Gebruiker:JoskaRH/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Maisha Emily Neus (12 juli 1986[1]) is een Nederlands-Surinaamse activiste.

>> Afbeelding http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/09/13/maisha-neus-betuigt-spijt-voor-dronkenmansrit/ <<

Activisme[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 bezocht zij een kindertehuis in Suriname, en geschokt door de armoede die ze daar tegenkwam, besloot ze een protestactie[2] op te zetten tegen het economische wanbeleid van de regering Bouterse in Suriname. Via sociale media publiceert zij vanaf dat moment steeds vaker berichten over de economische crisis, de stijgende brandstofprijzen, de corruptie en het nepotisme binnen de regering. Langzaam groeit haar schare online volgers.[3] Op 29 maart 2017 plaatste Neus een bericht op Facebook waarin zij haar landgenoten opriep de straat op te gaan om te protesteren met de leus: "Verandering begint bij één". De voornaamste zorgen die ten grondslag lagen aan de protesten waren de groeiende inflatie, de verhoging van de brandstofprijzen, de jeugdwerkloosheid en de problemen met de staatsschuld.[4] Op 3 april 2017 vond de eerste protestbijeenkomst plaats op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo met rond de 1.000 demonstranten.[2] Na deze eerste protestactie die zij organiseerde in samenwerking met de actiegroep 'Wij Zijn Moe'[5], liet Neus weten doodsbedreigingen te hebben ontvangen[6][3], waarvan zij aangifte deed bij de politie.

Dit was het begin van meerdere massale protestacties, georganiseerd door Maisha Neis en andere jonge activisten waaronder Curtis Hofwijks (van burgerbeweging 'Wij Zijn Moe'), Stefano ‘Pakittow’ Biervliet en Bryan Boerleider.[7] Zij was de eerste vrouwelijke activiste met een leidinggevende rol en dankzij haar betrokkenheid werd de toon van de protesten al snel serieuzer.[8] Door de regering werd er met harde hand gereageerd op de protesten, waarbij volgens Neus verschillende mensen werden opgepakt.[2] Al snel werd Maisha Neus het gezicht van de langdurige burgerprotesten van 2017, waarbij wekenlang duizenden Surinamers, vakbonden, actiegroepen en oppositiepartijen de straat op gingen om te demonsteren tegen het wanbeleid van de regering-Bouterse.[3] Via radiostations in handen van de regeringspartij NDP ontving ze dreigementen van deportatie, gezien haar Nederlandse nationaliteit. Tevens werd ze door hen beschuldigd van terrorisme en wapenbezit, en wordt er beweerd dat ze een spion zou zijn van de Nederlandse regering.[3]

Later dat jaar maakte Neus zich sterk voor de kindertehuizen en probeerde door middel van een petitie aan het Ministerie van Sociale Zaken en Huisvesting af te dwingen dat de overheid de subsidies vrijgeeft aan de noodlijdende kindertehuizen van Paramaribo.[9]

In januari 2018 laat Neus via Facebook[10] weten dat zij met Pukusjani Dawsa, Samuel Heru Jabini, Kuang Yin Cheong en Gulshan Alibux[11] de politieke partij Strei! (Strijd) op zal richten. Het doel van de partij is om te strijden voor meer welvaart voor alle Surinamers en Suriname te bevrijden van nepotisme, corruptie, staatskasroof, inflatie, belastingfraude en maatschappelijk en sociale ongelijkheid.[12] Daarnaast kondigde ze aan zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2020 en om die reden afstand te doen van haar Nederlandse nationaliteit en deze in te ruilen voor de Surinaamse. Alleen als Surinaamse is het voor haar mogelijk als presidentskandidaat mee te doen aan de verkiezingen. Op vrijdag 22 februari 2018 ontvangt Maisha Neus officieel de Surinaamse nationaliteit.[13]

