Gebruiker:JobJ./Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

eMates is een betaalde internetdienst waarmee gebruikers berichten kunnen verzenden naar gedetineerden in alle penitentiaire inrichtingen (PI's) in Nederland, het Justitieel Complex Schiphol en het Detentiecentrum Zeist. Deze berichten worden dagelijks door justitiepersoneel uitgeprint en in afzonderlijke enveloppen intern doorgestuurd naar de gedetineerden.

Toelichting[bewerken | brontekst bewerken]

Naar vrijwel alle inrichtingen kunnen ook fotobijlagen meegestuurd worden met de berichten. Bij berichten voor een beperkt aantal PI's is er bovendien de mogelijkheid om een antwoordformulier mee te sturen, zodat de gedetineerde kan reageren op het bericht. Ook dit formulier wordt door het justitiepersoneel uitgeprint. De gedetineerde schrijft er met pen een reactie op en levert het formulier in bij het justitiepersoneel, dat het antwoord inscant en versleuteld terugstuurt naar de eMates-gebruiker.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het idee om via een website berichten te kunnen sturen naar gedetineerden is afkomstig van Derek Jones, die in 2003 zelf gedetineerd zat in het Verenigd Koninkrijk. Na zijn detentie bracht hij zijn idee in de praktijk te brengen en richtte Email A Prisoner op.

Vanaf 2010 zijn pogingen ondernomen om dit systeem in Nederland geïntroduceerd te krijgen. Pas in 2013 werden de eerste berichten verzonden, in eerste instantie naar de PI Heerhugowaard. Later dat jaar volgden PI Zwaag en PI Leeuwarden. PI Lelystad was in 2015 de eerste inrichting waar de antwoordservice mogelijk werd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

eMates

Email A Prisoner