Naar inhoud springen

Gebruiker:IrisvanVliet/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Catharina Cornelia (Ina) Kakes-Veen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Catharina Cornelia Kakes-Veen
Geboortenaam Veen
Geboren 2 november 1926
Zaandam
Overleden 14 april 1985
Zaandam
Nationaliteit Nederlands
Land Nederland
Beroep politica

Catharina Cornelia (Ina) Kakes-Veen[bewerken | brontekst bewerken]

Catharina Cornelia (Ina) Kakes-Veen (Zaandam, 2 november 2014 – Zaandam, 14 april 1985) was een Nederlandse politica, hoogheemraadslid en actief feministe.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren zestig werd ze politiek actief door deelname aan de afdeling Zaandam-Centrum van de Nederlandse Christenvrouwenbond. Ook sloot zij zich aan bij de Anti-Revolutionaire Partij (ARP), de eerste georganiseerde politieke partij van Nederland. Hierdoor was zij jarenlang onderdeel van de AR Kieskring Den Helder, waar zij zich onder andere bezighield met de landelijke fusie van de ARP met de Katholieke Volks Partij (KVP) en de Christelijk-Historische Unie (CHU) tot het Christelijk Democratisch Appèl (CDA).

Naderhand (van 1973 tot 1984) werd zij bovendien de eerste voorzitter van de afdeling Zaanstad van het CDA. Verder was zij van 1976 tot 1985 was zij hoogheemraad van Uitwaterende Sluizen. Kakes-Veen leverde vooral een grote bijdrage aan vrouwenemancipatie. Zij was landelijk beleidssecretaris (en daarmee lid van het dagelijks bestuur) van de Nederlandse Christenvrouwenbond, lid van de Nederlandse Vrouwenraad, lid van de landelijke Emancipatieraad en bestuurslid van de Tecoza (cursussen voor buitenlandse vrouwen).

In 1983 werd zij lid van de Nederlandse delegatie in de Verenigde Naties. Hiervoor verbleef zij een paar maanden in New York en vertegenwoordigde zij organisaties die bij de Nederlandse Vrouwenraad zijn aangesloten. In Zaanstad droeg zij bij aan het totstandkomen van de Adviescommissie Emancipatiezaken.

In 1986 werd de Ina Kakes-Veenprijs in het leven geroepen op initiatief van de Adviescommissie Vrouwenemancipatie. De prijs bestond uit een kunstwerk en werd tot 1994 ieder jaar uitgereikt aan personen die zich binnen gemeente Zaanstad inzetten voor vrouwenemancipatie.[1]

Ina Kakes-Veenprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Winnaar(s) Reden
1987 Han Hille-Kalsbeek Voorvechtster van vrouwenemancipatie via de PvdA-groep Rooie Vrouwen en de Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving-cursussen.
1988 Janny Speijers Initiatiefneemster voor Zaans Blijf-van-mijn-Lijfhuis.
1989 Ine Oude Lohuis Inzet voor emancipatiebeleid in het Middelbaar Beroepsonderwijs en opstellen van het rapport "Vrouw en management, meer dan inhalen alleen".
1990 Pervin Öcal en Meliha Ölmez Sleutelfiguren in het Buitenlands Vrouwenoverleg en aanspreekpunt voor zowel buitenlandse vrouwen als vrouwen binnen de gemeente.
1992 Anna Polakschool Roldoorbrekend onderwijs en vernieuwende stimulatie van arbeidsparticipatie voor vrouwen.
1993 Annie de Wolff-Goedhart Actief binnen de Nederlandse Bond van Plattelands Vrouwen en voorzitterschap van de Federatieve Vrouwenraad

In 1994 werd de prijs niet meer uitgereikt vanwege gebrek aan geschikte kandidaten.[2]

  1. Kakes-Veen. Zaanse Encyclopedie (10 februari 2020). Geraadpleegd op 14 juni 2022.
  2. Ina Kakes-Veenprijs. ZaanWiki (4 juni 2022). Geraadpleegd op 14 juni 2022.