Naar inhoud springen

Gebruiker:Juni/Artikel in uitvoering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vietnamese muziek is een muzieksoort uit Vietnam. Dat land staat vooral bekend om haar traditionele muziek, die in te delen is in klassieke muziek en volksmuziek.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van Vietnamese muziek is ongekend lang. Bij het dorpje Dong Son zijn vondsten gedaan van bronzen trommels uit de prehistorie. Ook in het centrale bergland werd waarschijnlijk muziek gemaakt, want daar zijn stenen klokken gevonden. Van de muziek waarvoor deze instrumenten werden gebruikt is echter weinig bekend: de geordende muziek in Vietnam begon ongeveer in de 10e eeuw. Onder invloed van de Chinese bezetter ontstond de Dieu Kach, een vijftonige muzieksoort. Toen de hindoekoning Champu in Vietnam aan de macht kwam, ontstond de negentonige Dieu Nam.

Traditionele muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Klassieke muziek[bewerken | brontekst bewerken]

In de 15e eeuw voerde keizer Le Loi de hofmuziek in. Deze hofmuziek is een belangrijke vorm van klassieke muziek in Vietnam, en werd vooral uitgevoerd bij speciale gelegenheden. Opvallend was de muzikale begeleiding tijdens Nam Gio, de offer van de keizer aan de geest van hemel en aarde.