Gebruiker:Jorg Boendermaker/Elena Lindemans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Elena Lindemans (Jubbega, 16 mei 1974) is een Nederlandse journalist, documentairemaker en presentator bij BNNVARA.

Lindemans was 26 jaar toen haar moeder zich van het leven beroofde. Zij maakte hierover de gelauwerde documentaire Moeders springen niet van flats. De film gaat over de maatschappelijke gevolgen van een streng euthanasiebeleid bij psychiatrische patiënten en leidde onder meer tot een hoorzitting in de Tweede Kamer.

De film eindigde in november 2018 op de vierde plek in de publieksverkiezing 'Beste 2Doc van 2014-2018 en kreeg in 2015 de Psyche Mediaprijs (publieksprijs). In dat zelfde jaar werd het ook als beste audiovisuele productie opgenomen in het Jaarboek van de Verhalende Journalistiek: Confronterend, beklemmend en spannend tot het eind. Met Moeders springen niet van flats laat Elena Lindemans zien hoe een streng euthanasiebeleid bij psychiatrische patiënten anderen opzadelt met de zware gevolgen. Daardoor ontstijgt de film het particuliere verhaal van haar moeders zelfdoding en wordt Lindemans’ persoonlijke zoektocht óók een journalistieke.

De documentaire is naar het Engels vertaald en wordt wereldwijd gebruikt om euthanasie bij psychiatrische patiënten onder de aandacht te brengen.

Lindemans werkte als regisseur mee aan het veelgeprezen documentaire-drieluik Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap (2012) van regisseur Kees Schaap en Maarten van den Heuvel. Daarna maakte ze haar eerste documentaireHallo wereld, hier olieramp over de aanhoudende olieramp in Nigeria (2013).

Ook maakte ze vier afleveringen voor de met de TV Beelden Award bekroonde documentaireserie De Muur (2014, 2016 en 2017).

Lindemans' documentaire Vrouw slaat man over mishandelde mannen die aankloppen bij blijf-van-mijn-lijf-huizen voor mannen, heeft volgens ingewijden geleid tot een cultuuromslag.

Haar laatste documentaire Ik heb het niet gedaan (2019) gaat over de Nederlander Romano van der Dussen die 12,5 jaar onschuldig in Spanje vast heeft gezeten voor het verkrachten en aanranden van drie vrouwen.

Lindemans presenteerde in 2014 de VARA-televisieserie EZ (Economische Zaken) en in 2016 en 2017 - samen met Brecht van Hulten en Milouska Meulens - het duurzaamheidsprogramma Groen Licht' van BNNVARA.