Naar inhoud springen

Gebruiker:Jacobus henricus duis/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

"Cantine Theater Dorplein"


Deze benaming is ontstaan in 2014 en is gerelateerd aan de Oprichtings-statuten uit 2015 onder de naam:

Stichting Rehabilitatie Cultureel Erfgoed: "Parels van Dorplein".

Het is gevestigd in het Cantine-gebouw te Budel-Dorplein; Nederland.

Zijn oorsprong dateert uit 1892 en is onderdeel van de oprichting van een zinkfabriek en het daaraan gerealiseerde dorp Dorplein, door o.a. de gebroeders Lucien en Emile Dor uit het Franstalige gebied bij Luik (B).

Het totale gebouw was in eerste instantie bedoeld als huisvesting voor arbeiders die werkzaam waren op de zinkfabriek.

De infrastructuur, mobiliteit etc. was nog zeer beperkt voor de arbeiders uit de omgeving,

die 6 dagen per week 12 uur per dag in continudienst moesten werken. Daarvoor was het, ook nu nog, gigantische bouwwerk ontstaan met ruim 200 kamers voor deze arbeiders.

Daarnaast waren hierin allerlei faciliteiten voorzien, zoals een school voor de kinderen van Dorplein, wasserij, winkel, ontspanningslokaal, kapel, centrale keuken etc.

Het stond onder leiding van een 6-tal Franstalige zusters die van alle markten thuis waren, van wassen en strijken tot het geven van onderwijs.

Het ontspanningslokaal was tevens eetzaal, recreatieruimte, barruimte, met een podium voor muziek- film- en toneelvoorstellingen met daarnaast

feesten voor het personeel van de "Zinkfabriek".. Al met al was het een zelfvoorzienend dorp met aan het hoofd; de directie van de "Zinkfabriek".

Door de tijd heen werd de infrastructuur en vervoer verbeterd en de werktijden korter. Daarmee daalde de noodzaak om een vast verblijf in dit gebouw te hebben.

Later, in 1952, is het ontspanningsgebouw verbouwd tot Theater, met boven- en onder-foyer. Weer later, in 1986, is het totale Cantine-gebouw te koop gezet

en werd op het fabrieksterrein een bedrijfskantine met aanverwante voorzieningen gebouwd. Het "Cantine-gebouw heeft geruime tijd leeg gestaan en is uiteindelijk

verkocht en weer in handen van andere kopers gekomen, uiteindelijk door vastgoedbeheer "Driestar". Die heeft het geruime tijd verhuurd aan COA , voor asielzoekers.

Nu verblijven er Poolse arbeiders via uitzendbureau E&A. Al die tijd heeft het "Theater" liggen te verpieteren, totdat deze unieke ruimte door een aantal particulieren onderhanden is genomen, met goedvinden van de eigenaar. We zijn nu zover dat we in staat zijn om hierin voorstellingen, presentaties en feesten te organiseren. We zijn met alle middelen bezig om het tot een theater te verheffen voor de wijde omgeving. De middelen daarvoor zijn nog wel beperkt, maar met enthousiaste vrijwilligers zijn we aardig op weg en de bezoekers zijn dolgelukkig en even enthousiast.