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Maisha Emily Neus werd geboren op 12 juli 1986 in Eindhoven, Nederland, als kind van een Surinaamse moeder en een Nederlandse vader. Afwisselend woonde het gezin in Nederland en Tanzania voor het werk van haar vader. Toen Maisha 4 jaar oud was, verhuisde het gezin naar Suriname. Op haar 20ste vertrok Neus naar Nederland om geneeskunde te studeren, maar na drie keer te zijn uitgeloot, studeerde ze eerst nog een tijd Biochemie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, voordat ze besloot terug te keren naar Suriname om daar informatica te studeren.[3] Op het moment dat ze een belangrijke rol kreeg in de protesten tegen de regering Boutserse, was zij werkzaam als accountmanager bij een multinational.[8] Na de protestacties verloor zij haar baan.[14] Binnen haar gezin werd vaak gesproken over politieke en maatschappelijke thema's. Op haar veertiende namen haar ouders deel aan de massale protestacties in Paramaribo tegen de toenmalige president Jules wijdenbosch, wat volgens Maisha een diepe indruk op haar maakte als kind.[8]

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 september 2019 werd Neus in Suriname tijdens een verkeerscontrole aangehouden voor rijden onder invloed.[15] Haar rijbewijs werd vervolgens tijdelijk ingenomen.[16] Haar partij Strei! waar zij op dat moment voorzitter van was, heeft daaropvolgend sancties tegen haar ondernomen. Zij mocht voorzitter blijven, maar het werd haar gedurende 9 maanden verboden nog alcohol te nuttigen. Daarnaast dwong het bestuur Neus om tijdelijk afstand te doen van de presidentskandidatuur voor de verkiezingen van 2020 en haar kandidatuur voor de De Nationale Assemblée. Tenslotte heeft de partij haar opgelegd om zich beschikbaar te stellen voor vrijwilligerwerk ten aanzien van de verkeersveiligheid. Er is verdeeld gereageerd op sociale media op het besluit dat zij voorlopig afstand dient te doen van de presidentskandidatuur en de DNA-kandidatuur. Het werd door velen gezien als een overdreven strenge maatregel.[17]

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 april 2018 gaf Maisha Neus de Pim de Kuijerlezing in de Balie.[18] De Pim de Kuijer Lezing is een jaarlijkse lezing die jonge mensen een podium geeft om te laten zien hoe ze verdraagzaamheid en vrede in de praktijk brengen.


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Maisha E Neus. www.facebook.com. Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  2. a b c Maisha Emily Neus - Activiste in Suriname - Dreamz World. dreamzworld.nl. Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  3. a b c d e De vrouw die Suriname wil redden. NRC. Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  4. (en) Rosemarijn Hofte, In Suriname, an endless refrain: boom, bust, and Bouterse. The Conversation. Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  5. Starnieuws - Aanhang 'Wij Zijn Moe' neemt toe. www.starnieuws.com. Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  6. (en) MAISHA NEUS GAAT VOOR MAXIMALE WINST IN STRIJD TEGEN BOUTERSE - (29 mei 2017). Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  7. 'Nieuwe leiders': Maisha Neus. DWTonline.com. Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  8. a b c 'Nieuwe leiders': Maisha Neus. DWTonline.com. Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  9. Paramaribo, Activiste Neus ‘adopteert’ kindertehuizen in Suriname. Waterkant (21 september 2017). Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  10. Maisha Neus gaat de politiek in. GFC Nieuws (26 september 2017). Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  11. Paramaribo, Activiste Maisha Neus verruilt Nederlandse nationaliteit voor Surinaamse. Waterkant (30 januari 2018). Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  12. Administrator, Nieuwe politieke partij in Suriname: Strei!. Waterkant (22 februari 2018). Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  13. Suriname Mirror, SURINAME MIRROR - Kwalitatief de beste!: Activiste/politica Maisha Neus genaturaliseerd tot Surinaamse. SURINAME MIRROR - Kwalitatief de beste! (vrijdag 22 februari 2019). Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  14. Als je je eigen leven opgeeft voor de toekomst van je land. OneWorld (5 april 2018). Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  15. Maisha Neus aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol. Maisha Neus aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol. Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  16. Suriname Mirror, SURINAME MIRROR - Kwalitatief de beste!: Maisha Neus, voorzitster Strei!, aangehouden voor rijden onder invloed - Bestuur van STREI! accepteert verontschuldigingen van haar voorzitster. SURINAME MIRROR - Kwalitatief de beste! (12 september 2019). Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  17. (en) De West - Maisha Neus blijft voorzitter van Strei!. DE WEST (18 september 2019). Geraadpleegd op 25 oktober 2019.
  18. Pim de Kuijer Lezing: STREI! - Maisha Neus. De Balie. Geraadpleegd op 25 oktober 2019.