Gebruiker:Kelseyrombout1/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een passieve tillift is een transferhulpmiddel die de zorgvrager ondersteunt om overeind te komen doormiddel van een tillift. Een passieve lift zorgt ervoor dat de zorgvrager zich kan verplaatsen zonder te lopen.

De verschillende transfers: De transfer van zit naar zit, de transfer van lig naar zit en de transfer van zit naar lig. De transfer van zit naar zit.Dit kan een transfer zijn van het toilet naar de (rol)stoel of andersom.

De transfer van lig naar zit Dit kan een transfer zijn van bed naar de (rol)stoel of toilet.

De transfer van zit naar lig Dit kan een transfer zijn vanuit de (rol)stoel naar het bed of vlakke grond zoals een mat.

Ook zijn er verschillende soorten passieve tilliften: - De wandtillift De tillift is vastgekoppeld aan de muur.

- De plafondtillift De tillift is vastgekoppeld aan het plafond, waardoor je gemakkelijker de transfer door het huis zou kunnen uitvoeren.

Verschillende uitvoeringen bij verschillende soorten tilliften Machanische of elektrische tillift met 2-punts ophanging. De tilband wordt op 2 punten op de hoogte van de romp vast gezet. Machanische of elektrische tillift met 4-punts ophanging. De tilband wordt op 2x2 punten op de hoogte van de schouders en de bovenbenen vastgezet. De verrijdbare tillift met elektrische kanteljuk is bestemd voor zwaar en intensief gebruik.

De meeste passieve tilliften dragen tot 150 kg. Voor zwaardere zorgvragers bestaan er speciale liften.

Hoe werkt een tillift?

De zorgvrager zit in een halfzittende houding. De tilband wordt eerst onder de zorgvrager gelegd en daarna aan de tillift bevestigd. De mantelzorger of zorgverlener laat de zorgvrager langzaam zakken of juist overeind komen, waardoor verzorging of verplaatsing mogelijk is. De passieve tillift is goed in gebruik voor het aan en uitkleden van een zorgvrager, het verwisselen van incontinentie materiaal en het wassen van het onderlichaam.