Naar inhoud springen

Gebruiker:Lauradewinter/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Sociaal Werk: de opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1952 valt de opleiding sociaal werk onder het Ministerie van Onderwijs en wordt ze erkend als Hoger Technisch Onderwijs. Deze opleiding werd verdeeld in drie specialisaties: Kind en Sociale Bijstand, Sociaaleconomische vraagstukken en Volksopleiding. In de jaren zeventig kreeg de opleiding een professionalisering boost en de specialisaties werden meer uitgewerkt. Tegenwoordig zijn de vier populairste afstudeerrichtingen waaruit je kunt kiezen: maatschappelijk werk, personeelswerk, maatschappelijke advisering en sociaal-cultureel werk, maar er zijn nog veel verschillende afstudeerrichtingen in deze sector.

de opleiding Sociaal Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Sociaal werk is een bacheloropleiding die men in verschillende hogescholen verspreid over België kan volgen. Maar men kan dit ook in volwassenonderwijs volgen. In deze opleiding zijn er vier bekende afstudeerrichtingen mogelijk, namelijk: personeelswerk, maatschappelijk werk, maatschappelijke advisering en sociaal cultureel werk.

Personeelswerk[bewerken | brontekst bewerken]

Als personeelswerker gaat je aandacht uit naar mensen en hun werksituatie. In deze richting leert men over de verwachtingen van werkgevers, werknemers en vakbonden en leert men deze drie factoren op elkaar af te stemmen. Daarbij houdt men rekening met de noden en wensen van alle factoren. Met dit diploma kan u aan de slag bij verschillende bedrijven en organisaties.

Maatschappelijk werk[bewerken | brontekst bewerken]

De Maatschappelijk werker leert mensen zichzelf beter te redden in hun omgeving, daaronder valt het gezin, de familie of de buurt, maar ook de bredere samenleving. In deze richting leert men hoe je het best vragen analyseert en mensen helpt bij het zoeken naar antwoorden, oplossingen en alternatieven. Met dit diploma kan u aan de slag bij voorzieningen en instanties zoals het OCMW of het CLB.

Maatschappelijke advisering[bewerken | brontekst bewerken]

Als maatschappelijk adviseur moet je mensen informeren en adviseren over hun rechten en plichten. Tijdens deze afstudeerrichting wordt er veel aandacht besteed aan het recht, waardoor je leert mensen wegwijs maken in het rechtssysteem. Met dit diploma kan u aan de slag bij diensten en instanties zoals: vakbonden, mutualiteiten, rechtbanken, …

Sociaal cultureel werk[bewerken | brontekst bewerken]

Een sociaal-cultureel werker besteedt aandacht aan de creatieve vermogens en belemmeringen van mensen. In deze afstudeerrichting verdiept men zich in participatie, onderhandelen en beïnvloeden, hierdoor krijgt men zicht op het bestaande culturele, opleidings- en vormingsaanbod. Met dit diploma kan u aan de slag in werkingen en organisaties zoals jeugdhuizen, buurt-, wijk- en cultuurcentra.