Gebruiker:Isaladag/Kan 04/Deelstaten van Duitsland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hier is iemand met een tekst begonnen maar heeft die niet afgemaakt. Hij had zich al stukjes informatie uit boeken opgeschreven. Wil je uit die stukjes informatie een goed artikel schrijven, met bronvermeldingen? Denk ook aan links, taalfouten, kopjes. Ga na het opslaan naar de laatste oefening.

Geraadpleegde boeken:

Hans Seeheimer: Duitsland voor beginners. Verlag Wurst und Käse, Bonn 1999:

p. 3 "De Duitse deelstaten (Bundesländer) zijn zo belangrijk dat ze zelf het staatshoofd mogen kiezen. Thans, samen met de bondsdag, het federaal parlement in Berlijn."

p. 11 "Grappig is dat sommige landen Bindestrich-Länder worden genoemd: ze hebben een koppelteken. Denk maar aan Noordrijn-Westfalen of Baden-Württemberg. In Beieren lachen ze daarover, maar zelf bestaat Beieren uit Oud-Beieren, Franken en Zwaben."

p. 19 "Een deelstaat heeft zijn eigen vlag, wapen, volkslied, parlement, grondwet, cultuur en gebak - alles."

p. 39 "De invloed van deelstaten is groot in Duitsland, dat ken je uit Nederland niet dat er zo eens een commissaris van de Koningin in de krant staat en over de AOW-leeftijd meepraat. Maar in Duitsland heeft een minister-president van een deelstaat wel een mening daarover. Want via de Bondsraad bepaald hij ook de nationale politiek mee. Een deelstaatsregering stuurt tussen drie en zeven vertegenwoordigers naar de Bondsraad in Berlijn, afhankelijk van het aantal inwoners. De minister-president is vaak ook voorzitter van de deelstaatsafdeling van zijn partij, en hij wordt gekozen alleen door zijn deelstaatsparlement - niet door de federale regering."

p. 44 "De grondwet van 1949 bepaalt dat de deelstaten niet mogen worden afgeschaft. Dat staat namelijk in artikel 79. Trouwens mogen de grenzen van de deelstaten alleen met goedkeuring door een referendum in de betrokken gebieden worden veranderd."

[1]:

p. 6 "Noordrijn-Westfalen heeft 18 miljoen inwoners, meer dan elke andere deelstaat. Maar qua oppervlakte is er geen deelstaat zo groot als Beieren."

p. 9: "Een deelstaat heet Land, zo staat dat ook in de grondwet van 1949. Bundesland wordt wel vaker gebruikt, dan weet je dat het niet zomaar een land van de gehele wereld is. Van 1815 tot en met 1919 heetten de Länder trouwens Bundesstaaten. Nu is Bundesstaat de naam voor het feit dat Duitsland een federale republiek met deelstaten is. De deelstaaten Berlijn, Hamburg en Bremen heetten ook Stadtstaaten. Maar ze hebben dezelfde rechten."

p. 10 "De meeste deelstaten noemen zich Land (bijvoorbeeld das Land Schleswig-Holstein), maar Beieren, Saksen en Thüringen gebruiken de term Freistaat, een oud woord voor republiek."

p. 192: "Er bestaat in Duitsland de federale bestuurslaag maar ook die van de deelstaten. Over bepaalde onderwerpen zoals buitenlandse zaken gaat alleen de federale bestuurslaag, over bijvoorbeeld onderwijs alleen de deelstaten. Over de belastingen beslissen zowel de federale bestuurslag (bondsregering, bondsdag) als ook de deelstaten via de Bondsraad. De Bondsraad vertegenwoordigd de belangen van de deelstaten."

p. 194: "Federale wetten die invloed hebben op de taken van de deelstaten moeten ook door de Bondsraad worden goedgekeurd."


De deelstaten van Duitsland (Duits: Länder of Bundesländer) zijn de zestien deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. Ze hebben eigen grondwetten, parlementen en regeringen. Anders in niet-federalistische landen hebben de delstaten in Duitsland vele bevoegdheden en hebben ook invloed op de federale bestuurslaag.

Uitdrukkingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse Grondwet van 1949 noemt de deelstaten Land (meervoud: Länder). Gebruikelijker is echter de term Bundesland omdat Land een algemeen woord is en ook een nationale staat zoals Frankrijk of Polen kan aanduiden.[2]

Sleeswijk-Holstein en Saksen zijn de enige deelstaten met nationale minderheden: in het noorden zijn het Denen, in Saksen Sorben.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Linda Lotgeval: Deelstaten van Duitsland, een boeiend onderwerp. Elsevijf, Den Helder 2009
  2. Linda Lotgeval: Deelstaten van Duitsland, een boeiend onderwerp. Elsevijf, Den Helder 2009, p. 9.