Naar inhoud springen

Gebruiker:Jan fleerackers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Call of duty


Call of DutyUit Wikipedia, de vrije encyclopedie (Doorverwezen vanaf Call Of Duty) Ga naar: navigatie, zoeken Call of Duty Ontwikkelaar(s) Infinity Ward - Treyarch Uitgever(s) Activision Uitgebracht 29 oktober 2003 Genre(s) First person shooter Speelmode(s) Singleplayer, multiplayer Engine Quake III engine Leeftijdsklasse PEGI: 16+ ESRB: T (Teen) Platform(s) Microsoft Windows PC, Apple Mac OS X Media CD-ROM, dvd Systeemvereisten 600MHz processor, 128MB RAM, 1,4GB harde schijf ruimte, videokaart met 32MB videogeheugen. Uitbreiding(en) Call of Duty: United Offensive Vervolg Call of Duty 2 Website http://www.callofduty.com/

Call of Duty is een first person shooter van Activision, uitgebracht op 29 oktober 2003. Het spel speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog of in het heden (Call of Duty 4 en (Modern Warfare 2)en (Black Ops) waarin de speler meevecht met de geallieerden; voor het Amerikaanse leger, het Engelse leger en het Rode Leger van de Sovjet-Unie.

Inhoud [verbergen] 1 Call Of Duty 1.1 Geschiedenis en toekomst 1.2 Speelstijl 2 Call of Duty 3 Call of Duty Online 4 Zie ook 5 Externe links


[bewerken] Call Of Duty[bewerken] Geschiedenis en toekomstOp 14 september 2004 is de eerste uitbreiding op het spel uitgebracht, met de naam Call of Duty: United Offensive, die alleen voor de PC was. Naast nieuwe wapens en missies biedt deze versie de speler de mogelijkheid voertuigen, zoals tanks en jeeps besturen.

Op 16 november 2004 kwam het tweede deel in de serie uit, Call of Duty: Finest Hour, voor de PS2, GameCube en Xbox.

In het laatste kwartaal van 2005 kwam het tweede deel in de serie uit, Call of Duty 2 voor de pc en Xbox 360. Op Xbox, GameCube en PS2 verscheen een nieuw deel in de serie onder de naam Call of Duty 2: Big Red One.

Op 9 november 2006 kwam het deel Call of Duty 3 uit, alleen voor de platforms Wii, Xbox en de Xbox 360. Deze versie is echter niet gemaakt door Infinity Ward maar door een bedrijf genaamd Treyarch. Nieuw in dit deel zijn onder andere de voertuigen die in multiplayer modus gebruikt kunnen worden.

Call of Duty en de uitbreidingen zijn alle drie op internet te spelen (multiplayer). Tijdens het online spel kan de speler kiezen met welke kant wordt meegevochten: voor het Duitse leger, of voor de geallieerden (Britten, Amerikanen of Russen). In deel 3 is er echter geen verschil in de geallieerden-klasse, de speler is standaard Amerikaan of Duitser. Hoewel in de singleplayer de Fransen, de Canadezen, de Polen en de Britten aan bod komen, komen zij niet voor in de multiplayer.

Eind 2006 ging er een gerucht vergezeld van een aantal beelden door de media over Call of Duty 4; "Modern Warfare". Vernieuwingen van het spel in deze versie zijn o.a. perks, meer camouflage, men kan door dunne muren heen schieten en er zijn 16 hitpoints in plaats van 3. Dit betekent dat men iemand op 16 punten kan raken. In voorgaande delen waren dit hoofd, romp en benen.

Call of Duty 4: Modern Warfare is in Nederland uitgekomen op 8 november 2007. Het spel verscheen 6 november 2007 in de VS. De demo kwam een maand eerder uit, op 11 oktober 2007. Het deel 4 hoort tot de top van de meest gespeelde online computergames. Op de ranking van Xfire staat het spel nummer twee achter World of Warcraft.

Call of Duty 5: Het spel heet niet officieel Call of Duty 5, maar "Call of Duty: World at War". Desondanks wordt op het internet verwezen naar CoD5. Deze versie speelt zich weer af in de Tweede Wereldoorlog en is net als deel 3 gemaakt door Treyarch. Het strijdtoneel is de oorlog in de Grote Oceaan. Het spel is uitgebracht in november 2008.

