Naar inhoud springen

Gebruiker:Kwakeroni/revuetijdslijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jaartal KUL Revue Professoren Beschrijving
1864 Inrichting "Speciale Scholen" Aanvang van lessen in de "Ecoles des Mines et des Arts et Manufactures" van de Faculteit Wetenschappen. Vanaf 1867 onder de naam "Ecoles Spéciales des Arts et Manufactures, du Génie Civil et des Mines"[1]
1914 Eerste Nederlandstalige lessen Een aantal vakken worden apart gedoceerd in het Nederlands en het Frans. Voordien werden alle lessen in het Frans gegeven.[1]
1920 Oprichting VTK
1922 Constructie gebouwen Arenbergpark Oprichting van de "Speciale Scholen" in het Arenbergpark. Aanvang van de bouw van instituten metallurgie, industriële chemie en het thermotechnisch instituut.[1]
1955 Eerste Revue wordt georganiseerd De eerste VTK Revue wordt op poten gezet onder leiding van Frans Van Cauwelaert, naar het voorbeeld van de Franstalige studenten.

"De Vogel in het Oerwoud" ziet het daglicht, met als ondertitel "De Val der Professoren".

Eerste opvoering Jacky Péters
1961 Oprichting Faculteit Toegepaste Wetenschappen Oprichting Faculteit Toegepaste Wetenschappen Onder rector Van Waeyenbergh worden de "Speciale Scholen", voorheen deel van de Faculteit Wetenschappen, hervormd tot de Faculteit Toegepaste Wetenschappen.[1]
1962 Vermoedelijk eerste opvoering Theo De titel van Revue 1962, "Theodusseia", doet vermoeden dat Theo in deze Revue werd opgevoerd. Onze gegevens over de voorgaande Revue's zijn te onvolledig om er zeker van te zijn dat dit de eerste Revue was waarin Theo werd opgevoerd.
1964 Richard Van Cauteren wordt decaan Professor Van Cauteren wordt de eerste Vlaamse decaan van de Faculteit Toegepaste Wetenschappen.[1]
1968 Leuven Vlaams De Université Catholique de Louvain (UCL) wordt gesplitst. In Leuven wordt de KUL autonoom. De Franstalige universiteit (UCL) verhuist naar een nieuwe locatie.[1]
1972 Eerste opvoering Robert Piessens Robert Piessens, toen nog assistent, wordt voor het eerste opgevoerd in "De Laatste der Profikanen"

De gevreesde analyseprof wordt later een van de populairste proffen en in de Revue, mede vanwege zijn joviale omgang met de vrouwelijke studenten en zijn passie voor Brabantse trekpaarden.

1979 25e Revue De vijfentwintigste Revue wordt een jubileumeditie onder de titel "Cabaret".

Toekomstige professoren Joris De Schutter, Sabine Van Huffel en Bart De Moor werkten ook mee aan deze Revue.

1988 Laatste opvoering Jacky Péters Revue 1988, "The Last Temptation of Jacky", betekent ook de laatste maal dat Jacques "Jacky" Péters wordt opgevoerd, na 34 jaar trouwe dienst.

Jacky Péters was naast man van de wetenschap ook priester en wereldreiziger. Hij was zonder twijfel de populairste Revueprof van zijn tijd.

1994 Revue verlaat de stadsschouwburg De Revue is gedwongen de Stadsschouwburg te verlaten.

Sindsdien speelt Revue op diverse andere locaties, waarvan zaal Heliand (Lerkeveld) en OPEK de bekendste zijn.

1995 Emeritaat Theo Professor Theo Vanderwaeteren, een populaire prof in het studentenleven, gaat op emeritaat. Te zijner ere wordt, naast de gewone Revue, een spetterende afscheidsshow georganiseerd onder de titel "Theovision". Een graag geziene gast op cantussen en Revues, blijft deze prof nog jaren populair .
Vermoedelijk eerste opvoering Dirk Vandepitte
1998 Geen Revue Het eerste jaar waarin de Revue niet kan doorgaan.

Door een gebrek aan medewerkers en omdat er geen zaal gevonden kan worden, blijft Revue '98 - aGUSTa - een ongeboren kind. In 2020 en 2021 zal de Revue vanwege de Coronacrisis ook geannuleerd worden.

1999 Eerste affiche in vierkleurendruk
2001 Revue verhuist van december naar maart In het academiejaar 2001-2002 wordt het semesterexamensysteem ingevoerd. Hierdoor kan de Revue niet langer doorgaan tijdens de Barbaraveertiendaagse in december, maar worden de voorstellingen verplaatst naar de periode maart-april. Daarom bestaat er geen Revue 2001.
2002 Eerste affiche gebaseerd op proffenfoto's
Eerste Revuecantus
Nieuwe spelling van sgreivers wordt in gebruik genomen
Revue verhuist naar zaal Ons Huis Door de wijziging in speeldata is Revue gedwongen een nieuwe zaal te zoeken. Zaal Heliand te Lerkeveld wordt in de nieuwe speelperiode ingenomen door Toneel Heverlee, de residerende toneelvereniging.
2006 50e Revue Door allerlei factoren werd de vijftigste Revue niet de jubileumeditie die hij had moeten zijn.
Boekje "50 jaar geschiedenis van Revue" wordt gemaakt Wel werd een boekje "50 jaar geschiedenis van Revue" gemaakt dat onder de toeschouwers verdeeld werd.
Revue logo wordt ontworpen Dit jaar werd ook het logo van de Revue ontworpen: het masker met de 3 sterren, geïnspireerd door het schild van VTK.
Eerste script in LaTeX
Revue verhuist naar zaal Heliand Revue keert terug naar zaal Heliand te Lerkeveld, deze keer voor een langere periode.
2007 Eerste gegenereerde tickets met barcode
2008 Laatste opvoering Robert Piessens 37 jaar na zijn eerste verschijning, voert Revue 2008, "Escape from Almatraz" voor de laatste keer Robert Piessens op. Hierdoor komt er ook een einde aan het gebikkel met zijn collega-analyseprof Paul Dierckx, waarmee hij jarenlang een van de meest komische duo's van de Revue vormde.
2011 Laatste opvoering Theo In deze Revue wordt Theo voor het laatst opgevoerd. Hoewel hij niet in elke Revue meespeelde, was hij toch al actief sinds 1962.

Met een Revuecarrière die minstens 51 jaar overspant, is Theo recordhouder van de langst meespelende Revueprof. Professor Theodoor Vanderwaeteren overleed in 2012.

2012 of 2013 Revue verhuist naar de Koelisse
2015 Revue verhuist naar zaal OPEK
2020 Geen Revue Vanwege de Coronacrisis moet Revue 2020 - Techs on the Beach - op het laatste moment geannuleerd worden.
2021 Revue TV Vanwege de Coronacrisis wordt Revue vervangen door een digitale editie: een maand lang worden er YouTube filmpjes gepubliceerd met sketches, liedjes en dans.
  1. a b c d e f PR Faculty of Engineering Science, History of the Faculty of Engineering Science (20 mei 2020). Geraadpleegd op 15 mei 2022.