Naar inhoud springen

Gebruiker:Janolle123/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Sociaal-artistiek project[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis van het sociaal-artistiek project

De geschiedenis van het sociaal-artistiek project gaat al enkele jaren terug in de tijd. In 2000 werd het sociaal-artistiek project in België gestart, in theater antigone te Kortrijk zijn er al sinds 1999 sociaal-artistieke projecten aan de gang. Op de dag van vandaag zijn er nog steeds zeer veel projecten in Vlaanderen.


Wat is het sociaal-artistiek project?

Een sociaal-artistiek project is een artistiek project dat zich richt op betere maatschappelijke en culturele participatie van een specifieke groep mensen, met ondersteuning van sociale en artistieke professionals. Het is aan de andere kant ook een project voor mensen met een kwetsbare situatie of met allemaal hun eigen verhaal. Het unieke aan het project is, dat het allemaal verschillende mensen zijn, allemaal verschillend van religie tot interesses.


sociaal-artistiek project in Kortrijk

Het sociaal-artistiek project in Kortrijk, is gestart in het jaar 1999 door de toen voormalige artistiek directeur Jos Verbist. In de eerste plaats wilde men de cultuurparticipatie in de regio bevorderen: "vanuit een sociale bekommernis dat wat ons hart en hoofd beroert op een eigenzinnige, hedendaagse, theatrale manier vertalen". Zo wordt ieder jaar een wijkproject gemaakt: een voorstelling waarin buurtbewoners onder begeleiding van een aantal theater- en muziekmakers een productie op touw zetten en op die manier elkaars leef- en denkwereld leren kennen. Zo is er dus nog steeds op de dag van vandaag ieder jaar een nieuw project.


sociaal-artistieke projecten in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er nog andere theaterhuizen die sociaal-artistieke projecten organiseren. Tutti Fratelli theatergezelschap, dat onder leiding stond van Reinhilde Decleir, werken ook steeds met een beperkte groep aan een theaterstuk, die ook al prijzen hebben gewonnen binnen het artistiek project.