Naar inhoud springen

Gebruiker:Irisvdknaap65/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Uitgeverij Danckerts (ca. 1633-1727)[bewerken | brontekst bewerken]

Frontispice of Gront-Regulen der Bouw-Const; van Vincent Scamozzi. Publisher Justus Danckerts

De familie Danckerts was een prent- en kaartverkopers in het 17de-eeuwse Amsterdam. Hun zakelijke activiteiten bestreken een lange periode, vanaf ca. 1633 toen Cornelis Danckerts II (de Oudere) begon als “Papiere const en Caerten verkooper”, tot 1727 wanneer het resterende deel van de voorraad kaarten werd verkocht in de winkel van achter-kleinzoon Theodorus Danckerts II (1700-(...). Uitgeverij Danckerts bereikte zijn grootste bekendheid tijdens de carrière van Justus Danckerts (1603-1656, zoon van Cornelis Danckerts II) en zijn twee zonen, Theodorus I (1663-1727) en Cornelis III (1664-1717).

Van 1669 tot 1701 hadden vader Justus en zijn zonen hun winkel in het pand de “Calverstraet in de Danckbaerheyt”, nadat zij waren verhuisd uit een ander pand in de Kalverstraat “De Danckerts”. Het drukkersmerk “In de Danckbaerheyt”, werd voor het eerst gebruikt door Dancker Danckerts (1634-1666, zoon van Cornelis Danckerts II en broer van Justus). Toen deze stierf in 1666, werd de zaak door zijn broer Justus overgenomen en verhuisde deze vermoedelijk naar het huis van zijn overleden broer.

Toen de zoon van Justus, Cornelis III, in 1696 trouwde met Geertrui Magnus, dochter van de boekbinder Albertus Magnus, nam het jonge paar intrek in het huis van de weduwe Magnus, op de “Nieuwendijk in de Atlas” en floreerden er vanaf toen twee prentenwinkels van de familie Danckerts in Amsterdam.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Map of the United Kingdom and Ireland

De familie Danckerts heeft vele kaarten, prenten en enkele wandkaarten op hun naam staan en waren goed bekend in Amsterdam. Desondanks heeft de uitgevers-familie tot nu toe weinig aandacht gekregen in historisch onderzoek. Populaire onderwerpen waren land- en wereldkaarten en atlassen, maar ook stadsgezichten en bouwkundige tekeningen. Zo staat in een beschrijving in een atlas over de uitgeverij Danckerts: “t Amsterdam, by Cornelis Danckerts, vooraan op de Nieuwendijk, in de Atlas, werden verkoft veelderley soorten van kleyne en groote Atlassen of Kaartboeken, als mede alderhande soorten van Kaarte, met en zonder lijsten; ook verscheyde Architectuer en Printboeken & .c[1]

Deze onderwerpen werden gepubliceerd in boekvorm en als wandkaarten.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Koeman Atlantes Neerlandici II (1969), p. 88-89

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Short title catalogue Netherlands

  1. Koeman Atlantes Neerlandici II (1969), p. 89