Als vervolg op het succes van Call of Duty 4 is er op 10 november 2009 een vervolg uitgekomen: Modern Warfare 2. Op de standaard editie van dit spel staat de titel Call of Duty gedrukt in verband met de naambekendheid, verder komt deze titel nergens voor, aangezien het in feite geen Call of Duty is maar een logisch vervolg op een deel van de Call of Duty-franchise.

In 2010 zal ook een versie van Call of Duty deel 1 komen, een remake die niet voor de PC is zoals deel 1, maar voor de Xbox 360 als download. Dit spel zal Call of Duty: Classic als naam krijgen.

Verder is er op 9 november 2010 een nieuw deel in de Call of Duty franchise verschenen. Dit deel is weer geproduceerd door Treyarch, de ontwikkelaar die eerder Call of Duty 3 en Call of Duty: World at War maakte. De game draagt de naam Call of Duty: Black Ops en vindt plaats in Rusland tijdens de Koude Oorlog en de Vietnamoorlog.

[bewerken] SpeelstijlCall of Duty is een first person shooter, men beleeft de oorlog vanuit het eigen gezichtspunt. Het is vergelijkbaar met een spel als Medal of Honor: Allied Assault, maar veel dingen zijn verbeterd. De speler is in de single player en multiplayer uitgerust met een bewapening, naar eigen keuze in de multiplayer. De doelen zijn verschillend, dit hangt af van de missie die gespeeld wordt of het type spel dat men in multiplayer speelt.

[bewerken] Call of DutyHet Single Player-gedeelte van Call of Duty bestaat uit drie verschillende verhalen die de speler doorloopt.

Als eerste wordt aan de kant van de Amerikanen gevochten, men wordt in deze campaign gedropt achter de vijandelijke linies en moet zich een weg vechten door de verschillende missies. Dorpen in Normandië als St. Mère Église worden hier in het verhaal betrokken.

Als tweede campaign komt die van de Britten aan bod, hij lijkt erg op de Amerikaanse campaign maar verschilt in de personages en in de wapens. Voorbeelden van missies zijn het 'schoonvegen' van antivliegtuiggeschut op een dam in het Ruhrgebied, om ervoor te zorgen dat een Lancasterbommenwerper er een zogenaamde Dambusterbom op los kan laten. Verder start men in een zweefvliegtuig om de Pegasusbrug te ontdoen van de Duitse bezetters, na een nachtelijke missie om de brug te veroveren moet men in een aansluitende missie (nu in het daglicht) de Duitsers van de brug weghouden. Hierbij wordt het gebruik van een Flak 88 niet vermeden.

Als laatste vecht men aan de Russische kant van WO II, hierbij wordt gestart in de bloedige Slag om Stalingrad. Men krijgt slechts vijf kogels ter beschikking terwijl de man ernaast een geweer draagt maar als men een sniper treft op de heuvel die aan de stadsrand grenst levert de speler die kogels bij hem in waarna hij een 'veilige' doorgang belooft. Later mag men in dezelfde missie nog de stad bestoken met artillerievuur zodat er geen weerstand meer is en het hele team de stad kan betreden.

Op het einde is er nog een kleine missie waar men naar de Britten en de Amerikanen terugkeert, dit betreft de Battle of the Bulge (Ardennenoffensief). Als einde is gekozen voor een kort maar intens vuurgevecht in het hart van Berlijn, waarna men de Russische vlag mag laten wapperen op het Reichstag.

[bewerken] Call of Duty OnlineCall of Duty wordt nu nog altijd veel gespeeld door gamers afkomstig van over heel de wereld. Hiervoor is echter wel een geldige seriecode nodig. Als men op een server speelt waarvoor geen seriecode nodig is speelt men op een "cracked server". Een veel voorkomend verschijnsel in het spel zijn zogenaamde clans, dit is een groep van mensen die langer met elkaar samen spelen en dezelfde tags dragen. Ze geven hier duidelijk mee aan bij elkaar te horen. Clans spelen tegen elkaar, soms om de eer, soms om echt geld.