Gebruiker:J.M.J.T BE/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ziesjoem!

Ziesjoem! is een Nederlandse muziekgroep van volksliedjes en populaire muziek uit Maastricht in Nederland. De groep staat lokaal bekend om hun aanstekelijke, singale muziekstijl en hun kostuums. De groep bestaat momenteel uit Marly Van Herpen, Jos Van Herpen en Roger Stijns.

Historie

Jos Van Herpen, was oorspronkelijk af en toe een zanger op boten die deel uitmaakte van Rederij Stiphout rondvaarten in Maastricht. Uiteindelijk vroeg hij een aantal mensen die hij kende mee te doen als een zingende act die leidde tot de oprichting van Ziesjoem in 1986. Oorspronkelijk bestond de groep uit 6 leden: Mario Verhoeven, Ingrid Paulussen, Henny en Eric Hoses en Marly en Jos van Herpen. De zee-shanties die ze zongen, werden oorspronkelijk uitgevoerd met een live-orkest, maar ze werden uiteindelijk vervangen door Maastrichtse liedjes.

Eerste album: "Vol mèt goud gelaoje Vanwege de moeilijkheid om tijdens optredens een live-orkest bij de hand te hebben, gebruikte Ziesjoem muziek opgenomen in een studio, die meestal plaatsvond bij uitvoeringen uit de buurt van de boten waarop ze uitvoerden. Naarmate hun populariteit groeide bij het publiek, regisseerde hun manager Nico van Wieringen, die ook zijn eigen platenmaatschappij, CL Productions in Maastricht, had opgericht, hun eerste album in zijn studio "Vol mèt goud gelaoje" (Galleon Full of Gold), verwijzend naar de groepen piraten thema op het moment.

Eric Hoses, die zijn uitvoeringen niet kon combineren met zijn eigen drukke agenda, verliet uiteindelijk de groep. Ook met de exit van Ingrid Paulussen kwam Karen Young naar de groep. De populariteit van Ziesjoem bleef groeien met afnemende bootverschijningen en een toenemend aantal theatervoorstellingen. Uiteindelijk werd Ziesjoem bekend met televisie- en krantenuitingen, hun muziek werd gespeeld in bars en op de radio.

Tweede album en doorbraak De grote verandering van Ziesjoem kwam toen ze werden gevraagd om hun tweede album op te nemen van het Nederlandse platenlabel 'Marlstone music', getiteld 'Is dat daan niks Merie?' Het album bevatte ook hun grootste hit "Zjuulke Zeuthout", die vandaag nog steeds wordt gevraagd.

Het record, samen met het winnen van een prijsvraag, gaf Ziesjoem de doorbraak die ze nodig hadden, en won ook een andere wedstrijdprijs met het lied: "Dreij daog laank verlore" van de Nederlandse kunstenaars Marc Quaaden en Peter Ruijters, maar de groep werd beschuldigd van een plagiaatschandaal. De populariteit van Ziesjoems bleef hoog met fans, Karen en origineel lid Henny vertrokken uiteindelijk, maar collega-zangers Kees & Margo Severins werden vaak gevraagd om met de groep te zingen. Karen blijft een actieve rol spelen bij Ziesjoem als penningmeester. Ziesjoem bleef optreden tijdens live-evenementen en nam ook deel aan een Limburgse zangwedstrijd met een nummer "Tien Vinger in de Loch", waarmee hij de finale bereikte. Ziesjoem begon te worden gevraagd voor grote evenementen in Maastricht, evenals privé-evenementen door grote bedrijven.

Uiteindelijk verliet bandlid Mario Verhoeven, niet in staat om uitvoeringen te combineren met familie en werk, en dus trad zanger Carl Vroemen toe tot de groep. Ziesjoem nam hun derde album op, "Lekker Menneke" (Good Menneke), dat ook een enorme hit bleek te zijn met zijn titelnummer "Lekker Menneke". In 1988 breidde Ziesjoem de publiciteit uit met de lancering van hun website. De aandacht van L1 TV in Nederland was al snel aangetrokken en hij wilde dat Ziesjoem een ​​groep piraten zou spelen voor een zesdelig onderwijsprogramma over vervuiling. Ziesjoem werd later ook getoond in strips in stripstijl getekend door Peter Hermans.

Huidige status

Een belangrijk aspect en een iconisch kenmerk van Ziesjoem zijn hun kostuums. Toen ze in 1986 ontstonden, vormden ze een piratenthema met piraten-achtige kleding. In 1995 werden hun kostuums opnieuw ontworpen en zijn sindsdien zo om de 2-3 jaar met een kleur of thema doorgegaan.

In 2003 vierde Ziesjoem hun 15-jarig jubileum en organiseerde het "Fries Festival" in Maastricht, verwijzend naar hun hit "Friete" op hun laatste album "Zjiemelezjo". Het festival 2003 was een groot succes en in 2004 werd een ander festival georganiseerd in de vorm van een Duits "Bratwurst Festival". In dat jaar werd een album samengesteld waarin hun beste platen geremasterd werden. In 2005 brachten ze een nieuw album "Da Maon" uit met het bekende nummer "1001 Nach" op het album, een van hun meest recente tot 2008. Ziesjoem veranderde ook hun themastijl en kleedde zich als Russische tsaren.

In 2009 besloten Margos, Kees en Carl de groep te verlaten, Marly en Jos besloten om te zoeken naar een nieuw Ziesjoem-lid, dat uiteindelijk Roger Stijns was. Ze hebben hun naam veranderd in een nieuwe vorm van country western-thema. In dat jaar nam Ziesjoem ook nog een nieuw album op: "Noe brant the lamp" met hit "Lena".

In 2011 vierde Ziesjoem hun 25-jarig jubileum, in juni werd hun publiciteit nog groter toen ze optraden met de wereldberoemde violist en de Maastrichtiaan André Rieu. en zijn Johann Strauss-orkest tijdens een live concert in Maastricht, dat ook live werd uitgezonden voor bioscopen over de hele wereld. Hun optreden bleek een groot succes, vooral hun nummer "Zjuulke Zeuthout". In oktober vierden ze verder met hun concert Ziesjoem Circus !.

Externe links

Ziesjoem! Official Website Ziesjoem Biography Ziesjoem and André Rieu - Zjuulke Zeuthout Lena - Music Video Karla - Music Video

Ziesjoem met ex-leden op het preuvenemint 2018: https://www.youtube.com/watch?v=P3j4tvRKjjs