Gebruiker:Jozefonline/Kladblok 1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Beeldende Kunst in Hengelo


Wim van Oostrom, geboren in 1933 te Huissen, ontwikkelt zijn kunstenaarschap bij Riemko Hotrop. Zijn debuut is een gezamenlijke expositie in 1961 in het kunstcentrum Punt 31 te Dordrecht. In het najaar van 1961 volgt een tentoonstelling met Riemko Holtrop, Eef de Weerd en Wim van Oostrom. 22 juni 1965 openen Wim en Wies van Oostrom galerie "De Pook" met een tentoonstelling van de Amsterdamse kunstenaar Aat Veldhoen. Galerie de Pook aan de Deldenerstraat vierde in 2015 haar 50-jarig bestaan. Behalve tentoonstellingen drijft de beheerster ook een kunstuitleen voor bedrijven en particulieren.


De schilders Riemko Holtrop, Theo Wolvekamp en Eef de Weerd bepaalden het naoorlogse kunstklimaat. Theo Wolvekamp was lid van de Cobra beweging. Riemko Holtrop was de oprichter van de Nieuwe Groep en groot pleitbezorger voor een museum van moderne kunst in Twente.

In de jaren 60 manifesteerden Jan ten Voorde, Evert Strobos en Jan Baetsen zich in de regio Hengelo

Na de beëindiging van de Beeldende Kunst Regeling, BKR, ontstond het kunstenaarsinitiatief Beeldende kunst Ag. Ag is de scheikundige afkorting voor zilver.[1].


In 1948 is de Hengelose kunstzaal opgericht met als doelstelling het bevorderen van en het wekken van belangstelling voor de beeldende kunst en al hetgeen daartoe gerekend kan worden. Bij het 50 jarig bestaan is de geschiedenis opgetekend in het boek [2] van J. Heymans.

De kunstzaal verhuisde naar het Esrein onder de directie van Marcel te Kiefte.

Na de opheffing van de kunstzaal werd AkkuH opgericht.

Het Kunstcentrum Hengelo, ook wel AkkuH (AKtuele KUnst Hengelo), was gevestigd in een fabriekspand van de voormalige elektrische generatorenfabriek Hazemeyer. Kunstcentrum Hengelo ging in 2008 van start. In het centrum vonden onder andere tentoonstellingen, debatten, lezingen, mediakunst, educatieve projecten en -rondleidingen plaats.

Het project werd per 1 januari 2013 beëindigd wegens het volledig stopzetten van de subsidie door de gemeente Hengelo. Na de plotselinge opheffing wegens bezuinigingen werd door particulier initiatief de Heartgallery opgericht.

Piet Verberne 04-02-1930 te Den Helder - Overleden ✝ 01-01-2018 te Hengelo (Ov) ;

Ari Stronks; Geboren Lichtenvoorde (Oost Gelre) 1946-05-23 Overleden Enschede 2007-10-03

Er zijn diverse expositieruimtes voor beeldende kunst, zoals Galerie de Pook, en Kunstsociëteit Lambooijhuis.

De Wolvecampprijs

  1. boekje Ag in beeld 1989-2010
  2. "Een dartele dame" 1998