Gebruiker:Jan Teeuw/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Opleiding

Jan Teeuw ontving zijn eerste orgellessen van Lieuwe Eringa. Daarna studeerde hij bij Jan J. v.d. Berg, organist van de Nieuwe Kerk in Delft de kerk waar hij ook zijn orgellessen kreeg. Na een aantal jaren volgde Jan Teeuw orgellessen bij Piet van Egmond in Amsterdam, de organist die een stempel op de speelstijl van Jan drukte. George Stam, oud organist van de Grote- of Sint Laurenskerk en directeur van het conservatorium te Rotterdam, begeleidde hem voornamelijk in theorielessen en solfège. Theo Teunisse leidde hem op voor het examen Docerend Musicus.

Kerkorganist

In 1968 kreeg hij zijn eerste vaste aanstelling als organist bij de Ned. Herv. Kerk te Rotterdam Kralingen, in die periode speelde hij o.a. vele diensten in de Hoflaankerk. In 1973 werd hij na een vergelijkend examen uit 14 kandidaten gekozen tot organist van de Putsepleinkerk in Rotterdam Zuid. Hier bleef hij organist tot de sluiting van de kerk in 1980. Korte tijd was hij organist van de Breepleinkerk. In de Putsepleinkerk was hij de animator van ‘Diensten met Belangstellenden’. Deze werden iedere eerste zondag van de maand gehouden. Bekende sprekers uit die tijd gingen voor, vaak met medewerking van koren, die hun medewerking graag verleenden. Regelmatig kwam het voor dat de diensten vol zaten, of er zelfs mensen geweigerd moesten worden vanwege brand technische problemen. Het orgel van de Putsepleinkerk werd verkocht aan de Geref. Kerk te Berkel en Rodenrijs, waar het orgel in de Ark kwam te staan, hier werd Jan organist naast Thom Fijan en Jaap van Dam. Hierdoor had hij de mogelijkheid ook in andere kerken te spelen o.a. lange tijd in de Oude Kerk te Zwijndrecht, de N.H. Kerk te Bleiswijk, het Eudokia ziekenhuis te Rotterdam. In 1989 werd hij benoemd als organist van de Grote Kerk te Rotterdam Overschie. In 2014 stopte hij in de Ark, en werd organist in de Protestantse Kerk te Benschop, naar de Grote Kerk te Overschie. In 2018 werd in de Grote Kerk te Overschie zijn vijftig jarig organisten jubileum gevierd.

Orgel Grote Kerk Rotterdam Overschie

Mede door zijn inzet werd het v.d. Kleij orgel (1912) in de Grote Kerk anno 2006 gerestaureerd en teruggebracht in oude staat, stemmen die bij een eerdere restauratie verwijderd waren, werden herplaatst waardoor het orgel weer in originele staat is.

Koor begeleider

Hij begeleidde diverse koren waaronder de Ridderkerkse kinderkoren, IJE koor Overschie, Pelgrims Mannenkoor, Chr. gem. koor Song of Praise Kerkkoor Poortugaal e.v.a., opgericht door Arie Pronk, later o.l.v. Reinata Heemskerk. Gedurende vele jaren 2e organist, naast Jan van Weelden bij het Chr. gem. koor Deo Cantemus o.l.v. Arie Pronk. Bekend zijn de kerstconcerten die hij samen de pianist Loek v.d. Leeden in Rotterdam gaf. Daarnaast is hij de vaste begeleider van het ensemble Musica Sororum.

Medewerkingen

Hij heeft zich belangeloos voor allerlei acties ingezet o.a. weeshuizen in Oeganda, waterputten Ghana, benefiet concerten voor dak en thuislozen in Rotterdam, en voor het inzamelen van geld voor een orgel in de Klosterkirche te Kloster Neuendorf (v.m. DDR). Nadat het orgel geplaatst was heeft Jan het inwijdingsconcert verzorgd in 1988. Jaarlijks verzorgd hij concerten in Kloster Neuendorf, en div. andere kerken.

Concerten

Hij gaf concerten in o.a. Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland, Noorwegen, Zweden

Reizen Hij organiseerde thema reizen o.a. Luther reis, Bach reis, Bonhoeffer reis, Calvijn reis, Wesley reis.

Muziekschool

Uit zijn privé praktijk voor orgellessen ontstond in 1992 de muziekschool in Lansingerland, die zich later in het Polderhuis te Bergschenhoek vestigde, er werd anno 2005 les gegeven op 16 instrumenten, door ca 29 vak docenten. Verschillende van zijn leerlingen zijn organisten in een kerk.

Onderscheidingen

2003 benoemde Hare Majesteit Koningin Beatrix tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Van de vereniging voor kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland ontving hij bij zijn 25 jarig organisten jubileum de zilveren speld, bij zijn 40 jarig jubileum de gouden speld, en bij zijn 50 jarig jubileum de gouden speld met robijn.


Hij maakte, en werkte mee aan, diverse LPs en CD’s, trad op voor radio en tv, de EO familiedag. [[Bestand:|miniatuur|Jan Teeuw Grote Kerk Rotterdam OVerschie]]