Gebruiker:IsidorusS/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Maryam Abdulhadi Al-Khawaja[bewerken | brontekst bewerken]

Maryam Al-Khawaja, BBC-interview

Maryam Abdulhadi Al-Khawaja (Arabisch: مريم عبد الهادي الخواجة‎) (Syrië, 26 juni 1987)[1], is een Bahreinse mensenrechtenactivist. Ze is de dochter van the Bahreinse mensenrechtenactivst Abdulhadi al-Khawaja en voormalig directeur van het Gulf Center for Human Rights (GCHR).[2] Ze ik momenteel Speciaal Adviseur voor Advocacy voor het GCHR en ze werkt als consultant voor diverse ngo’s. Daarnaast is ze bestuurslid van de International Service for Human Rights en No Hiding Place. En ze is vicevoorzitter van het bestuur van het Urgent Action Fund.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

AL-Khawaja werd in Syrië geboren als dochter van Khadija Almousawi en de Bahreins-Deense mensenrechtenactivist Abdulhadi Al-Khawaja. Sinds halverwege jaren ’80 had de Barhreinse overheid een arrestatiebevel uitgevaardigd voor haar vader. Toen ze twee jaar oud was kreeg de Al-Khawaja-familie asiel in Denemarken waar ze woonden tot ze terug konden keren naar Bahrein in 2001.

Na haar studie Engelse literatuur aan de Universiteit van Bahrein (2009) studeerde Al-Khawaja een jaar aan Brown-universteit op een Fulbright-beurs. Toen ze in 2010 terugkeerde naar Bahrein kon ze echter geen werk vinden in haar vakgebied vanwege het activistenwerk van haar vader en trad ze in dienst als onderdirecteur bij het Bahrain Centre for Human Rights (BCHR) waar haar vader medeoprichter van was. Tijdens de gevangenschap van Nabeel Rajab werkte ze daar als waarnemend directeur.

Op 22 juni 2011 werd Al-Khawaja’s vader voor een militaire rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor ‘het organiseren en leiden van een terroristische organisatie’ vanwege zijn rol in de democratische Protesten in Bahrein van 2011 en 2012.

  1. (da) Nikoline Vestergaard, OVERBLIK: Al-Khawajas kamp for demokrati. Danmarks Radio (09 april 2012, geüpdatet 4. september 2012). Geraadpleegd op 19 mei 2018.
  2. (en) About us. Gulf Center for Human Rights. Geraadpleegd op 19 mei 2018.