex-soldate die door het Amerikaanse leger voor de krijgsraad is gebracht wegens misbruik van gevangenen na het schandaal rond de gevangenis in Abu Ghraib in 2003-2004. Samen met andere soldaten van haar Army Reserve Unit, de 372nd Military Police Company, werd zij beschuldigd van het toestaan en toebrengen van fysieke en psychologische mishandeling van Iraakse gedetineerden in de Abu Ghraib gevangenis, een beruchte gevangenis in Bagdad tijdens de bezetting van Irak door de Verenigde Staten.

Harman werd veroordeeld voor mishandeling van gevangenen, samenzwering om gevangenen te mishandelen en plichtsverzuim. Ze werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, verbeurdverklaring van al haar salarissen en voordelen, degradatie en ontslag wegens slecht gedrag. [1]

Harman werd opgesloten in de Naval Consolidated Brig, Miramar in San Diego, Californië.[2]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na de aanslagen van 11 september 2001 ging Harman bij de Army Reserves en werd ingedeeld bij de in Cresaptown, Maryland gevestigde 372nd Military Police compagnie. Harman werkte enige tijd als assistent-manager bij Papa John's Pizza in Alexandria, Virginia, voordat haar compagnie in februari 2003 werd geactiveerd voor dienst in Irak, en werd uitgezonden naar Fort Lee, Virginia voor aanvullende training; dit was echter in gevechtsondersteuning, niet I/R (militair jargon voor "internering en hervestiging"). Hoewel Harman erkende dat ze wist dat er veel verkeerd werd gedaan, beweert ze dat ze niets wist van officiële regels over de behandeling van gevangenen, zoals de Conventies van Genève.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "U.S. reservist guilty of Abu Ghraib abuses". msnbc.com. 2005-05-17. Retrieved 2018-05-30.
  2. Siegel, Andrea F. "Convicted reservist testifies." The Baltimore Sun. July 17, 2005. Retrieved on July 18, 2010.