Gebruiker:Henna/KroegOnderwerp/ 18 "Van Afrikaanse afkomst"?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

"Van Afrikaanse afkomst"?[bewerken | brontekst bewerken]

Voor: mensen die artikelen schrijven over Amerikaanse steden

Beste mensen.

Het valt me op dat de zinsnede "xx % is van Afrikaanse afkomst" in diverse beschrijvingen van Amerikaanse steden voorkomt. Ik vind dat een beetje raar, omdat de zwarten in Amerika al generaties lang wonen en al lang niet meer Afrikaans zijn. Beter is denk ik " xx % is Afro-Amerikaans", omdat zij zichzelf zo noemen.

Groeten

Herodotus (Herodotus sig. door theo toegevoegd)

Er staat niet "xx % is Afrikaans" maar "xx% is van Afrikaanse afkomst".
'Afro-Amerikaans' betekent precies hetzelfde maar riekt naar een anglicisme. Dat zou dus geen verbetering zijn.Bart van der Pligt 29 mrt 2006 11:37 (CEST)
Punt dat Herodotus probeert te maken is dat na 10 generaties (ofzo) niet meer kan worden gesproken over Afrikaanse afkomst. Wellicht is dan Afrikaanse oorsprong een betere omschrijving? theo 29 mrt 2006 11:42 (CEST)
Als Herodotus inderdaad wil beweren dat er geen mensen van Afrikaanse afkomst meer zijn dan moet de hele vermelding weg. 'Oorsprong' en 'afkomst' zijn volgens Van Dale synoniem. Bart van der Pligt 29 mrt 2006 11:51 (CEST)
Ik denk dat je gelijk hebt, Bart. Wordt het hele probleem niet veroorzaakt door de zucht naar eufemistische termen? Bedoeld wordt toch dat xx% van de bevolking zwart of kleurling is, lijkt me? theo 29 mrt 2006 11:58 (CEST)
Mwah, het lijkt me dat afkomst/oorsprong een relevante aanduiding kan zijn in een encyclopedie. Het lijkt me wel moeilijk om afkomst/oorsprong na 10 generaties (ofo) goed te definieren. Het is zelden nog 100% dan lijkt me. Is die definitie er? Huidskluir vindt ik niet zozeer eufemistisch alswel een aanduiding die in bepaald verband ook relevant is ( bijvoorbeeld bij beschrijving van dagelijkse discriminatie) --joep zander 29 mrt 2006 12:30 (CEST)
Blijkbaar is het in de Amerikaanse context relevant, want men vindt het er de moeite waard om het te meten. Ik neem ten minste aan die percentages daar het resultaat van zijn. En hoe? Waarschijnlijk door de mensen ernaar te vragen. Fransvannes 29 mrt 2006 13:27 (CEST)
Deze cijfers zijn afkomstig van de tienjaarlijkse volkstellingen (census). Ik zou Afrikaans-Amerikaans gebruiken want zo is het nou eenmaal officieel gedefiniëerd, net zoals de termen Aziatisch/Pacific Islander en Caucasian (Europees/blank wat je wil) en oorspronkelijke bewoners (Native Americans). Afrikaans/Afrikaanse afkomst is onjuist.--Kalsermar 29 mrt 2006 18:41 (CEST)
Ik denk inderdaad dat afkomst inmiddels niet relevant meer is voor deze mensen. Sterker nog, de VS kent ook immigranten uit Afrikaanse landen en dat zijn echt hele andere mensen dan de Afro-Amerikanen.

Ik snap dat Afro-Amerikanen niet echt een verbetering lijkt, maar er zjn twee goede redenen om dit wel te doen. 1) zij noemen zichzelf zo, zien zichzelf als die specifieke ethnische groep (te weten zwarten en gemengden die aansluiten bij de angelsaksisch-amerikaanse cultuur en hier zelf specifieke elementen aan toevoegen); 2) zij staan zoals eerder werd aangegeven zo in de bevolkingstellingen. --Herodotus 30 mrt 2006 02:18 (CEST)

Als het over het sjabloon/kopje demografie gaat, ik heb me gebaseerd op de US Census formulering: Percent Black or African American Population, Percent Asian Population, Percent Hispanic or Latino Population, 2000 Mocht ik daar een fout in hebben gemaakt verbeter ik dat gerust. Michiel1972 31 mrt 2006 00:25 (CEST)