Naar inhoud springen

Gebruiker:Landskeuken/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wecken inmaken en bewaren lekker voor later

Van oude garde tot nieuw geweckt, achter glas en grendel

De mens heeft al zijn hele bestaan verzameld……van af zijn vroegste bestaan. Om zijn voedsel te verduurzamen en om zo de barre winters door te komen. Was het eerst het drogen in de wind, met de zon als warmte bron. Eeuwen later werd ook het roken boven het vuur en nog vele eeuwen later het roken in de schoorsteen boven de haard. De mens ontdekte dat door het afschrapen van zoutkristallen op de rotsen dit zout prima gebruikt kon worden om zijn voedsel op smaak te brengen te conserveren . Er werd bewaard onder het zand en afgedekt met beukenblad zodat de muizen niet de voorraad oppeuzelden. Voedsel om te bewaren werd gewikkeld in groot blad zoals het blad van groothoefblad, immers dit blad was bijna overal te vinden en was een sterk en kosteloos materiaal. Groothoefblad ontdekte de mens had ook nog de goede eigenschap dat het. conserverend werkt


Het verduurzamen van voedsel was een van de belangrijkste taken om te overleven. In het voorjaar….. snakte men naar de eerste verse producten. Men trok er massaal op uit om in het veld de eieren te rapen. Zo werden er in de jaren 30, wel 35 soorten eieren gegeten. Even een greep uit het ei assortiment, kraanvogel ei, kippenei, kievietsei, lijsters, buizerdei, mussenei, eendenei, duivenei, kwartelei, ganzenei, struisvogelei en spreeuwenei. Op schilderijen van oude meesters zie je aan de huizen spreeuwenpotten hangen. Dit waren potten van aardewerk met een vliegopening aan de voorkant tevens een opening aan de achterkant zodat men vanuit het huis de spreeuwenpotten kon leeghalen en de spreeuw die behoefte had om 3 eieren uit te broeden er telkens nieuwe eieren bijlegde.



De mens was een met de natuur en kende het nestgedrag van de vogel.

Rond het jaar 1600 werden eieren ingelegd in kalk of kalkwater, ook door zout met water op te lossen kon men de eieren duurzaam maken en deze weer gebruiken in periodes dat de kippen broeds waren. Bakkers hadden veel eieren nodig om beschuit en taarten te bakken. ( foto kalk water ) de beste tijd om eieren in te maken is juni –juli verteld de Volmaakte Hollandsche Keukenmeid. .In oude kookschriften 1800 en boeken zijn vele pagina, s gewijd aan het konfijten en inleggen, drogen en bewaren. Vooral in kastelen was het konfijten een zeer geliefde bijna feestelijke aangelegenheid. Men ontdekte dat bij het afdekken van de potten confituur dat papier…. gedrenkt in brandewijn… met daaroverheen een sterker papier afgedekt met een touwtje rond de pot gedraaid, luchtdicht gemaakt kon worden. Zo rond 1900 werd er van de huisvrouw verwacht dat ze proper, bekwaam, verstandig, nuttig, nederig, arbeidszaam, trouw, bescheiden, nederig maar vooral zuinig en vooral zorgvuldig haar huishouden draaiende wist te houden. Dit gebeurde met veel inzicht in het gewone dagelijkse leven, kennis, overgedragen van moeder op dochter. Er werd rekening gehouden met het ritme van het seizoen, het jaargetijde. Het ritme van het seizoen bepaalde wat er gegeten kon worden en wat er bewaard moest worden als basis voor de winter voorraadkast. Het karnen van boter was een van de belangrijke taken van een vrouw, het karnen van een goede boter, daar kon je als vrouw een status en je geld mee verdienen. Goede boter werd verkocht zodat er geld kwam om grondstoffen te kopen waar men zelf niet over beschikte zoals suiker en zout.

Het vrouwenwerk in het huishouden was zwaar en naast haar gezin, behoorde ook het beheren van de provisieruimten tot een van haar taken. Ingelegde groenten, fruit en confituren voor de wintermaanden werden daar bewaard. Een goed gevulde kelder of provisiekast bepaalde of je wel of niet de winter goed kon doorkomen, om zo te wachten op de eerste verse meiboter in het voorjaar en de eerste opbrengst van het land. Was de vroeger bittere noodzaak, dan is het nu uitsluitend om de smaak, de smaak van eigen gemaakt is fantastisch. Dan is er de ook de emotie. Vaak heb je de groenten, het fruit zelf opgekweekt, je hebt alles zelf in je handen gehad.

De natuur als Keukengerei, boter conservering. Aan het einde van de Middeleeuwen werd de veehouderij een belangrijke bron van inkomsten, en hielden de veehouders gemiddeld vier tot zes koeien. De meesten boeren konden daar niet van leven en hadden en tweede beroep. Als dagloner, visser of turfsteker. Het verwerken van de verse melk tot boter en kaas leverde in eerste plaats voor eigen consumptie en voorraad. Daarnaast bleven er nog vele kilo’s over om te verkopen en zo neven inkomsten. De eerste verse grasboter werd in mei gekarnd en direct verpakt in het blad van groothoefblad. De verpakte meiboter werd op markten te koop aangeboden. Klanten op de markten waar de boter verkocht werd, vroegen om het terug slaan van het verse groothoefblad en zagen een licht geelgroen gekleurde meiboter. Wecken een begrip…mijn moeder weckte ook. Omdat ruim 2 eeuwen geleden het reizen veel tijd in beslag nam, bleven de gasten langer dan een paar uur, soms verbleef men dagen op het gastadres. Dan behoorde je het beste uit je voorraad kast of kelder te halen. Bij een goede voorraad hoorde ook vaten met bier en wijn, fruit,bloem, suiker, confituren, rekken met platte kolen, appels, eieren en ijsputten en ijskelders zorgden voor de nodige ijsvoorraad.

Voor meer…. www.landskeuken.nl www.weckhistorie.nl Carolina Verhoeven